VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De slotkoers van aandelen is een dankbare voedingsbodem voor samenzweringstheorieën op beleggersfora. Dat is niet terecht. De veilingmethode om de slotkoers (en de openingskoers) te bepalen is juist minder gevoelig voor beïnvloeding dan andere opties zijn.

Vier vragen over het mechanisme waarmee de slotkoers wordt bepaald. 

Waarom zijn slotkoersen zo belangrijk? 
Slotkoersen worden onder andere gebruikt voor derivatencontracten, het berekenen van de intrinsieke waarde van beleggingsfondsen en voor het vaststellen van de overdrachtsbelasting bij erfenissen. Rare uitschieters kunnen dus grote financiële consequenties hebben.  

Hoe kan de slotprijs worden bepaald? 
Er zijn verschillende mogelijkheden om de slotkoers te bepalen. De beurs kan simpelweg de prijs van de laatste transactie gebruiken, de (volume-gewogen) gemiddelde prijs nemen van een aantal transacties vlak voor het luiden van de gong, of een veiling houden om een slotprijs te bepalen.  

Die laatste mogelijkheid, de slotveiling, wordt op veel beurzen gebruikt, waaronder Euronext. Deze methode maakt het minder gemakkelijk om de slotkoers te beïnvloeden met een gerichte order tegen sluitingstijd. Ook bij gebruik van de gewogen koers over het laatste half uur kunnen grote spelers de prijs naar hun voordeel beïnvloeden. Dit is uiteraard onwenselijk.  

Hoe gaat de slotveiling aan het Damrak in zijn werk? 
Tot 17:30 uur vindt dagelijks reguliere handel plaats. Vanaf dat moment, tot 17:35, kunnen partijen orders inleggen, annuleren en wijzigen in het elektronisch orderboek, maar de handel blijft op dat moment nog opgeschort.  

Alle partijen – ook particulieren met een broker die dit mogelijk maakt – kunnen zien hoe het orderboek is opgebouwd. Na elke orderinleg, wordt een indicatieve slotkoers gecommuniceerd, die beleggers op hun computer zien verschijnen. Het lijkt daardoor op het eerste gezicht of er wordt gehandeld, maar dat is dus niet zo 

Om 17:35 uur wordt het orderboek opgemaakt en wordt de slotprijs bekend. Vanaf dat moment, tot 17:40 uur is het mogelijk om tegen deze prijs orders in te brengen, met het bijzondere kenmerk dat de prijs niet meer verandert. Invoer van nieuwe orders kan uitsluitend met de slotkoers als limiet. 

Dit is handig voor partijen die grote transacties moeten uitvoeren, zoals institutionele beleggers en marketmakers. Dat is vooral het geval op momenten met veel handelsvolume, zoals op dagen dat veel optie- of future-contracten expireren of als de samenstelling van een index wordt aangepast. 

Wordt de veiling ook op andere manieren gebruikt op de beurs? 
De veilingmethode wordt niet alleen gebruikt bij het bepalen van de slotprijs; ook de openingsprijs wordt aan het Damrak vastgesteld met behulp van een veiling. Hier loopt de periode een stuk langer door, van 7:15 tot 9:00 uur 

Ook voor aandelen waarin weinig wordt gehandeld wordt gebruik gemaakt van zogenoemde veilinghandel. Hier wordt tweemaal per dag een veiling gehouden om de handel in het aandeel te faciliteren, wat tevens de openings- en slotprijs is voor dat fonds.