VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het economisch herstel in Europa zal sterk afhangen van het verloop van de pandemie en de doeltreffendheid en distributie van de vaccins. Maar uiteindelijk zal de economie toch enigszins normaliseren. De Amerikaanse vermogensbeheerder T. Rowe Price tipt vier aandelen die daarvan zouden kunnen profiteren.

Ondanks de vele onzekerheden die de beurzen nog altijd omgeven (de steunoperaties door centrale banken, de gevolgen van de Brexit-overeenkomst, de Amerikaanse handelspolitiek onder Biden) gaat de uitrol van de coronavaccins zorgen voor normalisatie. Dat stelt Tobias Mueller, portfolio manager Continental European Equity Strategy van T. Rowe Price deze week in een analyse. Mueller noemt daarbij concreet een viertal Europese bedrijven die volgens hem in een uitstekende positie verkeren om van het nakende economische herstel te profiteren.  

De terugkeer van het reizen  Amadeus 
Alle bedrijven die met reizen te maken hebben, zijn het afgelopen jaar begrijpelijkerwijs hard getroffen door de dramatische daling van het aantal vrijetijds- en zakenreizen. Amadeus, groot in ticketdistributie en -technologie voor de reisindustrie herfinancierde eerder dan de meeste bedrijven in 2020. Het researchteam van T. Rowe Price meent dat het in Madrid gevestigde Amadeus de beste technologie en het sterkste managementteam in zijn sector heeft en daarnaast is de concurrentiepositie van dit bedrijf door de pandemie duidelijk versterkt.   

Evoluerende consumententrends  Zalando
De Covid-crisis heeft de overgang van offline naar online in veel delen van de economie drastisch versneld, niet in het minst in de modedetailhandel. De koers van Zalando, het in Berlijn gevestigde e-commercebedrijf dat klanten bedient in 17 Europese markten, is in het begin van 2020 met 40 procent gedaald. T. Rowe Price zegt dat het van deze gelegenheid gebruik heeft kunnen maken. De markt is de kracht van het aanbod van Zalando steeds meer gaan waarderen. Mueller denkt echter dat veel beleggers het resterende groei- en winstgevendheidspotentieel van de onderneming nog niet op waarde schatten, en hij verwacht dat dit in de loop van het jaar duidelijker zal worden.  

Blijven streven naar duurzaamheid - Rockwool International  
Verwacht wordt dat verdere regelgeving, in combinatie met een aantal andere krachten, de groene golf in Europa verder zal aanwakkeren. De verkiezing van een nieuwe milieuvriendelijke regering en hogere klimaatgerelateerde uitgaven in de VS zullen ook voor rugwind zorgen. Het in Kopenhagen gevestigde Rockwool, een van s werelds grootste leveranciers van bouwisolatiemateriaal, kan van de extra duurzaamheidsinspanningen profiteren. Mueller meent dat Rockwool goed gepositioneerd is om bij te dragen tot de vermindering van de CO2-uitstoot door de energie-efficiënte aanpassing van gebouwen. 

Hernieuwde investeringsuitgaven  Siemens
De pandemie heeft tal van bedrijven ertoe gedwongen de uitgaven en ontwikkelingsplannen terug te schroeven, aangezien de Europese en wereldwijde economie sterk werden afgeremd. Naarmate de economieën in de loop van het jaar verder herstellen, zullen bedrijven deze maatregelen moeten herzien om hun concurrentievermogen en productiviteit op peil te houden. Siemens, het multinationale conglomeraat met hoofdkantoor in München, heeft een ruime blootstelling aan veel sectoren waar deze capexdynamiek zich naar verwachting zal voordoen. Mueller meent dat het bedrijf bijzonder goed gepositioneerd is om zijn klantenbasis in staat te stellen productie-installaties te digitaliseren en tegelijk extra software-elementen in processen in te voeren. 

Een viertal trends, met vier aandelen die een nadere blik wellicht waard zijn. Voor de vraag in hoeverre alles afdoende in de beurskoersen verwerkt is, kan de VEB Stockscreener uitkomst bieden. Klik op de namen hierboven voor de nodige verdieping.

T. RowePrice uit Baltimore is zelf ook beursgenoteerd, op de Nasdaq (ticker TROW). Het aandeel kost zo’n 15 keer de voor dit jaar verwachte winst en heeft een dividendrendement van 2,5 procent.