VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Inmiddels is hopelijk de grootste corona-ellende achter de rug. De blik richt zich op een normale toekomst zonder overbezette ziekenhuizen en crematoria, maar met volle winkels, terrassen, (sport)scholen, hotels en vliegtuigen. Loonslaven mogen allemaal naar kantoor.

Ongetwijfeld krijgt de economie een enorme impuls, nu consumenten eindelijk hun opgepotte spaarcentjes kunnen spenderen. Dit aanstaande feest is echter niet noodzakelijkerwijs gunstig voor uw beleggingsportefeuille.

Bovenal loopt de beurs altijd vooruit op de (verwachte) toekomst. Veel goed nieuws zit al in de koersen. De meeste beleggers hebben dan ook uitstekende rendementen gehaald sinds het dieptepunt een jaar geleden. Veel aandelen staan op recordhoogte.

Daarnaast wordt de case voor het verder drukken van rentes voor centrale banken steeds zwakker en nemen inflatieverwachtingen toe. Zij hebben onvoorstelbare bedragen besteed aan het opkopen van obligaties, en zelfs de meest prudente overheden hebben – begrijpelijk – bakken met geld in de economie gepompt, ter ondersteuning van getroffen sectoren als winkels en horeca. De Verenigde Staten hebben zelfs het ondenkbare gedaan door cheques uit te delen aan de bevolking. Voormalig Fed-president Ben Bernanke bleek paranormaal begaafd toen hij in 2002 suggereerde om geld uit helikopters te strooien en daarmee deflatie te bestrijden.

Als de zuurstoftoevoer aan de markten wordt verminderd of gestopt, eindigt het feest voor beleggers.

Dat is voor u als ervaren belegger waarschijnlijk geen grote zorg. U belegt voor de lange termijn en weet dat het timen van de markt een heikele zaak is. Dat zal niet gelden voor veel nieuwe beleggers. Gelokt door de stevige daling vorig jaar en aangemoedigd door de opvolgende razendsnelle koersstijgingen, gokken deze adrenaline-bommen bij hun broker met gratis transacties. Tegelijkertijd hitsen ze elkaar in chatrooms op vanuit het thuiswerkkantoor, terwijl ze in hun ooghoek hun favoriete Netflix-serie volgen. Net als bij het imploderen van de internetbubbel zullen veel nieuwelingen na de eerste blauwe plekken definitief afhaken.

Ze vinden dan na werk of school duur vertier in de heropende casino’s, maar het meeste geld verliezen ze door te stoppen met (serieus) beleggen.

Dit is een column van Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen