VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Financiële aandelen laten in de laatste maanden opmerkelijke koersstijgingen zien. Gaat het om een tijdelijke opleving of hebben we te maken met een meer structurele beweging dankzij een opwaartse rentetrend? Maakt de financiële sector een comeback?

De financiële sector heeft jarenlang beleggers weinig meer kunnen bieden dan vergane glorie. Banken boden beleggers vóór de financiële crisis een aantrekkelijke groei en een goed dividend, maar na 2008 gleden deze beurslievelingen steeds verder weg. Schandalen, strengere regelgeving, een alsmaar dalende rente en de opkomst van fintech-uitdagers zorgden voor een aanhoudende koersdruk.

In 2019 leken banken de magere jaren achter zich te laten met een recordjaar qua winsten. De coronapandemie smoorde dat herstel echter in enkele maanden tijd. Economische tegenwind en rentedruk als gevolg van het monetair beleid van de Amerikaanse Federal Reserve drukten stevig op de winstmarges in 2020. Over 2020 leverde een belegging in de wereldwijde MSCI World Financials index een negatief rendement op van 2,8 procent (in dollars), tegen een plus voor de gehele aandelenmarkt van 15,9 procent (MSCI World).

Herstel in 2021
Eind vorig jaar profiteerden aandelen in de financiële sector echter al van een rotatie naar meer waarde- en (vroeg)cyclische aandelen. Samen met energie behoorde de sector tot de best presterende aandelensegmenten in het eerste kwartaal van dit jaar.

De MSCI World Financials maakte een rendement van 13,2 procent, over de laatste 12 maanden zelfs 61,3 procent! In Europa ging het minder hard omhoog: 44 procent in de laatste 12 maanden, en 14,2 procent in het eerste kwartaal 2021. Het waren de komst van werkzame vaccins en de hoop op economisch herstel die energie en financials weer in de beleggersgunst brachten.

Het is twijfelachtig of deze ontwikkeling de (traditionele) energiebedrijven een structurele wederopstanding zal brengen. Liggen de kaarten voor de financiële sector anders? Als dat het geval is, bieden aandelen in het segment een aantrekkelijk plaatje, met een dividendrendement van gemiddeld 2,4 procent tegen 1,7 procent voor de MSCI World en een koerswinstverhouding van 17 tegenover 30 voor de hele wereldwijde aandelenmarkt. Dat zijn relatief goede uitgangspunten.

De beleggingscase voor financials
Banken gingen met relatief sterke balansen de coronacrisis in, deels dankzij de strenge regelgeving die na de kredietcrisis van 2007/2008 werd ingevoerd. Daarbij hebben fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen het aantal faillissementen beperkt gehouden. Banken kunnen daarmee hun reserves voor verliezen op leningen ongebruikt weer laten vrijvallen en ten goede laten komen aan de financiële positie en winstontwikkeling.

Financiële waarden zullen natuurlijk ook profiteren van de aantrekkende economische groei, onder meer omdat de vraag naar kredietverstrekking zal toenemen. Als de Federal Reserve daarbij de korte rente laag houdt – en de Amerikaanse centrale bank heeft dit toegezegd – en de rente op de kapitaalmarkt blijft oplopen dankzij dat economische herstel, dan is dit uitermate goed nieuws voor het verdienmodel van banken. Zij trekken immers geld aan tegen een korte rente (spaargeld) en zetten dat middels leningen tegen lange looptijd uit. Als het verschil tussen korte en lange rente oploopt, verdienen ze een hogere rentemarge. Gecombineerd met de lage koers-winstverhoudingen en de sterke financiële positie biedt dit een interessant rendementspotentieel voor bankaandelen.

Risico’s zijn er natuurlijk ook. Een snelle stijging van de inflatie kan ertoe leiden dat de Fed het monetaire beleid verkrapt, waardoor het economisch herstel alsnog stokt. Ook kan de regelgeving voor de financiële sector onder president Biden weer worden aangescherpt. Verder zullen met name traditionele bedrijven in toenemende mate technologisch een tandje bij moeten zetten in hun strijd tegen nieuwe fintech-uitdagers. De coronacrisis heeft banken en verzekeraars wat dat betreft nog eens met de neus op de feiten gedrukt: ook hun toekomst is online. Wat voor hen pleit, is dat ze nog wel een groot marktaandeel hebben.

Diverse sector
Drie van de vier etf’s in de tabel op deze pagina zijn gericht op de financiële sector als geheel, waarbij er twee de financiële bedrijven in de Amerikaanse S&P500 volgen. De etf van Xtrackers volgt een wereldwijd mandje van bedrijven en de etf van iShares richt zich enkel op Europese banken in de STOXX Europe 600. Meer informatie over deze fondsen vindt u in de fondsvergelijker van de VEB.

Beleggen in de financiële sector nu is wel wat anders dan twintig jaar geleden. De categorie bestaat uit een zeer divers aantal sub-sectoren, onder meer spaarbanken, kredietverstrekkers, verzekeraars, investeringsbanken, asset managers, hypotheekfinancieringsmaatschappijen en fintechbedrijven. Beleggers die via een etf in de financiële sector willen beleggen, zullen dus goed moeten kijken hoe het onderliggende indexmandje is samengesteld.

Banken en verzekeraars zijn nog steeds de toonaangevende spelers, maar vastgoedaandelen die eerder nog wel tot de sector werden gerekend, zijn eruit verdwenen. Fintech-spelers zijn de nieuwe aanwinst in de sector en naar verwachting zal dit segment stevig groeien. De mate waarin bedrijven technologie omarmen wordt een belangrijke factor voor hun overleven in een sector die in toenemende mate door schaalvoordelen maar ook door disruptie door nieuwkomers zal worden gekenmerkt.

Naar verwachting zal ten slotte de hele financiële sector kunnen profiteren van een consolidatieslag. Met name de combinatie van lage waarderingen van Europese banken en het gegeven dat er nog wel erg veel van zijn, zou een golf van fusies en overnames kunnen opleveren (zie daarover het hoofdverhaal in de vorige Effect). Voor beleggers gaat dat doorgaans gepaard met stijgende aandelenkoersen.




Tip voor de thuisbelegger

De dringende aanbeveling van de ECB aan Europese banken om in 2020 geen dividend uit te keren leidt tot een goed dividendpotentieel voor de toekomst, op voorwaarde dat de economie inderdaad verder aantrekt.


Over de auteur: Manno van den Berg schrijft als financieel journalist 20 jaar over geld­zaken en is coauteur van het boek ‘Beleggen is niet eng’.

De in dit artikel besproken etf’s zijn te vinden in de VEB Fondsselector. Zie www.veb.net/etf-portal


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap