VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het jaarlijkse beleggersfeestje dat de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway altijd is was dit jaar net als in 2020 volledig digitaal. De rake observaties van Warren Buffett en zijn kompaan Charlie Munger waren er echter niet minder om. We lichten er drie uit die beleggers stof tot nadenken kunnen geven.

In normale jaren maken tienduizenden beleggers uit de hele wereld een bedevaart naar de stad Omaha in Nebraska om te luisteren naar hun held en beleggersgoeroe Warren Buffett. Het is al jaren de best bezochte aandeelhoudersvergadering ter wereld. Maar deze keer waren Buffett en consorten uitgeweken naar Californië, zodat ook Buffetts 97-jarige partner Charlie Munger kon aanschuiven. Munger toonde zich op veel onderwerpen (nog) meer uitgesproken dat zijn zeven jaar jongere medebestuurder. 

1. Munger: ‘Ik haat de bitcoin 
Buffett wilde zich wat op de vlakte houden toen hem gevraagd werd naar zijn mening over de bitcoin, maar Munger nam geen blad voor de mond. Hij heeft geen goed woord over voor de cryptomunt, hij noemt de hele ontwikkeling rondom dit fenomeen zelfs walgelijk (‘disgusting’). Bitcoin heeft eigenlijk alleen nut voor kidnappers en andere criminelen, het instrument is volgens hem op geen enkele manier in het belang van de beschaving. Toen Munger uitgefoeterd was gaf Buffett aan dat hij zich prima in deze visie kon vinden. 

2. Luchtvaartmaatschappijen profiteerden eigenlijk van verkoopactie Buffett 
Buffetts trackrecord als belegger is fenomenaal, maar hij slaagde er in 2020 net als in 2019 niet in de Amerikaanse aandelenmarkt te verslaan. Berkshire verloor een smak geld aan zijn beleggingen in luchtvaartmaatschappijen, die hij in april op zo ongeveer het dieptepunt van de markt van de hand deed. Nu zei hij dat dit er wel eens voor gezorgd kon hebben dat uitgerekend die bedrijven op grote schaal overheidssteun kregen. Als het steenrijke Berkshire nog als grootaandeelhouder aan boord was geweest, had de overheid daarin wel eens anders kunnen reageren dan zij nu gedaan heeft, stelde Buffett. 

3. Buffett moet niets van spacs hebben 
Lege hulzen om beleggingsgeld mee op te halen, special purpose acquisition companies, Warren Buffet moet er niets van hebben. Hij vindt het bedrijfsmodel van de spac vooral slecht omdat het management volop kansen heeft op flinke winsten, terwijl daar vaak nauwelijks neerwaarts risico tegenover staat. Dit leidt ertoe dat er teveel transacties worden gedaan, prijzen worden opgedreven en eindbeleggers uiteindelijk met ondergemiddelde rendementen zullen eindigen.  

Het blijft elk jaar weer iets om naar uit te kijken, en op deze leeftijd is elk jaar meegenomen. Beleggers hopen dat Buffett en Munger er ook in 2022 weer voor zullen gaan zitten, en dan het liefst weer met een levend publiek.  {{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen