VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Just Eat Takeaway hoopt over een paar weken de overname van Grubhub te bezegelen. Maar door een daling van de aandelenkoers oogt het bod steeds minder appetijtelijk voor beleggers in Grubhub. En dat zorgt voor frustratie bij topman Jitse Groen. Die zal vrezen dat zijn poging om voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten mislukt.

Aandelen zijn het ideale betaalmiddel bij overnames als de eigen koers door het dak gaat.

Maar topman Jitse Groen van Just Eat Takeaway (JET) ondervindt nu de pijnlijke keerzijde van een bieding in aandelen bij de overnamepoging van het Amerikaanse Grubhub.

Door de daling van de aandelenkoers oogt zijn bod op de Amerikaanse maaltijdbezorger steeds minder aantrekkelijk. Vertegenwoordigde het bod in aandelen bij de aankondiging van de overname in juni vorig jaar nog 75 dollar per aandeel Grubhub, inmiddels is dat gezakt tot net boven de 60 dollar.

De grote vraag is of Grubhub-aandeelhouders hier genoegen mee nemen. Op 10 juni moeten zij hun fiat geven op een speciale aandeelhoudersvergadering.

Groen heeft al aangegeven dat zijn bod een ‘finaal’ voorstel is. Met andere woorden: aan de ruilverhouding – 0,671 aandeel JET voor een stuk Grubhub – wordt niet getornd.Ruzie op twitter
Het aandeel JET daalde fors door uitlatingen van concurrenten DoorDash, Uber Eats en Delivery Hero. De laatste maaltijdbezorger is (deels) in handen van de op het Damrak genoteerde investeringsmaatschappij Prosus.

DoorDash gaf aan te willen uitbreiden in Europa, en dan voornamelijk in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (VK) waar de Amerikanen het gevecht willen aangaan met JET.

Uber Eats en Delivery Hero lieten ook weten maaltijden te willen bezorgen bij onze oosterburen, een van de drie lucratievere markten in Europa. De voorkeur voor Duitsland is vooral voor Delivery Hero opvallend, en wellicht niet al te geloofwaardig.

Delivery Hero verkocht juist enkele jaren geleden de Duitse activiteiten aan JET, waardoor die hier feitelijk monopolist kon worden.

Naast een overtuigende strategische rationale, zal ongetwijfeld ook meespelen dat de drie maaltijdbezorgers JET’s overnamepoging van Grubhub willen frustreren. En Groen is niet te beroerd die theorie openlijk uit te spreken op Twitter.

“Interessante poging om te proberen onze aandelenkoers te drukken, waar hebben we dat eerder gezien”, beet de 42-jarige Groen de hoogste baas van Uber toe op het platform.

Uber-topman Dara Khosrowshahi was naar verluidt vorig jaar bereid 1,925 aandeel Uber per aandeel Grubhub te betalen. En doordat het aandeel Uber – in tegenstelling tot dat van JET – wel flink is opgelopen, zou dat bod nu bijna 100 dollar waard zijn. Veel meer dan JET’s bod van 60 dollar van vandaag dus.

Uit een fusiedocument dat JET bij de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft ingediend, blijkt ook dat er naast Uber nog een gegadigde was voor Grubhub. Een niet nader genoemde partij (‘company B’) heeft destijds interesse getoond– dat zal dan mogelijk gaan om DoorDash of Delivery Hero.

Twee keer gedrukt
Daarnaast gaat een gerucht dat Delivery Hero met de spierballen­taal over Duitsland JET onder druk wil zetten om het belang in de Braziliaanse maaltijdbezorger iFood te verkopen. Prosus, grootaandeelhouder in Delivery Hero, zou dit belang graag willen hebben. Topman Groen bedankte onlangs voor een bod van 2,3 miljard euro dat vermoedelijk afkomstig was van Prosus.

De investeringsmaatschappij bezit al meer dan de helft van de aandelen en zal de Braziliaanse maaltijdbezorger dan ook dolgraag inlijven.

Interessant gegeven: Delivery Hero is sinds de verkoop van zijn Duitse activiteiten een grote aandeelhouder in JET. Toen het toenmalige Takeaway.com het oog had laten vallen op de Britse sectorgenoot Just Eat, ontstond een biedingsstrijd. Daarbij zou Delivery Hero volgens sommige beleggers de koers van Takeaway zelfs hebben willen drukken door aandelen te verkopen. Over die kwestie zijn beide partijen zelfs in een juridisch conflict verwikkeld. Takeaway’s bod in aandelen op de Britse maaltijdbezorger kwam er hierdoor minder florissant uit te zien afgezet tegen het concurrerende cashbod van Prosus. De woorden “waar hebben we dat eerder gezien” in de eerder aangehaalde tweet van JET-ceo Groen lijken naar dit voorval te verwijzen.

Het is onduidelijk hoeveel steun er onder Grubhub-aandeelhouders is voor JET’s bod. Bij de aankondiging van de overname kon JET rekenen op de steun van de grootste aandeelhouder, het Australische Caledonia (circa 18 procent). Mochten aandeelhouders 10 juni de deal wegstemmen, dan valt niet uit te sluiten dat Uber terugkomt met een hoger bod of dat er een andere bieder ten tonele verschijnt.

Grote short
Op dit moment koersen aandelen Grubhub, op basis van Groen’s ‘finale’ ruilvoorstel, tegen een zeer bescheiden korting ten opzichte van het bod in aandelen Just Eat Takeaway (1 procent).

Hefboomfondsen nemen posities in om dit koersverschil te incasseren. Zo kopen speculanten de goedkopere aandelen Grubhub (in het jargon: longpositie) en worden tegelijkertijd – in de juiste verhoudingen – aandelen JET verkocht (short gegaan).

Deze zogenoemde overnamearbitrage is de belangrijkste reden dat JET het meest geshorte aandeel is op het Damrak – net als een jaar eerder rondom de overname van Just Eat. En door al die shorts ontstaat, tot frustratie van Groen, verkoopdruk bij de aandelen JET.

Groen maakte speculanten via Twitter al duidelijk dat zij niet op een hoger bod hoeven te rekenen.Just Eat Takeaway zal hopen dat de druk op het aandeel zakt. Nog liever zal hij shorts hun positie zien terugdraaien, waardoor de koers van JET in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering weer oploopt.

Risico’s en kansen in de VS

*Met Nederland, Duitsland en het VK is JET marktleider in wat topman Jitse Groen “drie van de vier grootste profit pools” ter wereld noemt als het gaat om maaltijdbezorging (markten waar op langere termijn winst kan worden gemaakt, redactie). Door Grubhub op te slokken, hoopt JET voet aan grond te krijgen in de vierde winstpoel ter wereld: de Verenigde Staten.

*JET meent dat Grubhub sterke posities heeft in voornamelijk steden in het noordoosten van het land, die veel gemeen zouden hebben met Europese markten – hoge bevolkingsdichtheid, gevestigde bezorgcultuur en veel onafhankelijke restaurants (lees: relatief minder McDonald's). Het bedrijf heeft een hybride model; het laat dus de bezorging vaak aan restaurants over, maar heeft ook maaltijd­bezorgers op de loonlijst staan.

*Beleggers die geen voorstander van de overname zijn, wijzen op het teruglopende landelijke marktaandeel van Grubhub in de VS. Spelers als DoorDash en Uber, die voor restaurants de bezorging volledig uit handen nemen, stunten met kortingsbonnen om de omzet aan te jagen. Voorstanders menen dat vooral gekeken moet worden naar concurrentie per stad, omdat de voordelen van netwerkeffecten lokaal zijn.

*Volgens Groen is het onmogelijk dat puur logistieke spelers geld kunnen verdienen op de meeste plekken in de wereld. Het bezorgmodel is daar eenvoudigweg te duur voor. Toch is de realiteit vooralsnog dat spelers als DoorDash (marktwaarde: 45 miljard dollar) en Uber (95 miljard dollar) veel kapitaalkrachtiger zijn dan JET (marktwaarde 16 miljard euro incl. Grubhub). Zij kunnen indien nodig voor miljarden dollars aan nieuwe aandelen uitgeven om de bezorgoorlog te financieren. Hoe irrationeel dit volgens Groen ook mag zijn.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Ik wil inloggen
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap

Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net