VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Op de Amerikaanse en Europese grote beurzen sneuvelt record na record. Opkomende markten als China, India en Brazilië zijn relatief voordelig en lijken een veelbelovend alternatief. Deze groeilanden bieden veel opwaarts potentieel, maar markten kunnen er snel omslaan.

Vooral de economische groei in opkomende markten is een blikvanger. Het groeitempo ligt hoger dan in ontwikkelde markten. Ook de hoge beursrendementen trekken natuurlijk aandacht, al moeten beleggers wel beseffen dat goede jaren met zeer slechte jaren kunnen worden afgewisseld.  

Het mandje opkomende aandelen van de MSCI Emerging Markets leverde in 2020 in euro’s een rendement op van 8,5 procent, net iets meer dan de wereldwijde index voor ontwikkelde aandelenmarkten MSCI World (6,3 procent). Recordjaren voor opkomende markten waren 2009 (72,9 procent rendement versus 25,9 procent wereldwijd) en 2010 (27,1 versus 19,5) en 2017 (20,6 versus 7,5). Hard omlaag gaat het soms ook: -50,9 procent in 2008 versus -37,6 procent wereldwijd.  

Opkomende aandelenmarkten zijn berucht wisselvallig, met soms extreme reacties op veranderingen in het internationale handelsklimaat en de kapitaalstromen. Ook politieke onrust en regionale spanningen eisen soms hun tol. Qua inflatie hebben de meeste landen hun zaken nu relatief goed op orde, maar de geschiedenis leert dat dit snel kan omslaan. Als het gaat om de schuldenlast en de groeivooruitzichten zijn de verschillen groot.  

Geldstroom naar opkomende landen  
De populariteit om in deze verre markten te beleggen is in 2020 flink toegenomen. In negen maanden tijd (tot eind maart dit jaar) hebben beleggers meer dan 100 miljard dollar naar opkomende aandelen en obligaties gedirigeerd, zo stelt fondsresearcher Morningstar. 

Een mogelijke verklaring voor die geldstroom is dat veel van deze landen zich snel hebben hersteld van de covid-pandemie. Vooral China liep voor de troepen uit en het zijn dan ook met name Chinese fondsen die sterke instromen optekenen. Minder voorspoedig verloopt het in een land als Brazilië, wat direct duidelijk maakt dat er grote verschillen zijn tussen opkomende landen onderling.  

Een pluspunt van aandelen in opkomende markten is dat ze relatief goedkoop zijn. Gemiddeld ligt de prijs van een aandeel op 14 keer de ingeschatte winst voor de komende twaalf maanden (MSCI-peiling eind mei). In de ontwikkelde landen in de MSCI World moet er gemiddeld bijna 20 keer die winst worden betaald. Met beurzen op recordstanden en de aanhoudende dreiging van een of meer correcties, voelt dat als een beter uitgangspunt.  

Ten slotte zullen ook de politieke veranderingen in de VS een rol hebben gespeeld. De verwachting is dat president Biden minder zwaar geschut zal inzetten in de handelsspanningen met China en op het wereldtoneel een meer constructieve taal zal aanslaan. Dat kan een positieve impact hebben op de wereldhandel.  

Groei in exchange traded funds (etf’s 
Etf’s die zich op emerging markets richten, groeien fors in populariteit. Eind maart waren er wereldwijd 1670 van dergelijke producten, tegen 1447 begin vorig jaar, zo stelt etf-onderzoeker ETFGI. Het beheerd vermogen van deze bij particuliere beleggers populaire fondsen steeg in dezelfde periode met meer dan een kwart naar 742 miljard dollar.  

Het is logisch dat particulieren beleggingsfondsen of etf’s kiezen om in deze markten te beleggen. Alibaba (China), China Mobile, Infosys (India) en Taiwan Semiconductor zijn inmiddels weliswaar wereldwijd bekende namen, maar de meeste bedrijven zijn voor particulieren onbekend. Een professioneel beheerd aandelenfonds of een indexmandje van een etf is dan een logische keuze. 



In de tabel staan de tien best renderende 
etf’s in opkomende markten. De meeste volgen een segment-brede index met de belangrijkste opkomende landen. Beleggers kunnen deze qua kosten en historisch rendement goed langs de meetlat leggen. Ook staan er in de top-10 drie landen-etf’s: China, Rusland en Brazilië. De eerste twee scoren hoog op vijfjaarsrendement. Beleggen in een landenfonds is echter wel voor de overtuigde liefhebber: de koersuitslagen zijn vaak heftiger dan bij een breed gespreide etf in opkomende landen. China, als belangrijke motor voor het hele beleggingssegment, is dan nog de meest voor de hand liggende keuze. 
 

Hekkensluiter in de top-10 is een etf die een duurzame index van opkomende landen volgt, een teken dat deze markten ook steeds meer mogelijkheden bieden voor beleggers die het liefst in duurzame bedrijven willen zitten.  

Valutarisico  
Aandelen van opkomende landen noteren vaak in de lokale munt. Dat betekent dat Nederlandse beleggers ten opzichte van de euro een valutarisico lopen. Stijgen lokale munten zoals de Chinese renminbi, de Indiase roepie of de Turkse lira in waarde, dan levert dat omgerekend naar euro’s valutawinst op. Dalen deze valuta, dan leidt dat tot valutaverlies.  

Valutaschommelingen werken echter vaak twee kanten op. Stijgende lokale munten zorgen er ook voor dat lokale bedrijven duurder worden ten opzichte van buitenlandse partijen. Dit kan het voordeel dat de belegger op korte termijn ervaart op de wat langere termijn weer tenietdoen, of zelfs al direct als de markten dit effect snel in de prijzen verwerken.
 

Omdat veel van deze valuta tamelijk wisselvallig kunnen zijn, is de impact van zulke schommelingen op het beleggingsrendement groot. Valutabewegingen kunnen onder meer het gevolg zijn van interne politiek, van renteontwikkelingen en van internationale kapitaalstromen. Vooral de Amerikaanse dollar speelt een belangrijke rol. 

Wanneer de dollar zwak is en de rente in de VS laag, dan vloeit er meer geld naar opkomende markten. Dat versterkt hun aandelen- en obligatiemarkten, maar ook de waarde van de lokale valuta. Bij een aantrekkende dollar zie je een omgekeerde beweging: kapitaal vloeit terug naar de VS en opkomende markten worden geraakt. Het huidige economische herstel in de VS en een aantrekkende Amerikaanse rente zijn wat dat betreft een minder goed signaal. 

Voor langetermijnbeleggers biedt het hogere groeipad van opkomende markten houvast. Uiteindelijk zal dat moeten leiden tot sterkere lokale valuta en tot hogere beleggingsrendementen op de beurs. Dat groeipad zal onderweg echter wel de nodige hobbels vertonen. 

Tip voor de thuisbelegger 


Twijfelt u tussen landen-etf’s of een brede etf in opkomende landen? Er zijn ook regionale indexvolgers die enkel Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika of Afrika volgen.


Manno van den Berg schrijft als financieel journalist 20 jaar over geldzaken en is coauteur van het boek ‘Beleggen is niet eng'.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap