VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AkzoNobel koopt een Colombiaans bedrijf met de naam Grupo Orbis. Grupo betekent ‘groep’ en Orbis is Latijn voor ‘wereld’. Een wereldomvattende groep is het echter niet, maar met een groothandel en een chemicaliëntak is het wel meer dan een pure verfproducent. Dat maakt de overname complexer dan deze op het eerste gezicht lijkt.

Akzo meldde de aankoop deze week. Deze moet het verfconcern een betere positie geven in Zuid-Amerika. Op dit moment haalt AkzoNobel circa 8 procent van de omzet van het continent. Vorig jaar was dat 697 miljoen euro. 

Kleine winstmarge 
Financiële details gaf Akzo niet. Het enige dat werd prijsgegeven was dat de Colombiaanse onderneming omgerekend zo’n 260 miljoen euro jaaromzet draait. Door de aankoop neemt de omzet in Zuid-Amerika dus met ruim een derde toe. 

In de jaarverslagen van Grupo Orbis zelf zijn wel meer cijfers te vinden. Vorig jaar maakte het circa 12 miljoen euro winst voor een netto winstmarge van net onder de 4 procent. In 2018 werd een nettoverlies geleden. 

Of dit al heel winstgevende activiteiten zijn is dus de vraag. Maar wellicht zal daar in de combinatie met de bestaande activiteiten van AkzoNobel verandering in komen.

Groothandel voor klussen en renovaties 
Een aandachtspunt is wel dat Grupo Orbis naast verf en coatings ook een flink aantal andere activiteiten heeft. Allereerst is er Mundial, dat is actief in verkoop en distributie. Het doet dat met verf, maar ook met allerlei andere spullen voor klussen en renovaties. Het is een soort groothandel die achtduizend Colombiaanse ijzer- en kluswinkels bedient. 

Daar komt bij dat Mundial net een online winkel heeft gelanceerd gericht op consumenten in Bogota. Dit is een soort online bouwmarkt. 

Chemicaliën 
Dan is er Andercol. Dit bedrijf produceert bindmiddelen voor verf, maar ook chemicaliën voor uiteenlopende toepassingen. Denk daarbij aan polyester voor boten, aanrechtbladen en badkuipen en aan voedingsingrediënten. 

Een woordvoerder van AkzoNobel laat desgevraagd weten dat het erop inzet om alleen die delen uit Grupo Orbis te halen die met verf en coatings te maken hebben. Grupo Orbis zal voor de overname een deel van de activiteiten afsplitsen. Uiteindelijk zou een vijfde van de omzet achterblijven. 

Wat er precies wel en niet mee komt kon de woordvoerder niet zeggen. Toch lijkt het lastig om van een groothandel met een breed assortiment de verf af te splitsen. Hetzelfde geldt, zij het in mindere mate, voor een chemieconcern dat chemicaliën maakt voor zulke uiteenlopende toepassingen.

AkzoNobel presenteerde de overname als een simpele uitbreiding van de activiteiten in Zuid-Amerika. Maar de complexiteit van deze overnameprooi maakt het misschien toch wel iets ingewikkelder dan dat.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen