VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pfizer is die meedogenloze farmaceut die over de ruggen van honderden miljoenen (potentiële) patiënten de jackpot heeft gewonnen, zo klinkt het breed in de media.

En de jackpot blijft voorlopig rinkelen, want nog meer mensen staan in de rij om ook te worden beroofd door dit nietsontziende kapitalistisch bolwerk. Alles dankzij een vaccin tegen covid-19 dat nota bene niet eens door Pfizer zelf is bedacht. Nee, want de Willie Wortels werkten bij het arme Duitse BioNTech, dat door Pfizers powerplay was gedwongen om de helft van de opbrengsten aan Pfizer af te staan en berooid achterbleef.

Pfizer ontvangt nu tientallen miljarden dollars per jaar en parasiteert op de collectieve corona-ellende die de wereldbevolking al anderhalf jaar teistert. Uw columnist is daarmee een van die gewetenloze aandeelhouders die flink profiteert van de miljardenwinsten die Pfizer maakt.

Tijd voor nuance
Met BioNTech hoeft u niet veel medelijden te hebben. Echt niet. Dankzij de geoliede machine van Pfizer is het vaccin in recordtempo goedgekeurd, veilig geproduceerd en snel geleverd. De daadkracht van Pfizer heeft pionier BioNTech wel een luxeprobleem opgeleverd: dit “berooide” bedrijf weet van gekkigheid niet hoe ze hun deel van die miljarden euro’s zinvol kan spenderen. Ondertussen worden de oprichters aanbeden en is de BioNTech-aandelenkoers verzesvoudigd.

Enig medelijden is gepaster richting veel corona-patiënten, maar dan vooral die patiënten die niet tijdig het vaccin konden bemachtigen. Het vaccin blijkt tot nu toe namelijk nogal effectief, in ieder geval is de kans 
dat een gevaccineerde persoon in het ziekenhuis belandt drastisch gereduceerd. Ook lijkt het risico op ernstige bijwerkingen gering.

Als over de kwaliteit van het vaccin weinig klachten zijn, richt de woede van eenieder zich logischerwijs op de exorbitante prijs. Ongetwijfeld rekent Pfizer duizenden euro’s per vaccin, want een gered leven is wat waard.

Pfizer gijzelt honderden miljoenen mensen en berooft ieder van… een paar tientjes per vaccin. Jawel, nog steeds tienmaal de kostprijs, maar een fractie van de waarde voor de klant.

Pfizer is niet meedogenloos, de publieke opinie over Pfizer wel.

Dit is een column van Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEBWilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen