VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Als je ergens niet goed in bent, kan het verstandig zijn iemand na te doen die er wel goed in is. Het is zoals de Chinezen het nu doen: ze leren bijna alles door te imiteren. Met beleggen kan dat een dure methode blijken.

De explosieve koersontwikkelingen van ‘meme’-aandelen zoals AMC, GameStop en Hertz illustreren hoe gevaarlijk achter de meute aanlopen kan zijn. Koersen schieten alle kanten op.

Misschien goed om eerst eens bij de term zelf stil te staan. Meme (spreek uit: miem) is een begrip dat in 1976 geïntroduceerd werd door de bioloog Richard Dawkins. Hij wilde aansluiten bij het Engelse woord memory (geheugen) en bij de Oudgriekse woorden mimema en mimesis voor nabootsing of imitatie.

Sinds de opkomst van sociale media zijn er de ‘internetmemes’: allerlei grappen en grollen die massaal gedeeld, geliket en geïmiteerd worden. En sinds kort gebeurt dat dus ook soms met aandelen.

‘Meme lords’ (influencers) die aandelen op hun forums promoten, nieuwe beleggers die alleen positief nieuws willen horen over hun aandeel en de onverwacht snelle opkomst van de jonge, kleine belegger met een gratis app vormen een gevaarlijke combinatie. Er zijn al effectieve ‘meme-strategieën’ waarmee ondernemingen die op omvallen staan, gered kunnen worden doordat ze nieuwe aandelen kunnen plaatsen tegen opgeblazen koersen, wat bij de Amerikaanse bioscooponderneming AMC gebeurde.

Zolang de beurs blijft oplopen en er dankzij de lage rente geen echt alternatief voor aandelen is, zou dit best een tijdje goed kunnen gaan. Maar al die nieuwe beleggers moeten begrijpen dat als de markt draait de uitgang moeilijk te vinden kan zijn. Zeer grote volatiliteit en forse koersverliezen liggen dan in het verschiet.

Het verschil tussen het advies van een degelijke beleggingsadviseur en de luchtige promotie van een influencer is voor veel beleggers niet duidelijk. Bij meme-beleggen hoort een goede afweging van welk verlies je je kunt permitteren.

Het is goed dat de memes de interesse voor beleggen aanwakkeren bij groepen die er voorheen weinig mee deden, maar de echte waarde ervan zal blijken bij de eerstvolgende serieuze correctie op de beurzen.

Dit is een column van Paul Koster, directeur van de VEB.