VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Afvalverwerker Renewi was maandag dankzij een fraai tussentijds handelsbericht één van de best presterende aandelen op het Damrak. Hoe verhouden zich de huidige verwachtingen tot die van Renewi’s Amerikaanse sectorgenoten?

De sinds vorig jaar ook in Amsterdam genoteerde Britse vuilnisverwerker Renewi profiteerde in de eerste helft van haar gebroken boekjaar van de toegenomen afvalvolumes en van een grotere vraag en hogere prijzen voor secundaire grondstoffen, die Renewi ook recyclet.

Het bedrijf heeft de verwachtingen voor het hele jaar aanzienlijk verhoogd, bleek uit de trading updateRenewi sluit het lopende boekjaar eind maart 2022 af.

Er werden geen concrete omzet- en winstcijfers gegeven, die komen begin november. Op langere termijn zal de overgang naar meer recycling het bedrijfsmodel blijven ondersteunen, stelt het bedrijf. De duurzaamheidsagenda en het potentiële ‘groene herstel’ met steun van de EU en nationale regeringen zullen meer aantrekkelijke kansen bieden voor Renewi om afval in een groter aantal hoogwaardige secundaire materialen om te zetten. Het aandeel reageerde maandagochtend met een koerssprong van bijna 10 procent.

Sinds eind januari 2020 zijn de aandelen van Renewi in Amsterdam verhandelbaar in een ‘subnotering. Het recyclebedrijf, dat een fusie is tussen het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel, is al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw in Londen genoteerd.

Vuilnis kan een prima belegging zijn, dat bewijzen de Amerikaanse branchegenoten Waste Management (NYSE ticker WM) en Republic Services (ticker RSG) al jaren. Renewi lijkt op basis van de huidige taxaties aanzienlijk voordeliger dan de twee grootste Amerikaanse beursgenoteerde vuilnisophalers.

Renewi op basis van PEG-ratio relatief goedkoop

  ISIN Koers wpa 2021* wpa 2022* wpa 2023* K/W div% PEG
Renewi GB00BNR4T868  € 7,60   € 0,60   € 0,73   € 0,83  12,7 0,0% 0,7
Waste Management US94106L1098  $149,84   $4,99   $5,58   $6,25  30,0 1,5% 2,5
Republic Services US7607591002  $120,73   $4,05   $4,44   $4,87  29,8 1,5% 3,1
* = boekjaar Renewi eindigt per maart, hier drie maanden later dan de boekjaren van Waste Management en Republic.
wpa = winst per aandeel, K/W = koers-winstverhouding, div% = huidig dividendrendement
PEG = Price/Earnings to Growth (Hier: K/W '21 gedeeld door verwachte groei wpa per jaar 2021-2023).
Bron: Bloomberg, peildatum 4 oktober 2021

Natuurlijk zijn de Amerikanen veel groter en boeken zij dankzij schaalvoordelen en hun sterke marktpositie al jaren een hoge groei en dito winstmarges. Het rendement op het eigen vermogen ligt bij hen de laatste jaren beduidend boven dat van Renewi. Met name Waste Management, al jaren een populair aandeel bij analisten, torent in dit opzicht boven de concurrentie uit met een gemiddeld rendement op het eigen vermogen in de afgelopen vijf jaar van meer dan 25 procent.

Renewi was de laatste jaren minder winstgevend en had te maken met forse tegenvallers, onder meer als gevolg van de brexit. Daar komt het bedrijf nu langzaam maar zeker uit. Afgaande op de taxaties die de vier analisten die dit aandeel volgen (Bron: Bloomberg) kost Renewi nu 12,7 keer de verwachte winst voor het lopende boekjaar. De Amerikaanse tegenvoeters zijn meer dan twee keer zo duur op basis van diezelfde maatstaf. Als er een PEG-ratio wordt berekend met de groei van de winst per aandeel die de vier analisten in de komende paar jaar verwachten, komt die van Renewi op 0,7 uit.

In dat licht bezien is het niet vreemd dat de analisten alle vier een koopadvies voor het aandeel geven. Bij de Amerikanen overheersen nu de ‘houden’-adviezen.

Renewi houdt op 12 oktober een Capital Markets Event voor analisten en beleggers. Daar zal meer worden bekendgemaakt over hoe het management het bedrijf organisch wil laten groeien door nieuwe en innovatieve technologieën uit de innovatiepijplijn te commercialiseren, en over hoe Renewi denkt te kunnen blijven profiteren van de steeds meer circulaire economie. Ook zal worden ingegaan op projecten op het gebied van organische stoffen, kunststoffen, bouwmaterialen en geavanceerde sortering.