VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na zeven jaar is voor mij het moment van afscheid gekomen. Ik heb elke dag genoten van mijn tijd als directeur van deze prachtige vereniging en ik wens mijn opvolger net zulke mooie jaren toe.

Ik wist al wat van beleggen toen ik hier binnenkwam, maar ik heb uit de vele gesprekken hier, zowel binnen als buiten de VEB, nog enorm veel geleerd. De VEB is een kennisinstituut op het gebied van beleggen en corporate governance, met specialisten die een autoriteit zijn op hun vakgebied.

Alle bedrijven van het Damrak hebben in de afgelopen zeven jaar in de een of andere vorm wel op mijn bureau gelegen, en vele die op andere beurzen verhandeld worden. De VEB is internationaler geworden, en ik heb goede hoop dat Gerben Everts er alles aan gaat doen die ontwikkeling de komende jaren verder vorm te geven. In Europa liggen er voor hem en voor onze vereniging mooie nieuwe uitdagingen.

En dat is belangrijk, want iedere Nederlandse belegger belegt (ook) internationaal, voor een voldoende gespreide portefeuille moet je de grens over. En uw pensioengeld wordt over de hele wereld geïnvesteerd.

Een belangrijke ontwikkeling in de afgelopen zeven jaar was het toenemend belang van Environment, Social and Governance (ESG) in de verantwoording die beursgenoteerde bedrijven geacht worden af te leggen. Belangrijk, maar ESG maakt de zaak vaak ook complexer. Ik verwacht dat de komende jaren bij veel bedrijven die op alle vlakken zo duurzaam mogelijk voor de dag willen komen een gespannen situatie kan ontstaan, met name tussen de E en de S binnen ESG, en de beleidsbeslissingen worden in dat licht aanzienlijk zwaarder.

Want op het gebied van duurzaamheid alles op orde hebben kan bijvoorbeeld ook gepaard gaan met banenverlies, en waaraan geef je dan de voorkeur? Het is van groot belang dat de factoren waarop het management door beleggers en andere stakeholders beoordeeld moet worden, goed meetbaar zijn. Of het nu om de uitstoot van CO2 gaat, om mensenrechten of om de factoren die de bonussen aan de top bepalen, deze zaken moeten objectief meetbaar zijn. Cijfers blijven belangrijk.

Tot slot mijn enorme dank aan de loyale VEB-staf, die in die zeven jaar met hun geweldige bijdrage aan de positieve ontwikkelingen het een onvergetelijke tijd heeft gemaakt.

Ik wens hun allen en u als trouwe lezer een mooi vervolg.

Dit is een Column van Paul Koster