VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gedupeerde beleggers moeten ook buiten Nederland recht hebben op schadevergoeding. Nu nog zijn beleggers buiten de grenzen vaak vogelvrij. Een stelsel van compensatie op Europese schaal moet soelaas bieden.

Dat zei de recent aangetreden VEB-directeur Gerben Everts deze week in het programma Zakendoen op BNR Nieuwsradio.  

“We willen in Europa met zijn allen een Europese kapitaalmarkt, daar zitten veel voordelen aan. Nederlandse beleggers beleggen steeds meer over de grens. Wij willen ook daar hun belangen verdedigen en die van andere beleggers.” 

Volgens Everts moet daarvoor een steviger juridische basis komen: ‘Er zou voor hen ook een stelsel van compensatie op Europese schaal moeten zijn. Daar moet het naar toe. Recente uitspraken in zaken als BP en Volkswagen leren dat het nog niet zo ver is. We moeten daarvoor naar de Europese wetgever en dat zullen wij ook gaan doen.”   

Everts is op 1 oktober begonnen als directeur van beleggersvereniging VEB. Hij volgde Paul Koster op, die deze functie zeven jaar vervulde. Tegenover BNR gaf Everts de eerste schetsen van zijn agenda voor komende tijd. Duurzaamheid, klimaattransitie en de impact op beleggers spelen daarin een belangrijke rol.  

De VEB zal beursgenoteerde ondernemingen de komende jaren behalve op de pijnpunten in de gewone bedrijfsvoering nog nadrukkelijker dan voorheen wijzen op hun verantwoordelijkheden op het gebied van duurzaamheid en milieu. Daar zullen ook juridische procedures uit kunnen volgen, zo gaf hij aan.  

Beluister hier het interview.

“Wij geloven in marktwerking. De markt leeft en dat is ook wat ons energie geeft, en wat onze achterban energie geeft. Het gaat er ons om dat die markt zo efficiënt mogelijk is. Dus een goede informatieverschaffing, eerlijk richting beleggers en ook inderdaad compensatie als er fouten zijn gemaakt. De VEB kan dat op een goede en voordelige manier voor elkaar krijgen.”  

Achterban 
VEB is er voor alle beleggers, maar de beleggers die lid zijn spelen een cruciale rol binnen de vereniging. Everts hoopt dat zij zich blijven committeren aan de VEB en zet in op verbreding. Dat is wel een uitdaging. Des te meer leden, des te meer mogelijkheden je hebt.”  

“Ik heb een ambitie om deze organisatie verder te brengen. Dat betekent dat je nooit genoegen moet nemen met de status quo. We hebben de financiële middelen om te doen waar we goed in zijn en dat te blijven doen, maar het is veel gezonder om meer leden te krijgen, en daar zal ik ook mijn best voor doen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa.