VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Deze week verscheen een uitgebreid interview met de nieuwe VEB-directeur Gerben Everts in De Telegraaf, waarin hij onder meer ingaat op de hoge beurskoersen en de manier waarop jongeren tegenwoordig beleggen.

Everts kent genoeg mensen die zeggen dat ze voor de lol investeren. Dat is heel positief. Maar ik hoor ook van jongeren die met hun studiefinanciering of geleend geld beleggen. Dan kun je van een koude kermis thuiskomen. 

De VEB-directeur beaamt dat het in zekere zin steeds gekker wordt op de beurs, waar beleggers in crypto’s en SPACs stappen en onbekende aandelen omhoog schieten door elkaar op internetfora opjuttende beleggers. Maar hij nuanceert het ook: 

(…) Maar laten we ook weer niet overdrijven: dit is maar een heel klein deel van de markt. Het gros van de beleggers zit hier niet in, al krijgen deze uitwassen wel veel aandacht. Mensen redeneren heel snel: er is negatieve rente, ik krijg geen rente op mijn spaargeld, dus ik moet wat anders. Maar ik wil hen er van overtuigen: doe dat op een moment dat koersen veel lager staan.” 

Op de vraag of de VEB-directeur nu zegt dat je niet moet beleggen antwoordt Everts:  

Het moet geen automatisme zijn om vanwege de lage rente maar te gaan beleggen. Zorg voor goede spreiding, houd ook spaargeld aan voor moeilijker tijden. En beleg niet in uiterst speculatieve zaken.” 

Slechtere tijden op de beurs, betekent dat meer werk voor de VEB? 

De kans is groter dat wij dan grote acties beginnen om bedrijven aansprakelijk te stellen voor schade. In goede tijden hebben bedrijven er weinig moeite mee goed nieuws naar buiten te brengen. In slechte tijden stellen ze dat liever uit. We zitten niet als jakhalzen te wachten tot het misgaat. Maar als beleggers gedupeerd worden omdat bedrijven niet doen wat ze moeten doen, staan we er klaar voor.” 

Het volledige interview met Gerben Everts in de Telegraaf is hier te lezen.