VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tennislegende Venus Williams is vaak bekritiseerd. Ze zou te weinig focus hebben, want naast tennis deed ze twee studies, ze startte een modelijn en schreef boeken.

Zelfs haar vader dacht dat ze daarom snel zou zijn opgebrand. “Ik betwijfel of haar tenniscarrière lang gaat duren”, zei hij twintig jaar geleden al.

Inmiddels is Venus Williams met haar 41 jaar de oudste proftennisser. Ze reeg in de afgelopen 27 jaar niet alleen grandslam- en olympische titels aan elkaar, maar vocht zich ook terug na een energieverslindende auto-immuunziekte. In 2017 bereikte ze zelfs weer de top 5, en dat terwijl ze buiten de baan een miljoenenbedrijf opbouwde.

Waar critici de plank missloegen: voor Williams zijn de activiteiten buiten de baan geen frivole ‘afleidingen’. Integendeel. Zoals ze zelf zegt vormen die juist de cruciale voorwaarde “to stay in the game”.

Voor beleggers geldt: hoe langer je consistent in de markt blijft, hoe groter de kans op succes. De magie van cumulatief rendement werkt namelijk vooral op de hele lange termijn. Maar staying in the game is niet eenvoudig.

Wellicht voelt u bijvoorbeeld de drang om al uw beleggingen te verkopen nu de beurzen zo sterk zijn gestegen. Vraag uzelf dan af wat u nodig hebt om juist op zo’n moment te volharden. U kunt uw paniekgevoel bijvoorbeeld dempen door wat meer van uw vermogen in cash aan te houden. Ook Warren Buffett houdt altijd zo’n 20 procent in cash aan om in het spel te kunnen blijven.

Wat nu als u op het punt staat om uw saaie indexportefeuille volledig om te zetten in cryptomunten? In dat geval kunt u druk van de ketel halen door een klein deel van uw vermogen als ‘casinoaccount’ te gebruiken, waarmee u alles mag doen wat critici als onverstandig zouden bestempelen.

Kortom, leer van Venus Williams en doe wat u moet doen om zo lang mogelijk consistent te kunnen blijven spelen.

Dit is een column van Marius Kerdel en Jolmer Schukken, oprichters van Triple Partners en auteurs van De Beleggingsillusie.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen