VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB was afgelopen vrijdag samen met Corné van Zeijl van Actiam te gast in het programma AEX Factor van BNR. Zij stonden onder meer stil bij de toekomst van ABN Amro, bij Ahold Delhaize en bij de torenhoge waardering van Tesla.

ABN Amro 
De toekomst van ABN Amro ziet er volgens Keyner niet rooskleurig uit. De bank heeft op wereldschaal voor een belegger eigenlijk geen relevantie meer.  

Keyner wijst op het belang van ABN Amro voor de Nederlandse consument, maar denkt dat het aandeel op de beurs weinig aanlokkelijk is. Hij typeert de bank als ‘een aandeel zonder relevantie, hoe leuk de kwartaalcijfers ook zijn’. Hoewel het voor beleggers vanaf begin dit jaar een redelijk rendement heeft opgeleverd, was dit alleen mogelijk omdat het aandeel van een lage basis kwam.  

‘Waar de grote beleggers en de serieuze beleggers echt naar op zoek zijn, is hoe een bank als ABN Amro denkt over drie of over vijf of over tien jaar te groeien en flink geld te verdienen, meer geld dan de kosten van het kapitaal. En daar hebben beleggers terecht veel zorgen over en twijfels over.’  

Volgens Keyner zijn er geen geloofwaardige plannen voor het ‘heruitvinden’ van de bank. Hij ziet wel een andere mogelijkheid: ‘Het enige wat je zou kunnen gaan doen, is zoveel mogelijk geld eruit te persen. Dat betekent hoge dividendrendementen, de balans zo efficiënt mogelijk maken, kapitaal dat je niet nodig denkt te gaan hebben, uit te keren. Het is allemaal niet sympathiek, niet sexy, het komt in de buurt van een soort sterfhuisconstructie – als je het echt negatief zou willen zien – maar veel meer dan dat zie ik op dit moment niet’, aldus Keyner.  

Of je telt als bank echt mee op de wereldmarkt, zoals de bekende Amerikaanse partijen als Goldman Sachs, Morgan Stanley of J.P. Morgan, of je gaat naar de financiële technologie, zoals de Adyens van deze wereld. De andere partijen zullen aan relevantie inboeten. Voor ABN Amro gaat het om een ouderwetse manier van geld verdienen in een heel beperkte markt, met name in Nederland en België. ‘Wat is de kans dat je echt nog op deze manier kunt functioneren over 5 of 10 jaar. Ik zie dat niet’, zo geeft Keyner aan.  

De erfenis uit het verleden, zoals de kantoorpanden en een oude ict-infrastructuur, moet ABN Amro met zich meetorsen. Dat zijn vooral zaken die slecht zijn voor de winstgevendheid. Bovendien krijgt de bank van de overheid allerlei taken opgelegd, bijvoorbeeld het controleren van klanten ter voorkoming van witwassen. Keyner heeft daarom compassie met het bestuur van ABN Amro: ‘Het is een lastig klimaat om geld te verdienen, en je moet ook nog eens overheidstaken op je nemen met veel kosten. En als het dan misgaat betaal je nog een boete erbovenop. Het is een lastige uitdaging.’ 

Ahold Delhaize 
Na ABN Amro was er aandacht voor Ahold Delhaize, en de vooruitzichten voor dochter Bol.com op de webwinkelmarkt. De komst van Amazon.com is volgens Keyner een grote bedreiging. Als die grootmacht echt de Nederlandse en Belgische markt wil overnemen, is het voor Bol.com heel moeilijk om daar tegen op te boksen.  

Corné van Zeijl ziet echter dat Amazon nog niet echt voet aan de grond krijgt in Nederland en België. Hij is redelijk positief over Ahold Delhaize, maar geeft ook aan dat het moeilijk is om online geld te verdienen: ‘België loopt nog achter qua winstgevendheid, daar zit nog wel de nodige groei. En wellicht dat ze met de online-takken nog eens winst kunnen gaan maken, maar daar is de concurrentie zo hevig. De winstgevendheid is minimaal en dat zie ik niet zo gauw veranderen in de huidige situatie. 

Tesla 
Ten slotte werd er stilgestaan bij het aandeel Tesla en de extravagante streken van topman Elon Musk. Voor Musk heeft Keyner allereerst een compliment, maar hij zou zelf geen geld in het bedrijf steken: Het is geweldig en ongelooflijk wat Musk allemaal voor elkaar heeft gekregen. Dat gezegd hebbende: de manier waarop de markt en beleggers Tesla waarderen gaat nog veel verder dan het geweldige werk van Musk en zijn medewerkers. Er zit niet alleen heel veel goed nieuws geprijsd in de koers, maar heel veel meer dan dat. Je praat over meer dan duizend miljard beurswaarde. Twintig keer de omzet, een miljoen euro per verkochte auto, dat moet je nog zien waar te maken. Geweldig wat ze hebben gedaan, maar dit is zwaar overgewaardeerd.’ 

Een podcast van de hele uitzending is hierte beluisteren. In Effect 11 leest u een volledige analyse van Tesla en andere Amerikaanse automakers.