VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sinds vorige week vrijdag heeft de truck- en busdivisie van de Duitse autoreus Daimler een zelfstandig bestaan. Daimler Truck Holding staat genoteerd op de beurs van Frankfurt. Kwalificerende Daimler-aandeelhouders hebben inmiddels aandelen in Daimler Truck Holding ontvangen. Wat is er precies gebeurd en hoe werkt deze afsplitsing praktisch voor beleggers?

Afgelopen weekend leek het er tot het laatste moment op dat Mercedes een dubbele overwinning kon bijboeken op de Grote Prijs van Abu Dhabi. Maar net voor het eind lukte het Max Verstappen om zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton in te halen en daarmee de allereerste Nederlandse wereldkampioen formule 1 te worden. Mercedes behaalde wel opnieuw de constructeurstitel.  

Voor de aandeelhouders van Daimler, dat voor een derde aandeelhouder is van Mercedes-AMG Petronas Formula One Team, had het verlies van Hamilton geen grote gevolgen. Die aandeelhouders kregen vorige week te maken met een andere gebeurtenis die wel impact heeft op hun belegging: een spin-off van de truck- en busdivisie. Op 1 oktober hebben aandeelhouders van Daimler hiervoor goedkeuring verleend op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. 

Eigen beursnotering 
De spin-off houdt in dat de truck- en busdivisie een eigen beursnotering heeft gekregen onder de naam Daimler Truck Holding. Vrijdag 10 december was de eerste handelsdag op de beurs van Frankfurt. Het bedrijf is daarmee afgesplitst van Daimler, dat nog wel een belang van 35 procent houdt in het nieuwe beursfonds. Ceo Martin Daum van Daimler Truck Holding geeft aan dat iedereen moet profiteren van de spin-off, ‘onze werknemers, onze klanten, en natuurlijk onze aandeelhouders’. 

Naast nieuwe aandelen in de afgesplitste truck- en busdivisie is er nog iets dat verandert voor Daimler-aandeelhouders. Op 1 februari 2022 wijzigt de naam naar Mercedes-Benz Group AG. Dat beursfonds heeft straks de divisie Cars & Vans (auto’s en bestelwagens) en de Mobility & Financial Services-divisie als onderdelen. Mobility biedt onder andere financiering, leasing, autoverhuur en digitale diensten op het gebied van mobiliteit.  

Er zijn grofweg drie vormen van afsplitsing van bedrijfsonderdelen (zie kader). En iedere vorm heeft zijn eigen gevolgen voor de zittende aandeelhouders in het moederconcern. Er is door Daimler gekozen voor de constructie van een spin-off, waarbij de huidige aandeelhouders aandelen in het nieuwe bedrijf ontvangen, naar rato van het aantal aandelen Daimler dat zij in bezit hadden. De moedermaatschappij ontvangt dus geen cash voor deze afsplitsing.  

Eerste handelsdag 
De ex spin-off datum van de afsplitsing voor het aandeel Daimler was 10 december 2021. Dat wil zeggen dat de beleggers in Daimler die de handelsdag daarvoor na het sluiten van de beurs (op 9 december) aandelen hadden, stukken van het nieuwe Daimler Truck Holding (ticker: DTG) ontvangen. De verhouding was 2:1, voor iedere twee Daimler-aandelen is één aandeel DTG bijgeschreven.

Daimler Truck Holding (ISIN DE000DTR0CK8) had zijn eerste handelsdag afgelopen vrijdag en het aandeel opende die dag op 28 euro. Aan het eind van die dag stond de koers al op 30,54 euro en deze is inmiddels doorgestegen naar ruim 33 euro. 

De aandelen Daimler noteerden op 9 december bij het sluiten van de handel een koers van 86,50 euro. De volgende handelsdag, de ex spin-off datum, openden ze op 70,20 euro. Deze aandelen vertegenwoordigen nu immers alleen nog de onderdelen die in het oude Daimler achterblijven en een beperkt belang in Daimler Truck Holding. 

Voor de aandeelhouders Daimler is de verwezenlijking van de spin-off op de beurs per saldo neutraal. Hun positie in het oude Daimler werd minder waard, maar zij kregen (recht op) nieuwe aandelen Daimler Truck Holding. 

Bij een dergelijk groot beursfonds kan verwacht worden dat de aankomende situatie al is weerspiegeld in de koers zodra de afsplitsing definitief vaststond. Uiteraard is de koers van Daimler en nu ook die van DTG aan schommelingen onderhevig. De opgetelde waarde op de beurs van het belang in de twee aandelen kan dus op enig moment afwijken van de koers van Daimler voor de spin-off. 

Volgens Daimler hoeven aandeelhouders zelf geen actie te ondernemen om de nieuwe stukken Daimler Truck Holding in de portefeuille te ontvangen, maar zal voor sommige beleggers de bijschrijving van de effecten kunnen duren tot 14 december 

Beleggers in Daimler die in aanmerking komen voor de nieuwe aandelen, maar deze onverhoopt nog niet terugvinden in hun effectenportefeuille, kunnen hierover navraag doen bij hun broker.  

Uiteindelijk kunnen zij zelf beslissen in welk van de twee beursfondsen zij willen blijven zitten of in allebei, of dat ze hun positie (deels) verzilveren. 

3 vormen van afsplitsing


Er zijn meerdere vormen die kunnen worden gekozen om een bedrijfsonderdeel af te splitsen. Zo bestaan er ook de split-off en de carve-out. In een split-off kunnen de oude aandeelhouders hun aandelen omruilen naar stukken in een nieuwe entiteit. Van het moederbedrijf zullen daarna dus minder aandelen uitstaan op de beurs, zodat de beleggers die niet omwisselen aanspraak kunnen maken op een groter deel van de winst.  

Bij een carve-out wordt via een beursgang (IPO) geld opgehaald bij beleggers die willen inschrijven op aandelen in het nieuw te creëren beursfonds. Het geld van de verkoop komt vervolgens op de balans van het moederbedrijf terecht. Uiteraard kan een onderdeel ook worden verkocht aan bijvoorbeeld een concurrent of een investeringsmaatschappij.  

In alle gevallen kunnen de ‘oude’ aandeelhouders na de afsplitsing beter of slechter af zijn, afhankelijk van de prijs (in een beursgang of bij verkoop) en hoe de afsplitsing op de beurs wordt gezien. De som der delen kan meer waard zijn dan het geheel. Soms zijn afsplitsingen echter uit nood geboren en moet een onderdeel tegen een fikse korting worden verkocht. 

Bij Daimler was daar echter geen sprake van. De reorganisatie moet naar eigen zeggen zorgen voor twee onafhankelijke pure-play bedrijven, die zich allebei op hun eigen expertise kunnen richten. De bedoeling is dat het volle potentieel van de twee bedrijven wordt ontketend en beslissende toegevoegde waarde wordt gecreëerd voor alle partijen, aldus ceo Ola Källenius van Daimler.