VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zeker sinds corona zit de pakketbezorging wereldwijd in de lift, dus heel verrassend was het niet dat UPS goed presteerde in 2021. Maar een sterk feestdagenseizoen bezorgde het bedrijf een superkwartaal. Voor beleggers in Nederland is het de vraag of PostNL een vergelijkbaar groeipad kan inslaan.

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) kon de omzet in het vierde kwartaal met 11,5 procent opschroeven tot 27,8 miljard dollar. UPS profiteerde onder meer van hogere prijzen voor zijn diensten, waarmee de hogere loonkosten konden worden gecompenseerd. Door de snelle opmars van de omikron-variant van het coronavirus bleven meer Amerikanen in december thuis en bestelden ze massaal online.

De winst per aandeel kwam afgelopen kwartaal uit op 3,52 dollar, aanzienlijk hoger dan verwacht. In dezelfde periode een jaar eerder was dat nog 2,66 dollar. De (aangepaste) operationele winst steeg met 37,7 procent. Over heel 2021 bedroeg de omzetgroei 15 procent en nam de operationele winst met ruim 50 procent toe.

Vreugde alom onder beleggers, die het aandeel gisteren zo’n 14 procent hoger zetten. Wat daarbij waarschijnlijk vooral hielp was de forse verhoging van de dividenduitkering. Die gaat met 49 procent omhoog naar 1,52 dollar per kwartaal, waardoor het op jaarbasis 6,08 dollar wordt. Dat is twee hele dollars meer dan een jaar eerder.

Die verhoging was niet verwacht, het is zelfs meer dan alle dividendverhogingen in de afgelopen tien jaar opgeteld. Over 2012 werd door UPS 2,28 dollar uitgekeerd, en dat was stapje voor stapje opgeschroefd naar de 4,08 dollar over 2020.

Het gaat uitstekend met UPS. Sinds Carol Tomé in juni 2020 als topvrouw aantrad heeft het bedrijf het verhogen van de winstmarge belangrijker gemaakt dan de groei van het volume. UPS verhoogde de prijzen en richtte zich meer op kleine klanten, die meestal niet onderhandelen over kortingen.

In Nederland concurreert UPS met PostNL, dat beleggers de laatste jaren wat minder verwende. Eind vorig jaar schreef de VEB dat het concern verwacht dat de pakkettentak de komende jaren winstgevender zal worden. Wel werden daarbij de nodige voorbehouden gemaakt.

Door hogere kosten ter voorbereiding op de verwachte piekdrukte in het najaar, kelderden de marges van de bezorgtak in het derde kwartaal. Toch bleef PostNL tijdens de cijferpresentatie optimistisch voor heel 2021. De doelstelling voor het bedrijfsresultaat bleef overeind. PostNL komt op 28 februari met de resultaten over 2021.


Groei en waardering
Vorige week kwam PostNL al met voorlopige cijfers voor het vierde kwartaal en het boekjaar 2021. Daarbij werd gemeld dat de totale jaaromzet naar verwachting uitkomt op circa 3.466 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat zal aan de bovenkant van de eerder afgegeven prognose liggen, op ruim 300 miljoen euro.

De ontwikkeling van de kasstromen werd zeer sterk genoemd, dus wellicht zit er bij PostNL ook een verhoging van het dividend in. Analisten (bron: Bloomberg) verwachten gemiddeld dat het Nederlandse postbedrijf 0,32 euro zal uitkeren over het afgelopen boekjaar, waarmee het dividendrendement op een prachtige 8,3 procent ligt. UPS komt ondanks de verhoging van deze week nog maar net aan 2,6 procent.

Volgens de eigen verwachting behaalde PostNL over het vorige boekjaar een vrije kasstroom van 288 miljoen euro. Met deze overtollige middelen wil het bedrijf naast dividend ook nog aandelen inkopen, voor een bedrag van ongeveer 250 miljoen euro verdeeld over 2022 en 2023.

De waardering van het aandeel PostNL en UPS op de beurs loopt flink uiteen. Voor de Amerikaanse pakketbezorger betalen beleggers nu meer dan 18 keer de winst die over dit jaar wordt verwacht, tegen ruim 10 keer de winst voor PostNL. Dat heeft veel te maken met de ontwikkeling in de voorbije tien jaar: de Amerikanen voerden hun omzet met ruim 83 procent op, PostNL kromp bijna 20 procent.

UPS of PostNL, het verschil tussen groei en krimp
  UPS PostNL
ISIN US9113121068 NL0009739416
Koers $ 230,69 € 3,87
Beurswaarde $ 200,5 mrd € 1,9 mrd
Winst per aandeel*  $ 12,54 € 0,36
Dividend per aandeel* $ 6,08 € 0,32
Beurswaarde/Omzet* 2,0 0,6
Koers/Winstverhouding* 18,4 10,8
Dividendrendement* 2,6% 8,3%
Groei concernomzet 2011-2021 83,2% -19,3%
Groei omzet 2011-2021 per jaar 6,2% -2,1%

* = taxatie voor 2022, peildatum 2 februari 2022, bron: Bloomberg

De omzetontwikkeling bij het Nederlandse bedrijf werd in het afgelopen decennium natuurlijk sterk gedrukt door de krimp bij de brievenpost, maar in de pakketbezorging groeit PostNL wel degelijk. Je kunt deze twee bedrijven dus niet één-op-één met elkaar vergelijken, maar het aandeel PostNL is volgens veel maatstaven duidelijk goedkoper dan UPS.

De lage waardering van PostNL heeft misschien te maken met de vooruitzichten voor het bedrijf. Er zijn twijfels over de bestendigheid van de groei en het dividend. Desondanks oordeelt de VEB StockScreener nu nog wel behoorlijk positief over het aandeel PostNL, dat daarin 84 van de 100 punten krijgt. Op de groeimaatstaven blijft het bedrijf wat achter, maar er wordt wel hoog gescoord op dividend, waardering, rendement op geïnvesteerd kapitaal en de balans. Vooral voor de waarde-beleggers wijzen deze cijfers in ieder geval op een kansrijk aandeel.