VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De timing was al ongelukkig. Te midden van een crash in technologieaandelen maakte WeTransfer recent bekend naar de beurs te willen tegen een waardering van rond de 700 miljoen euro. Die waardering was al veel lager dan de bedragen die eerder rondzongen, maar nu is de IPO helemaal afgeblazen. Moeten beleggers rouwig zijn dat ze nu geen aandeel WeTransfer kunnen kopen?

Het versturen van grote bestanden op een manier dat zelfs je grootmoeder het zou kunnen. Dat was het idee van de oprichters van WeTransfer in 2009.

Dat idee is uitgegroeid tot een bedrijf met 87 miljoen gebruikers die maandelijks ongeveer twee miljard grote bestanden verzenden.

De verzenddienst zou vrijdag naar de beurs komen, maar doet dat toch niet. Volgens het Amsterdamse bedrijf was er voldoende interesse van beleggers, maar zijn de marktomstandigheden te slecht. Mogelijk dat het bedrijf later dit jaar alsnog naar de beurs komt, maar daarover meldt het persbericht niets.

Een aandeel WeTransfer had tussen de 17,50 euro en 20,50 euro moeten kosten, waarmee de beurswaarde kon oplopen tot circa 720 miljoen euro.

Een analyse van de VEB van onder meer de strategie, waardering en governance van het bedrijf.

1. Strategie
Net als veel andere internetondernemingen biedt WeTransfer haar product gratis aan en vraagt het geld voor extra diensten. ‘Als je iets leuks maakt wat mensen willen gebruiken, dan werkt dat het beste als het gratis is en als je het dan wat intensiever wil gebruiken, dan ga je er voor betalen’, aldus medeoprichter Ronald Hans (Nalden) in de Young Creators Podcast.

Niet-betalende gebruikers zien bij het verzenden van bestanden advertenties die het hele beeldscherm vullen. Die advertenties zijn met 60 procent van de omzet de belangrijkste poot onder het verdienmodel van WeTransfer.

De overige 40 procent van de omzet komt uit abonnementen. In het geval van WeTransfer betalen klanten voor het versturen van grotere bestanden (meer dan twee gigabyte) en meer opslagruimte. Abonnees zorgen voor stabiele terugkerende inkomsten, die zo geliefd zijn bij beleggers. Het aandeel betalende klanten moet dan ook de komende jaren omhoog.

Niet uniek
De cruciale vraag voor beleggers: hoe uniek is het foefje van WeTransfer? Een eenvoudige zoekopdracht op Google laat zien dat er tientallen vergelijkbare aanbieders van dit soort producten zijn, om nog maar te zwijgen over de vergelijkbare oplossingen van veel grotere spelers als Dropbox, Google en Microsoft. 

Door zich voornamelijk te richten op de creatieve sector – denk aan artiesten, reclamebureaus, filmstudio’s en fotografen – hoopt WeTransfer zich te kunnen onderscheiden. In de podcast liet oprichter Nalden weten dat ‘WeTransfer onderdeel is van het maakproces van artiesten’.

Volgens het prospectus heeft deze focus WeTransfer in staat gesteld zich te profileren als een vertrouwd, authentiek merk, wat freelancers en het MKB in de creatieve sector zou aanspreken. Om deze sector beter te bedienen deed WeTransfer verschillende overnames, waaronder de Amerikaanse apps Paper en Paste in 2018 die creatieve talenten kunnen gebruiken voor digitale schetsen en presentaties.

Het mag allemaal sympathiek klinken. De vraag die blijft hangen is of al die creatieve klanten bereid zijn te betalen voor de verzenddienst. De groei in de komende jaren moet bijvoorbeeld komen uit het feit dat een groter deel van het klantbestand het nieuwe en duurdere Premium-abonnement afneemt. Nu zijn 387 duizend, of slechts 0,4 procent van de 87 miljoen WeTransfer-gebruikers, betalend abonnee.

2. Groei
WeTransfer maakt naar eigen zeggen sinds 2014 winst. Dat is bijzonder te noemen, al ogen de absolute getallen bescheiden. Zo bedroeg de omzet in 2020 65 miljoen euro, waarvan helemaal onderaan de streep 11 miljoen euro overbleef.

De omzet van het bedrijf groeide tussen 2018 en 2020 met gemiddeld 31 procent per jaar. In de eerste negen maanden van vorig jaar versnelde de omzetgroei tot 68 procent, vooral gedreven door meer advertentie-inkomsten. WeTransfer denkt dat de omzet over heel 2021 op 105 miljoen euro uit gaat komen.

Groeiversnelling in 2021

Bron: prospectus WeTransfer, 2021 E betreft verwachting omzet 2021

Maar het groeivliegwiel van WeTransfer draait niet gratis. Over de eerste maanden van 2021 steeg de post marketing- en verkoopkosten van 12 miljoen euro naar 29 miljoen euro. Door die investeringen in groei dook het bedrijf 15 miljoen euro in het rood. Door de lancering van een soort superpremium product, waarmee klanten nog meer data kunnen verzenden, hoopt WeTransfer de omzet verder te versnellen en weer winst te maken.

De marketingcampagne om het nieuwe product vleugels te geven liegt er niet om. WeTransfer heeft billboards in wereldsteden als New York en Miami neergezet en plaatst ook advertenties op de techwebsites Tweakers en Vox.

In een vertrouwelijk analistenrapport merken bankiers echter op dat het onzeker is of de nieuwe Premium-dienst daadwerkelijk gaat vliegen, zo meldde het Financieele Dagblad recent.

Het Premium-abonnement zal met 23 euro per maand een stuk duurder zijn dan het andere betaalde Pro-abonnement van 12 euro.

Het werpt de vraag op hoe duurzaam de groei van WeTransfer is. De haalbaarheid van de omzetdoelstelling voor middellange termijn van 20-25 procent per jaar hangt af van de bereidheid van klanten om het duurste abonnement af te nemen.

3. Waardering
De aandelen WeTransfer werden aangeboden tegen een prijs van 17,50 tot 20,50 euro per stuk. Dat komt neer op een waarde voor alle aandelen van bij elkaar van 630 tot bijna 720 miljoen euro.

Dat is veel lager dan de waardering van tot wel 1,9 miljard euro die gefluisterd werd in aanloop naar de IPO. De lagere waardering kan niet los gezien worden van de forse recente koersdalingen van technologiebedrijven.

In het prospectus wordt beschreven dat WeTransfer actief is in een competitieve en gefragmenteerde markt met enkele bekende spelers als Adobe, Google en Microsoft. Maar een vergelijking met deze grootmachten gaat mank. Het Amerikaanse Dropbox is wellicht de beste beursgenoteerde peer voor WeTransfer. Ook al is Dropbox een maatje groter en heeft het (verhoudingsgewijs) meer betalende grote zakelijke klanten. Dropbox handelt in New York tegen een waardering van 4,3 keer de omzet.

Het bestuur van WeTransfer verwacht dat de omzet van 2021 op 105 miljoen euro gaat uitkomen. Plakken we ondanks alle beperkingen (de Amerikanen groeien minder hard), de omzetmultiple van Dropbox op WeTransfer dan komt de waardering niet verder dan ongeveer 450 miljoen euro.

Al met al kan dus niet gezegd worden dat WeTransfer een koopje was geweest.

4. Balans
De balans van WeTransfer is overzichtelijk. Naast het werkkapitaal zijn er eigenlijk geen noemenswaardige bedrijfsmiddelen of schulden. Het eigen vermogen is licht negatief.

Het opgehaalde kapitaal van de beursgang zou grotendeels gebruikt worden om zittende aandeelhouders en het management uit te kopen.

Het idee was met de beursgang 290 miljoen euro op te halen. Het grootste deel – circa 165 miljoen euro – bestond uit aandelen die de oprichters wilden verkopen. Het bedrijf zelf wilde nieuwe aandelen uitgeven voor een waarde van 125 miljoen euro. Maar ook dit was niet het bedrag dat daadwerkelijk de kas in zou stromen.

Bijna 50 miljoen euro zou weglekken aan kosten van de beursgang, en gebruikt worden om preferente aandelen terug te kopen van eerdere investeerders en de afwikkeling van beloningspakketten van managers.

5. Zeggenschap
Technologiebedrijven zijn berucht om het feit dat ze beleggers graag op afstand houden met aparte aandelenklassen of andere beschermingsconstructies.  

Bij WeTransfer is dit anders. De oprichters van WeTransfer zijn niet meer op dagelijkse basis betrokken bij het bedrijf, deels uit vrije wil (Nalden en Bas Beerens) maar ook door het noodlot – Rinke Visser overleed onverwacht in 2016.

Alleen Bas Beerens is nog als commissaris betrokken bij WeTransfer. Maar als de beursgang wel was doorgegaan, dan had hij zijn zetel afgestaan. Beerens behoudt wel zijn aandelenbelang van 7,5 procent, grotendeels gehouden via investeringsmaatschappij Backpocket.

De vrij verhandelbare aandelen (free float) zouden na de IPO tussen de 34 en 44 procent hebben bedragen, afhankelijk van de uitgifteprijs en de toewijzingsoptie.

6. Dividendbeleid
Jonge technologiebedrijven staan niet bekend als dividendbetalers. Het is groei dat de trom slaat en als er al winst is, wordt die geherinvesteerd.

WeTransfer heeft geen plannen om de uitzondering op de regel te worden. Beleggers hoeven de komende jaren dan ook niet op dividend te rekenen.

De vijf meest relevante risico’s uitgelicht

Het risicoprofiel van WeTransfer leek hoger dan bij de gemiddelde IPO op het Damrak. We zetten de vijf risico’s op een rij die het meest in het oog springen. Mocht WeTransfer op termijn nogmaals proberen naar de beurs te komen dan doen beleggers er goed aan deze risico’s in de gaten te houden:

1. Het meest in het oog springende risico voor WeTransfer is achterblijvende groei. Als WeTransfer er niet in slaagt nieuwe gebruikers aan te trekken, bestaande gebruikers te behouden of gratis gebruikers te converteren naar betalende abonnees zal van de waardering weinig over blijven. Zo moet bijvoorbeeld het succes van de nieuwe, betaalde Premium-dienst nog blijken.

2. In de snel veranderende technologiesector is niet ondenkbaar dat WeTransfer te langzaam reageert op nieuwe ontwikkelingen. Denk aan het feit dat het verzenden van grote bestanden via e-mail mogelijk wordt. Ook zag WeTransfer in het laatste decennium tientallen concurrenten opduiken, waaronder de twee Franse verzenddiensten Smash en TransferNow. Daarnaast zijn machtige spelers als Dropbox, Google, en Microsoft actief in het versturen en opslaan van bestanden.

3. WeTransfer genereert een aanzienlijk deel van haar omzet uit advertentie-inkomsten (60 procent). Het niet kunnen aantrekken van nieuwe of verlies van bestaande adverteerders zou het bedrijf hard raken. In de digitale advertentiemarkt komt WeTransfer ook Amerikaanse grootmachten als Google en Facebook tegen.

4. Naast advertentie-inkomsten genereert WeTransfer ook een aanzienlijk deel van haar omzet uit de verkoop van abonnementen op haar producten (40 procent). Hierbij is WeTransfer sterk gericht op de creatieve sector. In deze hoek zijn ook bedrijven als Adobe, Canva, Figma en Sketch-actief, al zouden de producten van enkele van deze bedrijven juist ook complementair zijn aan die van WeTransfer.

5. WeTransfer behaalt een aanzienlijke deel van haar omzet en winst uit een beperkt aantal producten en tools. WeTransfer is vandaag primair een dienst om grote bestanden uit te wisselen. WeTransfer geeft wel aan te willen diversifiëren maar het is nu nog een one trick pony.