VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is nu nog een levensgevaarlijke sector om in te beleggen, maar wel leuk om te volgen: de cannabissector. En er moeten bedrijven zijn die hier echt groot en winstgevend in zullen worden.

De Amerikaanse staat Massachusetts verdiende vorig jaar meer aan cannabis dan aan alcohol, meldde de Volkskrant deze week, naar aanleiding van berichten hierover in Amerikaanse media. Dat opmerkelijke nieuwsfeit had veel te maken met een tijdelijke piek in de verkoop (gebruikers hamsterden uit angst voor winkelsluitingen in de lockdown), maar het geeft ook aan hoe groot de potentie van deze markt is. Voor de fiscus die accijnzen binnenhaalt, maar ook voor beleggers.

Massachusetts inde in de tweede helft van vorig jaar 74,2 miljoen dollar aan accijnzen op cannabis tegen 51,3 miljoen dollar op alcohol. Softdrugs worden snel belangrijker voor het belastinginkomen van de staat.

Cannabis wordt langzaam maar zeker legaal op het Noord-Amerikaanse continent. Canada loopt voorop, maar ook in achttien Amerikaanse staten is het recreatief gebruik van cannabis inmiddels legaal voor mensen van 21 jaar en ouder. In de staat Illinois werd vorig jaar ook al meer geld aan wiet verdiend dan aan alcohol, meldt de Volkskrant. Daar worden de extra inkomsten gestoken in projecten die armoede en geweld bestrijden in zwakkere buurten.

Californië en Colorado gebruiken de opbrengsten uit cannabisbelasting eveneens voor allerlei publieke werken. Er is een wet in de maak die het gebruik van cannabis op landelijk niveau zou legaliseren, maar er zijn op dit moment geen Republikeinen die deze wet steunen en dat is wel nodig om hem door de Senaat te loodsen.

Experts en veel politici roepen al jaren om verregaande legalisering. Legale marihuana kan voor veel gebruikers een alternatief zijn voor harddrugs, maar vooral voor de pijnstillers waar veel Amerikanen verslaafd aan zijn. In dat verband is de serie Dopesick op Disney+ een echte aanrader, ook voor beleggers in farmacie-aandelen.

Beleggen in aandelen van bedrijven die zich bezighouden met softdrugs is uiteraard niet zonder risico’s. De aandelen waren enige tijd een absolute hype, met koers-winstverhoudingen die door het dak gingen. Het is in dit soort jonge sectoren altijd de vraag welke bedrijven gaan overleven en of zij over bijvoorbeeld een jaar of tien hun huidige hoge waardering waargemaakt hebben. Maar kansen zijn er wel.

Beleggen in een tracker die deze volatiele sector volgt is wellicht nog de beste manier om er blootstelling aan te hebben. In de afgelopen twaalf maanden gingen de koersen van dit soort indexvolgers, zoals deze met de nogal jolige ticker YOLO, wel met tientallen procenten naar beneden. De meesten halveerden zelfs (ruim) in waarde en dat geldt dus ook voor veel van de bedrijven met het grootste gewicht in deze trackers.

Het grootste belang in de YOLO-portefeuille is overigens voor Innovative Industrial Properties (ticker IIPR) uit San Diego, dat het in de afgelopen twaalf maanden wel relatief goed deed. IIPR concentreert zich op vastgoed dat speciaal geschikt is voor producenten van medische cannabis en maakt sinds de start in 2016 een snelle groei door, zowel in omzet als in winst.

Innovative Industrial Properties koopt de faciliteiten van cannabistelers op en verhuurt die dan terug. Met het geld kunnen die telers groei financieren, waarbij zij het vastgoed via langetermijncontracten huren van IIPR en het grootste deel van de operationele kosten op zich nemen. De hoge eisen die aan producten met medicinale toepassing worden gesteld werken natuurlijk door in de eisen die aan het vastgoed worden gesteld. Dat biedt ruimte voor hogere marges.

Van de acht analisten die dit toch niet al te kleine vastgoedbedrijf volgen (beurswaarde 4,4 miljard dollar) geven er zes een koopadvies. Het gemiddelde koersdoel (Bron: Bloomberg) ligt op 290 dollar, 58 procent boven de huidige koers. Het dividendrendement is nu ruim 3 procent en analisten zien de uitkering aan aandeelhouders de komende jaren nog sterk oplopen. Risico’s zijn vooral dat verdere legalisering van cannabis een halt wordt toegeroepen of dat zich meer concurrenten melden op de markt.