VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waar de meeste bedrijven de grootst mogelijke moeite hebben hun verkoopprijzen mee te laten stijgen met de oplopende kosten, lijkt dit geen enkel probleem voor luxe-conglomeraat LVMH. Het concern verhoogde zonder klanten af te schrikken de prijzen van zijn Louis Vuitton-tasjes met ruim het dubbele van de inflatie. En er zitten nog meer prijsstijgingen in het vat.

LVMH is met een breed scala aan merken als Louis Vuitton, Fendi, Christian Dior, Moët & Chandon en Bulgari actief in verschillende hoeken van de luxesector als mode, dranken en parfums.

Maar de mode- en lederwarendivisie is veruit het belangrijkst voor het luxeconcern: die is goed voor de helft van de verkopen en driekwart van de winst.

Het Louis Vuitton-logo
De mode- en lederwarendivisie is bekend door de luxetassen van Louis Vuitton. Dit vlaggenschipmerk bestaat al sinds 1854 en is over de afgelopen ruim 150 jaar zorgvuldig opgebouwd. In de perceptie van veel vrouwen – en wellicht ook mannen – werken de handtassen met het LV-logo statusverhogend.

Zolang dat imago in stand blijft zullen vrouwen grof geld betalen voor tassen met dit logo. De gemiddelde prijs voor tasjes van dit merk ligt rond de 1500 euro. Ook hebben de tassen iets weg van een investering, omdat deze relatief waardevast zijn en er een levendige handel is op de tweedehandsmarkt.

De vraag naar prijzige Louis Vuitton-tassen blijft al jaren sterk. Toch komt de omzetgroei van de mode- en lederwarendivisie lang niet alleen doordat meer tasjes worden verkocht. De truc is vooral om de tassen te verkopen tegen hogere prijzen.

Het Franse luxeconcern rapporteert echter alleen autonome omzetgroei. Een uitsplitsing van autonome omzetontwikkelingen naar een prijs- en volume-effect wordt niet gegeven. Vermoedelijk wil LVMH niet aan de grote klok hangen dat klanten ieder jaar flink meer betalen voor haar luxegoederen.

Prijsontwikkeling Louis Vuitton Monogram-tassen

Bron: website L' Étoile de Saint Honoré

Ieder jaar meer
Het is echter een publiek geheim dat luxemerken – zoals Louis Vuitton – routinematig prijsverhogingen gebruiken om in ieder geval de effecten van inflatie en eventuele nadelige valutabewegingen te compenseren.

Op basis van gegevens van een bekende Amsterdamse (web)winkel in designertassen valt te herleiden dat consumenten ieder jaar weer meer betalen voor de tassen.

De VEB heeft op basis van de prijzen van enkele populaire Monogram-tassen met het iconische LV-logo, een schatting gemaakt van de prijscomponent binnen de omzettoename van de mode- en lederwarendivisie van LVMH. De prijzen van een viertal-tassen (de Neverfull, Alma, NéoNoé, en Bumbag) stegen vorig jaar gemiddeld met circa 12 procent.

De jaarlijkse autonome omzetgroei van de mode- en lederwarendivisie bedroeg in het vierde kwartaal van vorig jaar 28 procent. Een rekensom op de achterkant van een sigarendoosje leert dus dat ruim 40 procent van de toename van de autonome groei van de mode- en lederwarendivisie komt uit prijsstijgingen (12 procent gedeeld door 28 procent).

Jaar-op-jaar omzetgroei Fashion & Leather Goods en andere divisies in Q4 2021


Bron: jaarcijfers LVMH, website L' Étoile de Saint Honoré. De uitsplitsing van de omzet naar volume en prijs voor het segment Fashion & Leather goods is gemaakt op basis van ruwe schattingen van de VEB op basis van publieke bronnen.

Nieuwe prijstoename
Het Franse luxeconcern kondigde vorige week aan dat het nog niet klaar is met prijsverhogingen. Een woordvoerder meldde aan Reuters dat de stijging te wijten is aan "veranderingen in productiekosten, grondstoffen, transport en inflatie".

Vorige maand liet LVMH-voorzitter Bernard Arnault zich ook al ontvallen dat prijsverhogingen in de maak waren. De rijkste man van Europa merkte op dat de luxegoederengroep de ruimte heeft om de prijzen van zijn producten te verhogen en "de marges te beschermen in een inflatoire omgeving".

Volgens publieke informatie zijn de prijzen van alle Louis Vuitton-tassen en -accessoires verhoogd. De prijzen van de meest populaire Monogram-tassen maken daarbij grote sprongen. Zo stijgt de prijs van de populaire Louis Vuitton Neverfull-tas, waar zoals de naam doet vermoeden heel veel spullen in passen, zelfs met 20 procent (van 1250 euro naar 1500 euro).

Prijsstijging tot 20 procent voor de populaire tassen

Bron: website L 'Etoile de Saint Honoré 

Louis Vuitton is niet het enige luxemerk dat zijn prijzen verhoogt. Ook Hermès en Chanel deden dit, waarbij werd gewezen op de inflatie als reden. Beleggers in LVMH en andere luxebedrijven kunnen dus rekening houden met stevige prijsgroei dit jaar die de omzet en winst kan stutten 

Meer marge 
LVMH meldde bij de jaarcijfers ook dat de mode- en lederwarendivisie - en de groep als geheel - in 2021 hogere marges boekte. Voor LVMH als geheel klom de operationele marge van onder de 20 procent in 2020 naar 26,7 procent vorig jaar. 

De mode- en lederwarendivisie van Louis Vuitton zag de winstmarge over dezelfde periode zelfs toenemen van 33,9 procent naar 41,6 procent.  

De winstgevendheid van LVMH is verder verbeterd door de prijsverhogingen. Het laat zien dat het luxeconcern door de beschikking over prijsmacht en het creëren van schaarste als één van de weinige bedrijven opgewassen is tegen de gevolgen van de oplopende inflatie.