VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De ondoorzichtige cryptomarkten kunnen beleggers duur komen te staan nu er serieuze sancties zijn opgelegd aan Rusland. Onbedoeld en ongewild kunnen crypto-beleggers gelieerd raken aan witwassen en terrorismefinanciering. De VEB vraagt ministers en toezichthouder in een brief om handhaving van sancties op crypto-platformen.

Geldstromen van Russische machthebbers en hun supporters aan banden leggen. Dat is de inzet van de internationale sancties tegen Rusland als reactie op de inval in Oekraïne.

Een boycot is zo sterk als zijn zwakste schakel en het heeft er alle schijn van dat dit nu de crypto-markt is, traditioneel ondoorzichtig en leunend op anonimiteit en fiscale en territoriale neutraliteit.

Platformen van cryptohandel weigeren vooralsnog actief mee te werken aan handhaving van de ingestelde sancties. Voor beleggers brengt dat grote risico’s met zich mee. Door het gebrek aan openheid van cryptoplatformen bestaat het gevaar dat beleggers ongewild wetgeving ter bestrijding van witwassen of terrorisme overtreden.

De VEB roept daarom de ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën en Rechtsbescherming op om te handhaven waar naleving van de boycot niet strikt wordt toegepast. Ook toezichthouders AFM en DNB zijn per brief in kennis gesteld van de zorgen en vragen van beleggers.

Omdat deze zorgen bepaald niet stoppen bij de landsgrenzen is de brief ook aan tal van internationale instanties gezonden.


Lees de brief van VEBbrief van VEB

Read the European Investors-VEB letterEuropean Investors-VEB letter