VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De afgelopen twee jaren waren voor Sligro ronduit een worsteling. Door de lockdowns werd de omzet en winst van de voedselgroothandel hard geraakt. Net nu de versoepelingen voor de horeca onlangs eindelijk van start gingen en Sligro zou moeten profiteren, lijkt de consument het om een andere reden te laten afweten.

Het is een vertrouwde passage in het jaarverslag van de voedselgroothandel uit Veghel. ‘Wij zijn indirect afhankelijk van bestedingen aan voedsel door de consument’. Economische indicatoren als het consumentenvertrouwen en de werkloosheidscijfers zijn volgens Sligro-bestuursvoorzitter Koen Slippens een belangrijke voorspeller van de verkopen.

Normaal gesproken bewegen de omzetcijfers van Sligro synchroon met de cijfers van het (Nederlandse) consumentenvertrouwen (zie grafiek). Sligro haalt circa 90 procent van de omzet uit Nederland, de rest komt van onze zuiderburen.

Omzetontwikkeling Sligro gaat hand in hand met consumentenvertrouwen

Bron: kwartaalrapporten Sligro, CBS

Mede door de gunstige vergelijkingsbasis van de omzet van Sligro - veel horeca was eind 2020 immers gedwongen gesloten - bewogen de cijfers gedurende het vierde kwartaal van vorig jaar niet in dezelfde richting. Terwijl de omzet van Sligro in Nederland jaar op jaar hard steeg, nam het consumentenvertrouwen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) fors af.

In de afgelopen twee maanden zette de negatieve trend volgens onderzoeksinstituut door. Komende week verschijnt het jongste cijfer over het consumentenvertrouwen in zowel Nederland als België. De kans is groot dat het consumentenvertrouwen een nieuw dieptepunt bereikt. De stijgende prijzen en het verlies aan koopkracht zullen de consument somber stemmen.

In het huidige kwartaal is er sprake van een gunstige vergelijkingsbasis voor de omzetontwikkeling, ook in het eerste kwartaal van 2021 was veel horeca dicht. Maar de ontwikkelingen in het consumentenvertrouwen stemmen somber voor Sligro. Het gehoopte herstel zal waarschijnlijk achterblijven bij de verwachtingen. Op 21 april publiceert Sligro de resultaten over de eerste drie maanden van het jaar.

Het is onvermijdelijk dat de prijsstijgingen van voedsel en energie Sligro zullen raken. In het laatste jaarverslag schrijft Sligro dat hogere kosten uiteindelijk op het bord van de consument terecht zullen komen. Maar niet iedere consument zal daarvoor kunnen of willen opdraaien. Als Sligro de eigen inkoopkosten van levensmiddelen ziet stijgen, maar die hogere rekening niet direct kan doorschuiven aan haar klanten, is de schade direct merkbaar.

Marktpositie verbeteren
Het zijn ontwikkelingen waar Sligro maar weinig aan kan doen. De afgelopen jaren wist het bedrijf uit Veghel haar marktleiderschap in thuismarkt Nederland (circa 25 procent marktaandeel) te handhaven. Alle groothandelsbedrijven hadden last van de coronapandemie.

Het verbeteren van de marktpositie in zowel Nederland als België heeft speciale aandacht van het Sligro-bestuur. De groothandelsmarkt in Nederland, maar vooral in België, is vandaag nog altijd erg versnipperd. Sligro blijft dan ook op zoek naar overnamekandidaten.

Marktleiderschap in Nederland

Bron: jaarverslagen Sligro, branchevereniging FSIN, uitgelicht marktaandeel Sligro

Sligro is in België actief met vestigingen in Antwerpen, Gent, Luik en Rotselaar. Tot dusver zonder succes. Vorig jaar bleek dat Sligro alle betaalde goodwill voor de overnames van het Belgische ISPC (overnameprijs 2017: 42 miljoen euro) en Java (2016: onbekend) volledig moest afboeken.

Volgens het laatste jaarverslag is het marktaandeel van Sligro in België slechts 3,3 procent. Dat is te weinig om een potje te breken. Sligro wil de komende jaren groeien naar een marktaandeel van 10 procent. Mogelijk dient zich een buitenkansje aan. Het Duitse handelsconcern Metro heeft in januari zijn verliesgevende activiteiten in België in de etalage gezet.

Metro heeft in totaal zeventien winkels in België: elf Metro-winkels en zes Makro's. Deze overname biedt Sligro de mogelijkheid om van de pandemie te profiteren en marktaandeel te winnen in België.

Aandeelhouders van Sligro zullen dankzij het gedaalde consumentenvertrouwen geduld moeten hebben voordat het herstel in de horeca doorzet. Ondertussen zal Sligro haar uitgangspositie moeten blijven verbeteren. Alleen zo kunnen de Brabanders straks optimaal profiteren van het definitieve herstel.