VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming wil reclame voor gokken aan banden leggen en werkt aan een verbod om daarbij bekende Nederlanders in te zetten. De VEB vraagt de minister ook een einde te maken aan de activiteiten van influencers die zonder vergunning financiële producten aanbieden. Het gevaar voor een ‘waterbed-effect’ is anders levensgroot.

De kans om door de bliksem geraakt te worden is drie keer groter dan de kans op het winnen van de Oudejaarsloterij. Toch zijn loterijen ongemeen populair, gezien het grote aanbod. De zichtbaarheid is alleen maar groter geworden sinds eind vorig jaar online gokken in Nederland is toegestaan.

De regering overweegt nu een gedeeltelijk verbod op reclame voor gokken, omdat dit financiële en verslavingsproblemen in de hand werkt.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) roept minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming op om ook finfluencers onder dit voorgenomen verbod te laten vallen. Het gaat hierbij om influencers die op sociale media als Facebook, Youtube en TikTok proberen aan te zetten tot beleggen.

Influencers zijn voor modemerken een ideaal uithangbord vanwege hun voorbeeldfunctie voor jongeren. Hun aanbevelingen vinden veel navolging. Inmiddels heeft ook de beleggingsindustrie ze ontdekt. Vooral aanbieders van crypto-producten en vreemde valuta (forex) weten finfluencers te vinden.

Met beleggen heeft het allemaal weinig te maken. Het gaat eerder om gokproducten die zijn omgekat tot beleggingen. Finfluencers verdienen als hun enthousiaste verhalen nieuwe klanten of meer handel oplevert voor de aanbieders. Daarover zijn ze zelden transparant, terwijl neutrale berichtgeving een zeldzaamheid is.

De VEB vreest een waterbed-effect als de minister wel gokreclames verbiedt, maar niet ingrijpt richting finfluencers. Verschuiving van malafide productaanbiedingen naar een ander kanaal is een bekend fenomeen. Consumenten zijn bereid risico’s te nemen in de hoop snel rijk te worden. In de praktijk blijkt de gewekte illusie een garantie voor teleurstelling.

Lees de brief van de VEB aan de minister.  Direct naar de brief


Europese wetgeving in aantocht
Naar verwachting zullen finfluencers komende twee jaar alles uit de kast halen om geld te verdienen met aanprijzing van crypto-producten. Vanaf 2024 gaan zeer strenge Europese regels gelden.

In de tussentijd houdt ook toezichthouder AFM finfluencers in de gaten. Eind vorig jaar organiseerde de toezichthouder een bijeenkomst om finfluencers op hun plichten te wijzen. Het valt te betwijfelen dat de boegbeelden van exotische beleggingsaanbiedingen vrijwillig zullen gaan denken in het belang van beleggers. Een verbod, waarover de VEB in gesprek wil met de minister, moet soelaas bieden.