VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met de komst van Universal Music Group naar de Amsterdamse beurs heeft Nederland ook een rocksterbeloning geïmporteerd. Topman Lucian Grainge krijgt in totaal een beloning van meer dan 270 miljoen euro. Vooral de opgevoerde redenen voor deze vrijgevigheid wekken verbazing.

Het moet de hoogste beloning ooit zijn voor een topman van een in Nederland beursgenoteerd bedrijf.

Lucian Grainge, de ceo van het vorig jaar in Amsterdam naar de beurs gebrachte Universal Media Group (UMG) krijgt een beloning van meer dan 270 miljoen euro. Dat is bijna een derde van de nettojaarwinst van 888 miljoen euro van het muziekbedrijf dat artiesten als Taylor Swift en Rihanna onder contract heeft.

In de aandeelhoudersvergadering van 12 mei kunnen aandeelhouders een adviserende stem uitbrengen over het beloningspakket. Los van de omvang van het pakket, dat dus een flinke hap uit de winst van vorig jaar neemt, zijn het vooral de doelen waarop Grainge wordt afgerekend die verbazing wekken.

Zo bestaat het grootste deel van zijn totale vergoeding uit een bonus van 195 miljoen euro vanwege het slagen van de beursgang in Amsterdam. Ook kreeg de Brit bonussen van bijna 40 miljoen omdat de Chinese aandeelhouder Tencent aandelen bijkocht en Pershing Square, een investeringsvehikel van hedgefondsmanager Bill Ackman, toetrad tot het aandeelhoudersbestand.

In de regel zouden bestuurders afgerekend moeten worden op doelen die de intrinsieke waarde van een bedrijf verhogen – denk aan meer winst, omzet of rendement op geïnvesteerd kapitaal.

Het is hoogst ongebruikelijk dat bonussen worden uitgedeeld voor een beursgang of verschuivingen in het aandeelhoudersbestand. De beursgang mag dan een succes zijn geweest – op de eerste beursdag steeg de marktkapitalisatie met 35 procent tot 45 miljard euro – het is nog onduidelijk hoe bestendig dit is.

Alles in cash
Dit maakt het des te opmerkelijker dat zo een beetje de hele vergoeding in cash wordt uitgekeerd. Bij de meeste bedrijven wordt het grootste deel van de bonus uitgekeerd in aandelen, die bovendien enkele jaren aangehouden dienen te worden om een belangenparallel te creëren met beleggers.

De bonussen worden overigens uitbetaald door moederbedrijf Vivendi, dat UMG vorig jaar naar de beurs bracht en nog steeds grootaandeelhouder is.

Het is duidelijk dat Grainge zijn onderhandelingspositie naar commissarissen extreem goed heeft benut. UMG zag de omzet en bedrijfsresultaat (ebitda) oplopen tot het hoogste niveau in zeker een decennium. Dat was nog niet al te lang geleden wel anders. De muziekindustrie ging de afgelopen twintig jaar door een diep dal. Tot het jaar 2000 verkochten muzieklabels vooral langspeelplaten (lp’s) en cd’s via fysieke winkels. Door de opkomst van gedownloade muziek, veelal illegaal via platforms als Napster, droogde die verkoop vrijwel volledig op.

Die tijd ligt inmiddels ver achter UMG. Vanaf 2014 is de omzet weer aan een stijgende lijn bezig en is de autonome omzetgroei ieder jaar positief. Door (lucratieve) deals te sluiten met diensten als Spotify, Apple Music en YouTube Music kon Grainge de omzet gemiddeld met dubbele cijfers laten groeien in de laatste vijf jaar.

Iedere keer dat er een nummer van UMG wordt gestreamd rinkelt de kassa. Dit zorgt ook voor stabiele en terugkerende kasstromen waar beleggers dol op zijn.

Tegen
De turnaround van UMG mag indrukwekkend zijn, het beloningspakket van Grainge is buiten iedere proportie.

De VEB zal zich uitspreken tegen het pakket, maar de kans is klein dat het pakket wordt weggestemd. Drie grote aandeelhouders – waaronder het Chinese Tencent en Pershing – zijn goed voor meer dan de helft van het aandelenkapitaal.

Zij zullen ongetwijfeld ‘voor’ stemmen. Bovendien mogen aandeelhouders alleen een adviserende stem uitbrengen.

Een extreme vergoeding in delen

 Onderdeel bedrag afgerekend op: 
basissalaris   € 13   
bonus (1) € 16  1% van het bedrijfsresultaat (ebita) 
bonus (2) € 9  behalen (niet-)financiële doelen als 'het behoud van marktaandeel'  
betaling (1) € 18  betaling vanwege uitbreiding belang door Tencent 
betaling (2) € 21  betaling vanwege verwelkoming nieuwe aandeelhouder Pershing
betaling (3) € 195  eenmalige uitkering vanwege de beursgang
Totaal   € 271   

Bron: jaarverslag UMG. Bedragen in miljoenen euros.