VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het was een beetje pijnlijk. Terwijl alle commissarissen en bestuurders met entourage acte de présence gaven, hadden slechts een paar aandeelhouders de weg naar de aandeelhoudersvergadering van Basic-Fit op een industrieterrein in Hoofddorp gevonden.

Een tolk zat nou net niet in die entourage, terwijl de vergadering in de Engelse taal werd gehouden, waardoor de helft van de bezoekers meteen op achterstand werd gezet. Dit bood een ruim podium voor de VEB om topbestuurder en oprichter René Moos te stimuleren tot nog meer ambitie.

Gecontroleerde expansiedrift
Toegegeven, Basic-Fit wil expanderen – Duitsland is onlangs aan de kaart toegevoegd – en groeien van momenteel zo’n duizend naar tweeduizend fitnessclubs in 2025 en drieduizend in 2030. Dat klinkt indrukwekkend, maar met het bewezen verdienmodel van Basic-Fit zou een nog agressiever groeipad voor de hand liggen. Immers, na slechts twee jaar zijn nieuwe clubs economisch volwassen, met op zijn minst 30 procent rendement op het geïnvesteerd kapitaal (roic).

Versterkte groei van clubs zorgt voor nog meer schaalvoordelen, denk aan korting op inkoop van fitnessapparatuur, maar maakt bovendien een sportabonnement ook voor klanten aantrekkelijker (meer vestigingen in de buurt waaruit je vrijelijk kunt kiezen). Tegelijkertijd wordt de zuurstof ontnomen van concurrerende sportscholen, die worden weggedrukt door de lage tarieven van Basic-Fit.

Financiering is beslist geen bottleneck voor een snellere expansie, aldus Moos, implicerend dat ook financiers vertrouwen hebben in het verdienmodel. Ook zou het management nog meer groei aankunnen. Wel wees hij op een zorgvuldige screening van geschikte locaties voor nieuwe clubs. President-commissaris Kees van der Graaf vulde aan dat nu eenmaal was gekozen voor een stapsgewijze, gecontroleerde groei.

Ongetwijfeld zullen ook de gedwongen sluitingen door covid in de afgelopen twee jaar tot prudentie hebben geleid. Uiteindelijk was extra financiering en steun van de overheid nodig om de crisis door te komen. Het is moeilijk zich te wapenen tegen dit soort “zwarte zwanen”, maar bang voor inflatie is Basic-Fit in ieder geval niet. Prijzen voor fitnessapparatuur liggen voor de komende paar jaar vast en tariefsverhogingen voor energie zijn tot volgend jaar beperkt. Overige inflatie kan soepel worden opgevangen, aangezien steeds meer klanten naar een premium-abonnement overstappen. Het basisuitgangspunt is nog steeds dat de initiële investering voor een nieuwe club 1,2 miljoen euro blijft.

De expansie zal volgens Moos overigens slechts in beperkte mate via overnames gebeuren. Niet alleen moet vaak stevig in de buidel worden getast bij overnames, ook het ombouwen van die vestigingen naar het format van Basic-Fit is duur.