VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na twee jaar van virtueel vergaderen, konden nu weer duizenden aandeelhouders afreizen naar Omaha, in het midden van de VS, om bij de aandeelhoudersvergadering (ava) van Berkshire Hathaway te zijn. In een urenlange vergadering beantwoordden Warren Buffett en zijn adjudant Charlie Munger vragen van beleggers. Enkele interessante inzichten van de superbeleggers.

Steeds minder vaak verschijnt Warren Buffett in de openbaarheid. Waar hij voorheen sprak met groepen studenten van verschillende universiteiten en periodiek uitgebreide interviews gaf, zijn beleggers nu vooral aangewezen op de jaarlijkse ava van Berkshire Hathaway. Aan onderwerpen om te bespreken was dan ook geen gebrek.

Zo gingen de 91-jarige Warren Buffett en de 98-jarige Charlie Munger onder meer in op speculatie op de financiële markten en de huidige inflatie in de wereld, kreeg bitcoin een sneer en is een tot voor kort geheime belegging gedeeld.

‘Het is bijna een manie van speculatie die we nu hebben’
Charlie Munger, nooit verlegen om een ongezouten mening, spreekt met verbazing over computers die op de beurs met algoritmes handelen tegen andere computers. Ook zijn er volgens hem volop mensen actief die niets weten van aandelen en die worden geadviseerd door handelaren die nog minder weten.

Buffett voegde toe dat de markten op het ene moment gericht zijn op beleggen, terwijl ze op andere momenten de kenmerken hebben van een casino. Volgens de beleggingsgoeroe was de afgelopen jaren sprake van dat laatste, en hij is ook duidelijk over wie daarvan profiteert: “Wall Street verdient geld door de kruimels op te vangen die van de tafel van het kapitalisme vallen. Ze verdienen veel meer wanneer mensen gokken in plaats van beleggen voor de lange termijn.”

‘Inflatie bedriegt bijna iedereen’
Buffett heeft geen visie op waar de inflatie heen gaat, maar is wel van mening dat een stabiele monetaire eenheid voor de komende honderd jaar beter zou zijn voor bedrijven en beleggers in het algemeen. Volgens hem ‘belazert’ inflatie niet alleen alle beleggers, maar ook de mensen die hun geld onder hun matras bewaren.

Voor bezoekers en kijkers had Buffett wel een advies. De beste bescherming tegen inflatie is volgens hem een investering in menselijk kapitaal: zorg dat je uitzonderlijk goed in iets bent. Andere mensen zijn dan bereid om jou iets te geven, in ruil voor wat jij biedt. En als ze jou kiezen voor een specifieke activiteit, of het nu zingen is, honkbal of een andere vaardigheid die niet is af te pakken, dan zal dat ook niet door inflatie verdwijnen.

‘Als je me alle bitcoin in de wereld zou aanbieden voor 25 dollar, zou ik het niet aannemen’
Al jaren laat Buffett zich kritisch uit over bitcoin. Kern van zijn betoog is dat de cryptomunten niets opleveren aan productie of inkomen. Appartementen bieden huurinkomsten, landbouwgrond zorgt voor voedsel. Dat zijn productieve activa, maar bij bitcoin draait het volgens Buffett om het vinden van iemand die er nog meer voor wil betalen dan jij hebt betaald.

Als je daarnaast de balans opmaakt, zie je ook allerlei kosten die in rekening zijn gebracht om ‘dit spel’ te faciliteren. Andere mensen komen de kamer binnen en schuiven wat geld rond, maar er is niet opeens meer geld in de kamer, het wisselt alleen van eigenaar, met de bijkomende oplichting en kosten.

Bezittingen hebben volgens Buffett alleen waarde als ze iets opleveren. Daarnaast is er maar één munt die in de VS geaccepteerd is, de Amerikaanse dollar.

Charlie Munger raadde nog aan om – wanneer iemand adviseert om je pensioengeld in bitcoin te steken – ‘nee’ te zeggen. Hij probeert dingen te vermijden die ‘dom’ en ‘kwaadaardig’ zijn en hem er slecht uit laten zien in vergelijking met anderen. “Bitcoin doet alle drie”, zo stelt de 98-jarige zakenpartner van Buffett.

‘Ik heb 9,5 procent van Activision gekocht’
Afgelopen periode heeft Berkshire Hathaway gebruikgemaakt van de ontwikkelingen op de financiële markten om voor miljarden dollars aandelen te kopen. Zo is onder meer het belang in energiereus Chevron flink uitgebreid, heeft het een bod uitgebracht op verzekeringsconcern Alleghany en is een belang opgebouwd in tech-hardwarebedrijf HP.

Daarnaast deed Buffett een andere belegging, die hem deed denken aan vroeger. En tegelijk een nieuwtje, omdat de aankoop tot aan de vergadering nog niet bekend was.

Eerder dit jaar kondigde Microsoft een bod aan op Activision Blizzard, voor 95 dollar per aandeel. Vanaf die aankondiging is Activision een ander soort belegging, zo redeneert Buffett. Het wordt een ‘workout’. De waarde hangt niet meer af wat de markt doet, maar of de aangekondigde overname plaatsvindt.

Microsoft wil Activision kopen en ze hebben het geld. “Het lijkt het erop dat er een goede kans is dat het doorgaat, maar het kan zeker zo zijn dat we geld gaan verliezen op dat bedrijf, en vrij veel geld, afhankelijk van wat er gebeurt als de deal wordt afgeblazen”, aldus Buffett. In het verleden hielden Buffett en Munger zich vaker bezig met beleggingen rond dit soort deals.

In de vroege uren van de handel op de Amerikaanse beurs staat het aandeel Activision ruim 2 procent hoger, mogelijk op het nieuws van de investering van Berkshire Hathaway.

Niet timen, maar zoeken naar waarde op de lange termijn
Tot slot gaf Buffett nog eens aan dat zelfs hij nooit goed is geweest in timing van de beurs. Hij en Munger hebben geen idee wat de markt of de economie gaat doen. In plaats daarvan zoeken ze naar aandelen met aantrekkelijke waarderingen. Die beleggingskansen voor de lange termijn komen wel sneller aan de oppervlakte als er veel volatiliteit in de markt is, zoals eerder dit jaar.

Begin maart kon Berkshire Hathaway een groot belang in Occidental Petroleum opbouwen. Dat was mogelijk door de grote handelsvolumes in die onzekere periode. Zelfs voor Buffett was dit een ongeziene situatie, zeker gezien het feit dat een groot deel van het bedrijf in handen is van grote institutionele beleggers: “We konden 14 procent van een bedrijf kopen dat al tientallen jaren bestaat. Het tart alles wat Charlie en ik eerder hebben gezien, en wij hebben heel veel gezien.”Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen