VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een beleggingsrekening op naam van uw kind kan een mooie manier zijn om vermogen op te bouwen voor studie, startershypotheek of rijlessen. En in de overdracht scheelt het schenkbelasting. Een overzicht van het aanbod van verschillende financieel dienstverleners op dit gebied.

Schenken onder bewind

Bedenk goed dat het vermogen van de kindrekening op de dag dat uw zoon of dochter 18 wordt, onherroepelijk en direct overgaat op uw kind. Als u dat moment wilt uitstellen, is schenken onder bewind een optie. Hierbij wordt het geld gedurende een periode door een bewindvoerder beheerd. Dit heeft zowel voor- als nadelen, dus vraag hierover advies.


Meesterbelegger Warren Buffett kocht op 11-jarige leeftijd zijn eerste aandelen. Voor een bedrag van 114,75 dollar schafte hij drie stukjes van de oliemaatschappij Cities Service aan. De kans dat uw nageslacht wat betreft beleggingsresultaat in de buurt komt van Buffett is klein, maar het geeft wel aan dat het helemaal geen kwaad kan om al vroeg te beginnen met beleggen.

Vanaf hun achttiende lopen jongvolwassenen tegen flinke kosten aan: studiekosten, op kamers, rijlessen. Redenen om al in een vroeg stadium wat geld opzij te zetten. Het is en passant een mooie aanleiding om uw kinderen iets bij te brengen over het nut en de lol van beleggen. En door vroeg te beginnen, wordt de spreiding over jaren groter en daarmee ook de mogelijkheid om klappen op de beurs op te vangen.

Toekomst
Wie voor zijn kinderen vermogen wil opbouwen op de beurs, is in ieder geval in goed gezelschap. Uit cijfers van de AFM blijkt dat vorig jaar 1,9 miljoen particuliere huishoudens in Nederland zelfstandig belegden. Volgens DNB ging het daarbij om een totaal belegd vermogen van 185 miljard euro.

Bij het beleggen is “financieel vermogen opbouwen voor de toekomst van de kinderen” een belangrijke drijfveer, blijkt uit de meest recente AFM Consumentenmonitor (najaar 2021).

Eigen rekening
Een beleggingsrekening op naam van uw zoon of dochter kan een heel geschikt middel zijn. Uiteraard is het mogelijk een deel van uw eigen portefeuille opzij te zetten, maar met een beleggingsrekening op naam van uw kind, wordt die vermogensbestemming een stuk duidelijker. Bovendien krijgt u zo niet te maken met schenkbelasting over een opgelopen bedrag en is het wellicht voor grootouders ook interessanter om mee te storten op de rekening.

Bij een beleggingsrekening op naam van uw kind, beheert u de rekening tot uw zoon of dochter achttien jaar is. Uw kind kan daarna vrij over het geld beschikken. Elke storting die u doet op de rekening is een schenking aan uw kind, en als u jaarlijks binnen de schenkingsvrijstelling blijft – 5.667 euro in 2022 – hoeft er in principe geen schenkbelasting betaald te worden. Het vermogen dat op de rekening wordt opgebouwd, valt tot het achttiende levensjaar belastingtechnisch in box 3 van ten minste een van de ouders. Ook grootouders kunnen schenken op de rekening (2.274 euro per kleinkind belastingvrij). Maar de beleggingsbeslissingen liggen bij de ouder(s).

Prudent beleggen
Bij het openen van een beleggingsrekening ten name van een kind, zijn er wel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Het geld op deze rekening is onherroepelijk van uw kind. U mag weliswaar geld opnemen van deze rekening, maar dan heeft het kind wel een vordering op u. En omdat u vermogen opbouwt op naam van een ander, is het belangrijk om het geld als goede bewindvoerder te beheren. De aanbieders benadrukken dat de ouders het vermogen doelmatig dienen te beleggen, zonder te veel risico. Hefboomproducten zijn er voor dit soort rekeningen dus niet bij.

Mede daarom zijn de meeste beleggingsrekeningen voor kinderen behoorlijk afgekaderd. Er zijn in Nederland eigenlijk maar drie aanbieders waarbij het mogelijk is om met een kindrekening vrij te beleggen. De andere aanbieders bieden (online) vermogensbeheer aan, of een beperkt aantal fondsen of etf’s. Vaak bestaat alleen de mogelijkheid om zelf te kiezen voor een risicoprofiel.

Vanwege de strengere wet- en regelgeving is het bij sommige dienstverleners helemaal niet meer mogelijk om voor een minderjarige een rekening te openen. LYNX en DeGiro willen hier bijvoorbeeld niet (meer) aan en ook ING biedt online geen mogelijkheid om een rekening om zelf te beleggen op naam van uw kind te openen.

In het overzicht geven we een korte, niet uitputtende, opsomming van enkele aanbieders die kindrekeningen faciliteren. We hebben daarbij gekozen voor een zelf-beleggen-rekening of voor de variant waarbij enige keuzevrijheid wordt geboden.

In dit overzicht staan ook de belangrijkste kosten. Daarbij zijn er in bepaalde gevallen – net als bij andere beleggingen – nog extra kosten om rekening mee te houden. Denk hierbij aan de spread, valutakosten, mogelijk weglekkende buitenlandse dividendbelasting en op- en afslagen bij beleggingsfondsen. Ook werken sommige aanbieders met minimum- of maximum-servicekosten, of kunnen deze kosten boven een bepaald vermogen lager worden. Controleer dus goed vooraf alle kostenoverzichten van de betreffende aanbieders.

-Saxo Bank: Kindrekening
Op de website van Saxo Bank is het mogelijk om een beleggingsrekening te openen op naam van uw kind. De toelichting is echter nogal summier en soms gedateerd. Wel krijgt de beleggende ouder daarna veel ruimte, omdat het om een standaard Zelf Beleggen-rekening gaat, met toegang tot vele effecten. In het aanmeldingsformulier wordt wel expliciet aangegeven dat transacties beperkt zijn tot producten die als “niet complex” worden beschouwd (aandelen, obligaties en beleggingsfondsen). We richten ons op het allround-pakket, Saxo Green.

Kosten

Servicekosten per maand: 3,50 euro plus 0,01 procent van de portefeuillewaarde. Maximaal 48,50 euro. Transactiekosten: Aandelen EU en VS: 0,15 procent. Minimaal 8, maximaal 150 euro/dollar per transactie. Etf’s: 0,10 procent. Minimaal 6, maximaal 150 euro per transactie.

-Rabobank: Zelf Beleggen
Het is mogelijk om voor Rabo Zelf Beleggen een rekening op naam van uw kind te openen. Dat moet nog wel via een adviseur. Online openen is (nog) niet mogelijk. Rabobank Zelf Beleggen biedt toegang tot aandelen op de belangrijkste beurzen in Europa en de VS en tot een flink assortiment etf’s, obligaties en beleggingsfondsen.

Kosten
Servicekosten per kwartaal: Tot 100.00 euro 0,06 procent. Minimaal 5, maximaal 100 euro. Transactiekosten: aandelen Euronext Amsterdam, Brussel en Parijs: 5 euro plus 0,05 procent over de waarde van de order. Maximaal 150 euro. Etf’s en obligaties: 5 euro plus 0,05 procent. Maximaal 150 euro.

-ABN Amro: Zelf Beleggen Basis
Bij ABN Amro kunt u een Zelf Beleggen Basis-rekening openen op naam van uw kind. Zelf Beleggen Basis biedt keuze uit de Nederlandse AEX, AMX en AScX, en buitenlandse aandelen van de indices STOXX Europe 50 en S&P 100. Daarnaast is het mogelijk om te beleggen in meer dan 200 etf’s en meer dan 200 beleggingsfondsen.

Kosten
Servicekosten per jaar: 0,20 procent van de waarde van de portefeuille tot 100.000 euro. Transactiekosten Aandelen binnenland: 5 euro plus 0,05 procent over de waarde van de order. Aandelen buitenland: 10 euro plus 0,10 procent. Voor etf’s en fondsen worden geen transactiekosten gerekend.

__________________________________

De partijen hieronder bieden meer afgekaderde pakketten aan. Zelf samenstellen van een portefeuille is niet mogelijk.  Vaak is er alleen keuze uit verschillende profielen of een klein aanbod aan fondsen. Kijk ook goed naar de kosten en de voorwaarden. Deze kunnen flink uiteenlopen.

-Evi van Lanschot: Evi4kids
Evi biedt de keuze uit 5 verschillende beleggingsprofielen (van Zeer Defensief tot Zeer Offensief), met onderliggend 20 beleggingsfondsen, met een verschillende mix van aandelen, obligaties en high yield-obligaties. Minimum inleg: 1.000 euro.

Kosten
Servicekosten: 0,30 procent. Fondskosten variëren tussen de risicoprofielen, van 0,64 procent tot 0,91 procent. De transactiekosten bedragen volgens Evi 0,07 procent tot 0,10 procent per jaar.

-InDelta: Kindrekening
InDelta biedt een kindrekening met 3 modelportefeuilles (Defensief, Neutraal en Offensief), bestaande uit een mix tussen verschillende, gelijkgewogen indexfondsen. De mix tussen aandelen en obligaties varieert.

Kosten
Servicekosten: 0,5 procent per jaar tot 100.000 euro. Overige fondskosten: 0,07 procent per jaar. Geen transactiekosten.

-SNS/ASN: Beleggingsrekening
Bij beide merken van de Volksbank is het mogelijk om een kindrekening te openen. De belegger heeft daarbij alleen de keuze uit 12 (duurzame) ASN-fondsen.

Kosten
Servicekosten: tot 100.000 euro 0,30 procent per jaar. De fondskosten zijn afhankelijk van het gekozen fonds en variëren van 0,45 tot 2,30 procent. De transactiekosten variëren, afhankelijk van het gekozen fonds, van 0,01 tot 0,40 procent.

-Brand New Day: Kinderrekening Vrij Beleggen
Brand New Day kadert de beleggingskeuzes ook af. Bij Vrij Beleggen (de meest "vrije" variant) biedt Brand New Day de keuze uit 8 aandelen en 6 obligatiefondsen. Met automatische risico-afbouw en automatisch herbalanceren streeft Brand New Day naar een zo optimaal mogelijke mix tussen aandelen en obligaties.

Kosten
Servicekosten: 0,44 procent per jaar. Fondskosten: 0,15 procent tot 0,26 procent per jaar, afhankelijk van de gekozen fondsen. Geen transactiekosten.

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap