VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wij zijn blij dat u lid bent van de VEB en proberen u zo goed mogelijk te helpen bij behoud en beheer van uw vermogen. Dat kan alleen als sprake is van eerlijke kapitaalmarkten, en daarom spant de VEB zich ook in voor zaken waarvan alle beleggers profiteren. U leest in deze rubriek maandelijks over initiatieven op dat vlak.

Duidelijkheid over duurzaamheid gevraagd
Zorg voor eenduidige en vergelijkbare rapportage over inspanningen om klimaatneutraler te opereren.

Dat vraagt de VEB van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), na een verzoek om commentaar van die toezichthouder op voorstellen om ondernemingen te verplichten tot meer en betere informatie over klimaatgerelateerde zaken.

Hoewel de VEB vooral gericht is op Europese beleggers, vragen klimaatverandering en energietransitie om een wereldwijde aanpak.

Het voornemen van de SEC om in de VS regels op te leggen voor de publicatie van uitstoot van broeikasgassen door ondernemingen zelf, toeleveranciers en klanten, is dan ook een goede stap.

Ook voor de integratie van die klimaatgerelateerde informatie in rapportages is aandacht nodig. Nu nog rapporteren veel ondernemingen afzonderlijk over strategie, duurzaamheid en waardecreatie op de lange termijn, terwijl deze facetten nauw met elkaar verbonden zijn.

Bovendien is veel beschikbare informatie algemeen van aard, terwijl beleggers juist specifieke gegevens over de onderneming willen hebben. Die informatie zal ook door een onafhankelijke derde gecontroleerd moeten worden.

De VEB heeft de Amerikaanse toezichthouder ook laten weten bezorgd te zijn over dreigende verschillen in klimaatverplichtingen tussen Europa en de VS. Dat kan voor ongewenste vertraging zorgen in de energietransitie en het tegengaan van klimaatverandering.

Lees de volledige reactie op de SEC-voorstellen op www.veb.net.

Massale steun voor actie tegen ABN Amro
Heeft ABN Amro vorig jaar onrechtmatig gehandeld door belangrijke informatie over witwassen terloops achterin het eigen jaarverslag te melden?

Bijna 700 aandeelhouders vinden van wel, zo blijkt na een eerste oproep van de VEB.

Dat ABN Amro beschuldigd werd van witwassen, is al sinds de herfst van 2019 bekend. De VEB heeft de bank aansprakelijk gesteld voor de door haar veroorzaakte schade en onderzoekt manieren om compensatie te behalen voor gedupeerde beleggers. Inmiddels hebben aandeelhouders zich hier dus massaal voor aangemeld.

Bent u gedupeerd als aandeelhouder ABN Amro en heeft u dat de VEB nog niet laten weten? Doe het alsnog op www.veb.net, in het actieoverzicht bij Mijn VEB.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap