VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In een crash gaat alles naar beneden. Ook de kwaliteitsaandelen. Uit een analyse van uitstaande aandelenadviezen blijkt dat vier Europese bedrijven het stempel kwaliteitsaandeel met glans verdienen. Met een flink opwaarts potentieel op de koop toe. Wat maakt dit viertal zo geliefd onder experts?

Analisten zijn positief gestemd over de vooruitzichten van Infineon, Airbus, Siemens Healthineers en Safran, zo blijkt uit een analyse van de rapporten van grote banken zoals JP Morgan en Barclays.

De afgegeven (gemiddelde) koersdoelen staan vele tientallen procenten hoger dan aandelenkoersen die nu op de borden staan. Wat maakt deze vier aandelen zo geliefd onder de beursexperts?

1. Infineon

Koersdoel: 40 euro

Potentieel: +77 procent

Het Duitse Infineon is de belangrijkste chipfabrikant van Europa. Het halfgeleiderbedrijf levert chips voor auto’s, datacenters en duurzame energieopwekking. De chips reguleren bijvoorbeeld het brandstofverbruik van auto’s en zijn daarmee een cruciale schakel om uitstoot te verlagen.

Analist Sandeep Deshpande van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan schrijft dat Infineon “sneller dan de gehele halfgeleidermarkt zal groeien vanwege de seculiere trend van de elektrificatie van auto’s”. Infineon maakt bijvoorbeeld chips die nodig zijn om de levensduur van batterijen te verlengen en het laadproces te versnellen. Voor elektrische auto’s zijn bovendien tientallen chips nodig voor de batterijaandrijving en de sensoren voor bestuurdersassistentie.

Het Duitse bedrijf richt zich bewust op specifieke niches zoals de autosector. Door zich te specialiseren in technologische oplossingen voor klanten als BMW en Volkswagen hoopt de onderneming chipconcurrenten als NXP en Texas Instruments van zich af te houden.

Schaalgrootte geeft ook een saillant voordeel. Als marktleider in autochips kan Infineon investeringen in innovaties en de kosten voor productie over veel meer chips uitsmeren dan de concurrentie. Vorig jaar opende Infineon in het Oostenrijkse Villach een grote chipfabriek. Volgens analist Johannes Schaller van Deutsche Bank zullen de gerealiseerde schaalvoordelen in Villach in een structurele verbetering van de winstmarge resulteren.

2. Airbus

Koersdoel: 152 euro

Potentieel: +60 procent

Vliegtuigbouwer Airbus heeft samen met concurrent Boeing een duopolie in de markt voor vliegtuigen voor lange - en middellange afstanden. Het tweetal vliegtuigbouwers moet kunnen profiteren van het verwachte herstel van het toerisme en van het feit dat de vloot van veel maatschappijen aan vervanging toe is.

Volgens David Perry, luchtvaartanalist bij zakenbank JP Morgan zit Airbus precies in de sweet spot. Zo komen er veel vliegtuigleveringen aan, worden deze leveringen in relatief dure dollars afgerekend en breekt er een periode aan waarin relatief weinig in R&D geïnvesteerd hoeft te worden. Bovendien heeft de Amerikaanse concurrent Boeing nog steeds allerlei problemen met de 737-MAX.

Collega Milene Kerner van de Britse bank Barclays noemt Airbus het aandeel met het meeste opwaarts potentieel in de luchtvaartsector.

Het is geen toeval dat er feitelijk maar twee bouwers van passagiersvliegtuigen in de wereld zijn. Een belangrijke oorzaak hiervoor zijn de extreme veiligheidseisen. Voordat een vliegtuig de lucht in mag, moet het aan duizenden veiligheidseisen voldoen.

De knowhow voor het certificeren van een vliegtuig – een proces dat jaren kan vergen – is iets dat een nieuwe toetreder niet snel kan kopiëren. Het bewijs hiervoor is dat het Chinese Comac er vooralsnog niet in slaagt om zijn C919-vliegtuig buiten China te verkopen, vanwege problemen met certificering.

Wat daarnaast ook speelt is dat de ontwikkeling en bouw van een nieuwe type vliegtuig zeker tien miljard euro aan investeringen vergt. In de regel ben je vijf tot zeven jaar verder voordat voldoende schaal- en productiekennis is opgebouwd en een nieuw type vliegtuig met winst kan worden verkocht. Omdat pas daarna geld wordt verdiend kan het zomaar tien jaar duren voordat alle investeringen helemaal zijn terugverdiend.

Alleen het kapitaalkrachtige Airbus en Boeing kunnen eventuele zeperds opvangen, waarbij meehelpt dat zij risico’s spreiden over meerdere types vliegtuigen en andere activiteiten. Zo levert Airbus ook helikopters aan defensie en is het actief in ruimtevaarttechnologie.

3. Siemens Healthineers

Koersdoel: 65 euro

Potentieel: +34 procent

Siemens Healthineers is de verzelfstandigde dochter van het Duitse Siemens-conglomeraat. Het bedrijf richt zich op medische apparatuur, waaronder MRI- en CT-scanners. Healthineers beschikt over een concurrentievoordeel in de vorm van zogeheten immateriële activa – denk vooral aan patenten op de medische apparatuur.

Het onderdeel Imaging (beeldapparatuur) is goed voor 55 procent van de omzet, in een oligopoliemarkt met maar twee andere noemenswaardige spelers, General Electric en Philips. Naast Imaging heeft Siemens Healthineers nog drie divisies: Diagnostics, Varian en Advanced Therapies.

Zo is Healthineers ook een grote speler in de diagnostiek-apparatuur (voor bijvoorbeeld bloed- en urineonderzoek in laboratoria). Deze tak van sport wordt net als Imaging gekenmerkt door gekoppelde software- en onderhoudscontracten die resulteren in veel terugkerende omzet tegen hoge marges.

In 2020 kocht Healthineers ook de Californische maker van medische apparatuur Varian. Deutsche Bank analist Falko Friedrichs sprak bij de overname over de creatie van “de volgende medisch-technologische grootmacht”. Varian is gespecialiseerd in software en medische apparaten voor de behandeling van kanker, en werkte voor de overname al jaren nauw samen met Siemens op het gebied van radiotherapie om kankerdiagnoses te stellen.

Meer op macroniveau profiteert Healthineers van de vergrijzende wereldbevolking, waardoor kanker en hart- en vaatziekten steeds vaker zullen voorkomen. Met de apparatuur van Healthineers is het mogelijk om al in een vroeg stadium ziektes op te sporen, waardoor behandelingsplannen eerder starten en zorgkosten lager kunnen uitvallen.

4. Safran

Koersdoel: 129 euro

Potentieel: +31 procent

Het Franse defensie- en luchtvaartconcern Safran is met zijn vliegtuigmotoren een belangrijke toeleverancier van zowel Airbus als Boeing. Voormalig topman Philippe Petitcolin noemde de markt voor vliegtuigmotoren ooit “de meest lucratieve ter wereld”.

In de markt voor vliegtuigmotoren behoort Safran tot een oligopolie samen met General Electric en Rolls-Royce – die zich beide richten zich op grote motoren – en Pratt & Whitney. In de markt voor kleinere motoren (narrow body aircraft) heeft Safran volgens het jaarverslag een marktaandeel van circa 70 procent.

JP Morgan-analist Perry meent dat Safran “een van de beste productportefeuilles heeft in de civiele luchtvaartindustrie”. Barclays-analist Kerner ziet op korte termijn macro-economische onzekerheden (denk aan minder vliegverkeer in China door het coronavirus), maar benadrukt het langetermijnpotentieel van de vliegtuigmotorenmarkt – waarbij in het bijzonder de langjarige onderhoudscontracten worden genoemd.

Sinds enkele jaren verkoopt Safran de nieuwe energiezuinigere motor Leap, die samen met joint-venture-partner General Electric werd ontwikkeld. Leap moet het oude paradepaardje, de CFM56-motor, vervangen, waarvan er bijna 34.000 werden verkocht. Die motor zit in alle Boeings 737 en in maar liefst 60 procent van de Airbussen A320. Voor het succes van Safran is cruciaal dat de Leap een even dominante positie weet te bemachtigen als de CFM56-motor.

Maar intussen blijft de oude motor een cashmachine. Er zijn op dit moment nog 32.000 CFM56-motoren in gebruik, waarmee Safran een constante omzetstroom in het verschiet heeft voor zeker twintig jaar vanwege onderhoudscontracten.

Vier Europese krachtpatsers die populair zijn bij analisten

 Fonds Koers Gem. Oordeel Gem. koersdoel Potentieel
Infineon  € 22,8 2,9  € 40,2 77%
Airbus  € 94,7 2,9  € 151,8 60%
Siemens Healthineers  € 48,4 2,8  € 65,0 34%
Safran  € 98,7 2,8  € 129,4 31%

Gemiddeld oordeel: score op basis van adviezen van analisten (zie kader). Koersdatum: 7 juli. Bron: Bloomberg

Analistenadviezen en koersdoelen in Effect


- In het magazine Effect publiceert de VEB de kerncijfers (analistenaanbevelingen, waardering en taxaties) van de grootste Europese bedrijven. 

- Analisten geven aandelen in de regel het advies
kopen, houden of verkopen. Aan de hand van de verhouding tussen deze adviezen wordt door de VEB een score berekend. Deze score loopt uiteen van 1 (alleen verkoopadviezen) tot 3 (alleen koopadviezen). De in dit artikel genoemde vier Europese bedrijven hebben met een score van 2,8 tot 2,9 voornamelijk koopaanbevelingen.  
 
- Naast het advies (koop, houd, of verkoop) publiceren analisten ook een koersdoel. Het koersdoel geeft aan op welk niveau het aandeel over 12 maanden moet staan als de projecties van de analist daadwerkelijk uitkomen.