VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onlinemarktplaats eBay besloot ruim vier jaar geleden om gaandeweg steeds meer betalingen via het platform van Adyen te laten lopen. De Amerikanen werden daardoor een belangrijke groeimotor voor de Amsterdamse betalingsverwerker. Momenteel is eBay helemaal overgestapt, maar Adyen zelf groeit inmiddels beduidend harder.

Door de komst van eBay kreeg het transactievolume van Adyen de afgelopen jaren een stevige impuls en de geleidelijke overstap van eBay naar Adyen is inmiddels helemaal afgerond. Doordat Adyen inmiddels meer grote klanten heeft binnengehaald, zal de inbreng van eBay echter relatief minder belangrijk worden voor Adyen, zo blijkt uit analyse van de VEB.

De Amsterdamse betalingsverwerker Adyen moest vier jaar geleden alles uit de kast halen om eBay, de uitbater van de gelijknamige online marktplaats, te verleiden bij concurrent Paypal weg te gaan. Als onderdeel van de afspraak kreeg eBay een aandelenbelang van maximaal 5 procent in Adyen in het vooruitzicht gesteld.

Adyen vormt de schakel tussen (web)winkels aan de ene kant en banken en creditcardmaatschappijen aan de andere. Het bedrijf krijgt voor iedere aankoop een vaste vergoeding plus een percentage van de transactiewaarde van de bestelling. Van dat percentage gaat het grootste deel via de achterkant weer naar de banken en creditcard maatschappijen, maar een klein gedeelte -rond de 0,1%- kan Adyen in eigen zak steken. Hoe meer webwinkels zoals eBay verkopen, hoe meer verwerkingskosten en commissie Adyen dus bij hen in rekening kan brengen.

Het binnenhalen van eBay in februari 2018 was een belangrijke slag. Adyen was op dat moment vooral groot in Europa, maar wilde ook de groei versnellen in de Verenigde Staten.

eBay leverde niet alleen extra volume en omzet op, maar kon ook fungeren als uithangbord voor nieuwe klanten. Niet geheel zonder succes. De afgelopen jaren haalde Adyen diverse nieuwe (Amerikaanse) klanten binnen, zoals Dick's Sporting Goods, Five Guys, McDonald’s en Foot Locker.

Het aandeel van de regio Noord-Amerika in de bruto-omzet van Adyen steeg van 27 procent in de eerste helft van 2018 naar 48 procent over dezelfde periode in 2022. Behalve nieuwe klanten leverde eBay de afgelopen jaren ook een bijdrage aan de (volume)groei van Adyen.

Overgang afgerond
Via de online marktplaatsen van eBay – waaronder ook het inmiddels verkochte Marktplaats.nl – werd medio 2018 ieder half jaar voor omgerekend 25 miljard euro verkocht. Het gaat hierbij om de on-platform transactiewaarde (gross merchandise value, GMV), dat toen naar schatting meer dan driekwart van de totale GMV van eBay uitmaakte.

Adyen verwerkte toen in vergelijkbaar tijdsbestek 70 miljard euro aan transacties. eBay was dus in 2018 een grote vis voor het toen nog kleine Adyen.

Volgens eBay was de overstap destijds vooral gedreven door de lagere kosten voor verkopers op het Adyen-platform. Bovendien bood Adyen ook meer flexibiliteit dan Paypal, onder andere doordat het 150 verschillende valuta accepteerde.

De overgang van eBay naar Adyen heeft stapsgewijs plaatsgevonden (zie grafiek). Zo verwerkte Adyen een jaar na de overstap nog geen twee procent van het eBay volume. Dat steeg explosief in de jaren daarna. Begin dit jaar meldde eBay-topman Jamie Iannone bij de presentatie van de jaarcijfers dat de migratie naar Adyen voltooid was.

eBay-transacties droegen bij aan stormachtige groei Adyen

Bron: kwartaalverslagen eBay, berekening VEB, in miljarden euro’s

Door de overstap steeg ieder half jaar de bijdrage van eBay in het totale verwerkte volume van Adyen. Zo was eBay volgens schattingen van de VEB medio 2018 goed voor slechts 0,1 procent van het Adyen-volume. Eind vorig jaar was dat meer dan 9 procent.

eBays bijdrage aan Adyen over hoogtepunt
Bron: kwartaalverslagen eBay, Adyen, berekening VEB, in miljarden euro’s

Minder belangrijk
De afgelopen week (donderdag 18 augustus) verschenen halfjaarcijfers van Adyen laten echter zien dat eBays bijdrage aan het volume het hoogtepunt is gepasseerd. Het volume van eBay afgezet tegen alle verwerkte betalingen door Adyen zakte voor het eerst in de geschiedenis van het jonge bedrijf (zie grafiek).

eBay werd daarmee ook minder belangrijk voor de volumegroei van Adyen. Zo was het volgens berekeningen van de VEB goed voor 20 procent van de toename van Adyens volume medio vorig jaar. Het afgelopen halfjaar is dat echter teruggevallen naar 7 procent (zie paarse lijn).

En dat terwijl nog altijd sprake was van een gunstige vergelijkingsbasis voor eBay. Het bedrijf was een jaar geleden pas voor 61 procent van de transacties overgegaan naar Adyen, tegen 100 procent tijdens het afgelopen half jaar. Adyen als geheel groeide simpelweg harder dan eBay.

In de toekomst zal eBay dus (relatief) minder belangrijk worden. Niet alleen doordat Adyen nieuwe klanten weet te winnen, maar ook omdat eBay volgens analisten de komende jaren minder hard zal groeien dan andere bestaande Adyen-klanten zoals Amazon en Etsy.

Lucratieve optie


- Het binnenhalen van eBay was zeker geen koopje voor Adyen. In ruil voor de verwerking van transacties van de wereldwijde marktplaats kreeg eBay een aandelenpakket van maximaal 5 procent in het vooruitzicht gesteld.

- eBay kreeg zogenoemde warrants, een financieel instrument dat de houder het recht geeft aandelen te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. De warrants worden in vier tranches uitgekeerd aan eBay, op voorwaarde dat een bepaald aantal betalingen via Adyen loopt.

- Eind vorig jaar kon eBay volgens de (geheime) afspraken de eerste tranche uitoefenen. Adyen heeft vervolgens ongeveer 404 duizend aandelen uitgegeven tegen de vooraf afgesproken uitoefenprijs van 240 euro per aandeel (of 1,25 procent van de totale uitstaande aandelen).

- In het eerste halfjaar heeft eBay voor 680 miljoen dollar aan aandelen Adyen verkocht. Met de verkoop van deze aandelen kon eBay een mooie winst bijschrijven. De afgelopen maanden heeft eBay alweer voor 84 miljoen dollar aan extra aandelen verkocht.

- Op dit moment heeft eBay een kwart van de warrants uitgeoefend. Om het resterende pakket te mogen uitoefenen moet eBay wederom voldoen aan bepaalde mijlpalen op het vlak van transactievolumes. De warrants lopen nog tot januari 2025.