VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Leden van de VEB kunnen kosteloos contact opnemen met het team van ervaren professionals van de VEB. Vragen gaan onder meer over VEB-acties, ontwikkelingen op de beurs, beleggingsproducten en financieel dienstverleners. Iedere maand selecteert de Beleggersservice enkele veelgestelde vragen om in deze rubriek te beantwoorden.

Gesplitste orders

Waarom wordt een beleggingsorder soms in delen afgewikkeld, en hoe zit dat met transactiekosten?

Een beleggingsorder kan alleen worden uitgevoerd als er op de markt een tegenovergestelde order kan worden gevuld. Voor een aankooporder moeten er verkopers zijn, en andersom.

Wanneer er in de markt voor een order geen volledige tegenovergestelde transactie mogelijk is, kan een deeluitvoering plaatsvinden. Voor het resterende deel van de order moet vervolgens een andere partij worden gezocht die bereid is om tegen een gewenste prijs te handelen.

Orders zonder koerslimiet kunnen worden gesplitst, wanneer deze groter zijn dan de beschikbare liquiditeit in het orderboek. Hoe meer een effect verhandeld wordt, hoe groter de kans dat een gesplitste order snel wordt afgewikkeld. Ook bij limietorders die met een minder scherpe limiet worden ingelegd, is de kans op een snelle afwikkeling groter. Dan is het ook minder waarschijnlijk dat deelorders nodig zijn.

Bij een dagorder moet de transactie binnen dezelfde handelsdag worden uitgevoerd. Soms is dat slechts voor een deel van de order mogelijk, waarna de rest vervalt. Een doorlopende order kan verdeeld over meerdere handelsdagen worden uitgevoerd.

Over het algemeen worden vaste transactiekosten bij gesplitste orders niet dubbel in rekening gebracht, maar als de order op meerdere handelsdagen wordt uitgevoerd, komt dat wel vaker voor. Dit beleid kan per dienstverlener verschillen; sommige partijen bieden hierover informatie in de algemene voorwaarden of in het orderuitvoeringsbeleid. Anders kunt u navraag doen bij de klantenservice.

DRIP

Hoe werkt een dividendherbeleggingsplan (DRIP) en voor welke dividend uitkerende bedrijven is dat mogelijk?

Verschillende beursgenoteerde bedrijven bieden een dividendherbeleggingsplan. In dat geval wordt het contante dividend (minus dividendbelasting) herbelegd in aandelen van de betreffende onderneming. Het dividendherbeleggingsplan verschilt van dividend in aandelen (stock dividend of de keuze voor aandelen bij keuzedividend), omdat een belegger niet rechtstreeks nieuw uitgegeven aandelen ontvangt van het bedrijf in kwestie. Bij het herbeleggingsplan gaat het om aankoop op de beurs van eerder uitgegeven aandelen.

ABN Amro Corporate Broking verzorgt de dividendherbeleggingsplannen voor een aantal bedrijven. Op de website van ABN Amro staat beschreven welke dit zijn en hoe dit programma precies werkt (abnamro.nl/nl/prive/beleggen/drip). In het kort komt het erop neer dat het netto dividendbedrag wordt gebruikt om aandelen van het betreffende bedrijf op de beurs bij te kopen. Deze koop van de aandelen gebeurt na de ex-dividenddatum, maar voor de datum van betaalbaarstelling. De klant betaalt de gemiddelde koopprijs die ABN Amro berekent als herbeleggingsprijs’, zo meldt de website. Er komen kosten bij, en fracties van aandelen worden afgerekend in geld. Beleggers die gebruik willen maken van het dividendherbeleggingsplan dat ABN Amro Corporate Broking verzorgt, kunnen bij hun eigen bank of broker navragen of zij zich kunnen aanmelden.

Vragen zijn welkom

Contact met de VEB
De Beleggersservice is schriftelijk (bij voorkeur per e-mail, via vragen@veb.net) en telefonisch (op maandagen en donderdagen tussen 10:00 en 13:00 uur) voor VEB-leden te bereiken.

De Beleggersservice geeft geen concreet beleggings- of juridisch advies, maar kan wel ontwikkelingen op de beurs duiden en achtergrondinformatie geven.

Heeft u een vraag of suggestie?
De redactie is te bereiken via effect@veb.net.

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap