VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De vuurdoop van de nieuwe Philips-ceo, scherpe kritiek op staatssecretaris Van Rij en de afwikkeling van Boskalis. De ontwikkelingen rond beurs en beleggen gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van leden en andere beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van uitspraken en stellingnames in de afgelopen weken.

Actie Philips

Veel aandacht in de landelijke media voor de actie die de VEB opstartte tegen Philips. Sinds 2015 kreeg Philips signalen over het mogelijk slecht en schadelijk functioneren van apneu-maskers die miljoenen patiënten van extra lucht voorzien zodat hun ademhaling tijdens de slaap niet stokt. Pas in 2021 ondernam Philips een massale terugroepactie.

Vanaf het moment dat Philips voor het eerst melding maakte van de problemen met de beademingsapparaten – in april 2021 - is de beurswaarde van Philips met ruim 27 miljard euro afgenomen. De VEB heeft becijferd dat ruim 16 miljard euro aan schade direct is te herleiden tot de gebrekkige informatievoorziening rond de apneu-affaire.
Om het vertrouwen in de onderneming te herstellen is ook erkenning van de schade voor beleggers noodzakelijk. Daarom stelt de VEB Philips hiervoor aansprakelijk.
In het FD van 12 september jongstleden uitspraken van VEB-directeur Gerben Everts over het hoe en waarom van de actie.

Everts uit felle kritiek op vertrekkend topman Frans van Houten en op de andere Philips-bestuurders, die zich vooral verdedigen met de bewering dat ze pas begin 2021 voor het eerst hoorden van de problemen met de apneu-apparaten. “Dat is beschamend”, aldus Everts. “Ze hadden het kunnen weten als ze de controles op orde hadden gehad. De interne processen hebben gefaald. Dat is zeer ernstig en dat is het bestuur verwijtbaar.”

Kans van slagen
Op diezelfde datum kopt het FD dat de VEB met deze actie zeker kans van slagen heeft. Philips moet er serieus rekening mee houden dat het bedrijf een schadevergoeding moet betalen. “Deze claim zal Philips zeker hoofdbrekens kosten”, aldus Huub Willems, voormalig voorzitter van de Ondernemingskamer, een onderdeel van het gerechtshof in Amsterdam. “Ik ben rechter geweest, en ik zal het ook als een rechter formuleren: niet uit te sluiten is dat een claim tegen Philips succesvol kan zijn.”

Veel aandacht ook in de media voor de vuurdoop van Roy Jakobs, de nieuwe ceo van Philips. Jakobs werd op 30 september tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) van Philips officieel benoemd. Op deze bijeenkomt wond Jakobs - die op 15 oktober aanstaande formeel de hamer overneemt- er geen doekjes om: “Philips zit in een grote crisis”. De VEB riep hem dan ook op om per 15 oktober direct te stoppen met alle verbloemende communicatie vanuit Philips en meteen een winstwaarschuwing af te geven in aanloop naar de kwartaalcijfers die op 24 oktober worden gepresenteerd.

Box 3
VEB-directeur Everts uit in zijn column in De Telegraaf stevige kritiek op Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst. Aanleiding daarvoor was de beslissing van het kabinet dat er toch geen compensatie komt voor spaarders die geen of te laat bezwaar hebben gemaakt tegen de spaartaks: “Jarenlang betaalden burgers belasting over rente die ze niet kregen. Onterecht, oordeelde de rechter.
Maar dan hebben we buiten de waard gerekend. Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit) is van plan alleen burgers te compenseren voor teveel betaalde spaarbelasting als tijdig bezwaar is gemaakt. Gênant genoeg is het juist deze staatssecretaris die als belastingadviseur miljoenen heeft verdiend met het adviseren over voorkomen of vermijden van belasting.”

Eindspel Boskalis
Aandacht in de media ook voor het einde aan de slepende overnameprocedure van Boskalis door HAL. Na veel kritiek werd het bod alsnog verhoogd met één euro per aandeel, maar dat nam de scepsis van de VEB nog niet weg: “Het doet nog steeds geen recht aan de fors verbeterde vooruitzichten voor Boskalis en voor de hele gas-, olie- en windindustrie’’, aldus David Tomic, econoom bij de VEB in het AD. 
Op 20 september jl. maakten HAL en Boskalis gezamenlijk bekend dat de meeste aandeelhouders tijdens de na-aanmeldingstermijn alsnog overstag zijn gegaan. HAL kreeg uiteindelijk 98,3 procent van de aandelen in bezit.