VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beurskoersen zijn flink gezakt. Maar anders dan tijdens de coronacrash wist Flow Traders daar niet van te profiteren. Ceo Dennis Dijkstra over volatiliteit, het weggestemde beloningsbeleid en het nieuwe investeringsfonds van 50 miljoen euro.

Tijdens de coronacrisis was Flow Traders een gouden aandeel voor beleggers. Toen de beurzen in 2020 onderuit gingen, schoten winst en koers van de flitshandelaar juist omhoog. Dat is dit jaar anders. Hoewel de beurs al bijna een jaar in een neerwaartse trend zit, vallen nu ook de resultaten van Flow Traders tegen.

In de eerste helft van het jaar werd 82,1 miljoen euro nettowinst gemaakt, 8 procent minder dan in 2021. De koers is in een jaar bijna gehalveerd en nadert de laagste stand sinds het bedrijf in 2015 een beursnotering kreeg.

De mindere resultaten zijn het gevolg van het uitblijven van echte onrust op de beurs, denkt bestuursvoorzitter Dennis Dijkstra. De prijzen dalen geleidelijk en er is genoeg handel waardoor de verschillen tussen bied- en laatprijzen niet oplopen. Die verschillen zijn uiteindelijk de basis van het verdienmodel van een market maker als Flow Traders.

1. De AEX staat een vijfde onder de piek van november vorig jaar. Waarom is er zoveel minder onrust dan tijdens de coronacrisis?

“Het kan zijn dat er nu een andere reden is waarom partijen willen verkopen. Toen wilden ze er echt uit, ze wilden verkopen en het maakte niet uit tegen welke prijs. Nu is misschien gewoon sprake van een herijking van waarderingen. In 2008 was er ook echt grote paniek. Toen was de markt minder volwassen dan nu. De markt voor etf’s was toen veel kleiner, net als wijzelf.”

2. Is er ook meer concurrentie doordat de markt volwassener is geworden?

“De concurrentie zit natuurlijk ook niet stil en groeit mee met de markt. Hier in Amsterdam zitten een paar grote partijen, maar ook in Chicago en Londen. Zij zijn net als wij zeer professioneel, opereren wereldwijd en zijn kapitaalkrachtig. Ik wil niet zeggen dat we in een rat race zitten, maar we moeten wel blijven innoveren. Ik denk dat meer dan de helft van onze mensen bezig is met innovaties, systeemaanpassingen en nieuwe markten.”

3. Zijn de marges in de grote trackers, zoals op de Amerikaanse S&P 500 of de Euro Stoxx 50, kleiner geworden door die concurrentie?

“Ja, maar tegelijk is er wel volume voor in de plaats gekomen. Het totale winstpotentieel blijft ongeveer hetzelfde. Als de markt groter wordt en marges omlaag gaan, is dat gewoon een goede ontwikkeling. Ik heb liever een miljoen transacties per dag die ieder 1 euro opleveren, dan één transactie waar ik een miljoen op verdien. Dat is veel houdbaarder.”

4. Onderdeel van de strategie van Flow Traders is de ontwikkeling van activiteiten in andere markten, zoals obligaties, valuta en crypto’s. Wat is daar de gedachte achter?

“Omdat we groot zijn in etf’s moeten we steeds beter en groter worden in de onderliggende producten. Er is grote verwevenheid tussen de verschillende beleggingscategorieën. Valuta zijn belangrijk voor veel etf’s waarin wij handelen. Neem een Amerikaanse etf met een afdekking van het valutarisico. Daarvoor moeten wij in de aandelen en de etf handelen, maar ook in de valuta. De markt voor obligatie-etf's is ook heel groot. We zijn aangesloten op alle platformen waarop wordt gehandeld. Als wij in een obligatie van KPN handelen, geeft ons dat marktinformatie over het aandeel KPN of de telecomsector. Die kunnen we weer gebruiken om onze prijzen te optimaliseren.”

5. Er is dus geen percentage te noemen welk deel van de omzet of winst uit welke beleggingscategorie komt?

“Nee. Ik zeg ook altijd dat het heel lastig is om te bepalen waar wij precies het geld verdienen, omdat dat pas achteraf blijkt nadat alle handel heeft plaatsgevonden.”

6. U heeft een investeringsfonds van vijftig miljoen euro opgezet. In wat voor bedrijven moet dat fonds investeren?

“Vernieuwende initiatieven en bedrijven in onze sector steunen we al jaren met kapitaal, kennis en ervaring. We doen dat eigenlijk altijd met meerdere partijen. We hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in LedgerEdge, een nieuw platform voor obligatiehandel. Dat doen we samen met vermogensbeheerders Fidelity, Pimco en BlackRock en een aantal andere market makers zoals wij. Dat is vernieuwend omdat het op de blockchain is en volledig transparant is.”

7. Wat voor rendement wilt u maken?

“Wat gebruikelijk is, twee tot drie keer de investering. Tegelijkertijd creëren wij zo een nieuwe markt waaraan we geld kunnen verdienen. In het verleden ging veel van de winst van zo’n nieuw platform naar de beurs en hun aandeelhouders. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de markt voor etf’s. Wij hebben daar echt prima aan verdiend. Maar er zijn ook beurzen die heel veel verdiend hebben terwijl ze niet veel anders doen dan de handel faciliteren. Wij waren vaak geen aandeelhouder. Nu we dat wel zijn, verdienen we zo ook een stukje mee en krijgen een eerlijk deel van het succes dat wij bouwen.”

8. Het deel variabel salaris van het personeel gaat omlaag, net nu de winstgevendheid terugloopt. Wat is de reden?

“We zagen dat werknemers wat meer zekerheid en voorspelbaarheid wilden over hun totale beloning. Mensen die hier langer werken, hebben ervaring met de variabele beloning en hebben een gevoel hoe dat uitpakt. Iemand die nieuw is, wil toch iets meer zekerheid. En dat geldt zeker voor mensen die verder van de handel afstaan. Zij zien dat een vergelijkbare baan bij bijvoorbeeld Booking.com of Adyen een hoger basissalaris oplevert. Ik zeg altijd dat wij misschien wel het meest sociale bedrijf van Nederland zijn. Iedereen deelt mee in de winst. Ik begrijp dat aandeelhouders een ander perspectief hebben, maar het is mijn taak om een balans te bieden. We moeten mensen tevreden houden, anders vertrekken ze naar een concurrent. Hier of in Amerika.”

9. Het beloningsbeleid voor de top is al een aantal jaren op rij weggestemd. Blijft dat komende tijd zo?

“Het is eigenlijk heel opmerkelijk dat aandeelhouders dat beleid wegstemmen. Daardoor geldt in theorie namelijk het oude beloningsbeleid uit 2016 en dat is veel slechter voor ze. Wij kunnen natuurlijk altijd minder uitkeren aan het bestuur en dus passen we het voorgestelde beleid toe. Daarmee vallen wij als raad van bestuur onder hetzelfde beleid als de rest van het bedrijf. Ik heb een basissalaris van 95 duizend euro per jaar. Ik denk dat dit niet in lijn is met de bestuursvoorzitters van andere beursgenoteerde bedrijven. Daarom hebben we een wat grotere variabele beloning en die is afhankelijk van de winst die we maken. Dat is al sinds de oprichting van Flow Traders het beleid en is onderdeel van onze cultuur. Wij als bestuur, de commissarissen en alle mensen hier, staan achter de voorstellen.”

10. Het komt door onbegrip bij de aandeelhouders?

“Ja. Of misschien is het eigenbelang van de aandeelhouders. Ik weet het niet.”

11. Is er verder veel veranderd in de ruim zes jaar dat Flow Traders een beursgenoteerde onderneming is?

“Obligaties zijn een groot onderdeel geworden van onze activiteiten, het fonds is nieuw. We zijn ook op meer locaties actief, China komt eraan. Ik denk dat er best veel veranderd is, maar de kern blijft hetzelfde. Het handelsvolume is vervijfvoudigd, of misschien zelfs wel meer.”

12. Gaat dat komende jaren nog een keer gebeuren?

“Zeker. Wij worden in nog meer markten actief en schuiven op naar nog meer nieuwe producten. Er komt ook meer wet- en regelgeving waardoor markten eerlijker worden. Dat is alleen maar positief voor ons.”

 

Wat doet Flow Traders?

Flow Traders speelt een belangrijke rol in de handel in trackers, ook wel etf’s. Het koopt en verkoopt etf’s en de onderliggende producten. Een belegger die een aandelen-etf wil kopen, kan dat via de beurs bij Flow Traders doen. De flitshandelaar koopt dan tegelijkertijd alle losse aandelen. Met dit mandje gaat Flow Traders naar de uitgever van de etf en wisselt dit in voor een nieuwe etf. Het verschil in prijs tussen de etf en de waarde van de losse aandelen is voor het bedrijf. Ook de omgekeerde constructie is mogelijk, waarbij Flow Traders de etf koopt.
Dit doet Flow Traders op verschillende markten en handelsplatforms voor duizenden producten, van aandelen tot obligaties tot cryptomunten. Het combineert alle informatie en gebruikt technologie en algoritmes om gunstige en transparante prijzen af te geven, zowel voor zichzelf als voor beleggers.

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap