VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Leden van de VEB kunnen kosteloos contact opnemen met het team van ervaren professionals van de VEB. Vragen gaan onder meer over VEB-acties, ontwikkelingen op de beurs, beleggingsproducten en financieel dienstverleners. Iedere maand selecteert de Beleggersservice enkele veelgestelde vragen om in deze rubriek te beantwoorden.

Hoe zijn de opties op Boskalis precies afgewikkeld?
Vraag:
De opties op Boskalis zijn geldelijk afgewikkeld. Beursuitbater Euronext heeft op 7 september de afwikkelprijzen voor de optieseries bekendgemaakt.
Op die datum deed investeringsmaatschappij HAL het bod op Boskalis gestand. Dat is voor Euronext het moment om de opties af te wikkelen. Omdat de overname in contanten wordt betaald, is dat volgens de fair-valuemethode gedaan.

Antwoord:
Voor iedere optieserie heeft Euronext de fair value-prijs berekend en deze via een zogeheten notice bekendgemaakt. De berekening van de afwikkelprijzen is gebeurd aan de hand van de volgende variabelen: de overnameprijs, volatiliteit, dividend en rente. Bij de berekening van de fair value wordt per optieserie gekeken naar de uitoefenprijs, de resterende looptijd, het type optie (call of put) en de stijl (Europees of Amerikaans). Bij de volatiliteit of beweeglijkheid van het onderliggende aandeel gaat Euronext uit van de gemiddelde implied volatiliteit, op basis van de slotkoersen van de tien handelsdagen voorafgaand aan de bekendmaking van het bod (bij Boskalis was dat de periode van 24 februari tot en met 9 maart 2022). In deze periode is het aandeel doorgaans beweeglijker dan in de periode nadat een bod is gelanceerd. En dat is voor optiebeleggers erg belangrijk. Voor de afwikkeling van de optieseries kan de fair value namelijk afwijken van de intrinsieke waarde op basis van de biedprijs.

Dat is vooral voor verkopers (schrijvers) van opties oppassen geblazen. Een optieschrijver kan een bedrag verschuldigd zijn aan de optiekoper, zelfs als de intrinsieke waarde (verschil tussen de uitoefenprijs en de biedprijs) nul is.

De daadwerkelijke afwikkeling vindt plaats tussen de houders en schrijvers van de opties op het moment van gestanddoening van het bod. Wanneer de betreffende optie fair value-waarde heeft, moet de belegger die de optie heeft verkocht deze waarde uitbetalen aan de partij die de optie heeft gekocht. In de afwikkelprijzen is rekening gehouden met het hogere bod op Boskalis, waar Euronext op 29 augustus ook een notice over heeft gepubliceerd.

Deelname VEB-actie met opties
Vraag:
Ik wil mij registreren voor een VEB-actie, en heb zowel in aandelen als in opties belegd. Kunnen opties op aandelen in de onderneming waar de VEB een actie tegen is gestart ook mee?

Antwoord:
Indien u verlies heeft geleden op opties kunt u zich bij de VEB registreren voor een collectieve actie. Houd er rekening mee dat compensatieregelingen zich kunnen beperken tot aandelen. In dat geval kunnen optiebeleggers geen schadevergoeding ontvangen. Opties komen vaak niet voor compensatie in aanmerking omdat ze niet door de onderneming zelf zijn uitgegeven. Hetzelfde geldt voor hefboomproducten, zoals turbo’s.

Beleggers die aandelen hebben verkregen uit afgeleide producten en op deze aandelen verlies hebben geleden, kunnen zich eveneens registreren. Garanties dat deze aandelen hetzelfde zullen worden behandeld als aandelen die via een reguliere aankoopbeslissing zijn verkregen, zijn niet te geven. Pas wanneer een compensatieregeling wordt bereikt, is duidelijk welke beleggers voor welk deel van de schade in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding.

Vragen zijn welkom

De Beleggersservice is schriftelijk (bij voorkeur per e-mail, via vragen@veb.net) en telefonisch (op maandagen en donderdagen tussen 10:00 en 13:00 uur) voor VEB-leden te bereiken.
De Beleggersservice geeft geen concreet beleggings- of juridisch advies, maar kan wel ontwikkelingen op de beurs duiden en achtergrondinformatie geven.

Heeft u een vraag of suggestie? De redactie is te bereiken via effect@veb.net