VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De grote vervoerders van pakketten en verzendingen waren door de winkelsluitingen en door de knelpunten in de toevoerketens de grote winnaars tijdens en net na de lockdowns. Is dit succes houdbaar nu de economische neergang in is gezet?

Toen Deutsche Post DHL twee jaar geleden zijn twintigste verjaardag op de beurs vierde, onderstreepte topman Frank Appel het succesverhaal voor de aandeelhouders, onder wie een half miljoen particulieren. De omzet van de groep was ruim verdrievoudigd, tot inmiddels 80 miljard euro. Aandeelhouders boekten na herbelegging van het dividend gemiddeld 6,7 procent rendement per jaar, aldus het bedrijf. 

In het jaar na die viering verdubbelde de beurskoers nog eens. Maar in 2022 maken de beurskoersen van de grote postvervoerders niet vrolijk. Deutsche Post DHL is terug onder het niveau van voor het twintigjarig bestaan in dat onstuimige pandemiejaar. De meeste post- en pakketvervoerders, ook het veel kleinere PostNL, zijn hun lockdown-koerswinst deels of helemaal weer kwijt. 

Brieven en pakketten vormen maar een deel van de business voor de Duitsers. Het bedrijf uit Bonn is samen met de Amerikanen FedEx en UPS de grootste wereldwijde logistieke dienstverlener en is daarmee een buitengewoon interessante graadmeter voor de economie. Vanuit Zwitserland concurreert Kuehne & Nagel met de Duitse grootmacht en vanuit Denemarken doet DSV dat. 

Bedrijfsresultaten 
Het jaar 2021, met de knelpunten in de toevoerketens en de opgelopen vrachttarieven, was een ongekend succes voor de meeste vervoerders. Deutsche Post DHL stelde de winstverwachtingen liefst vier keer naar boven bij. De groeiversnelling zal zelfs leiden tot blijvend hogere bedrijfsresultaten en marges, zei Deutsche Post DHL op de kapitaalmarktdag in september van dit jaar. Analisten zijn vrijwel allemaal positief, met koopaanbevelingen en koersdoelen tussen de 45 euro en 80 euro.  

Maar beleggers aarzelen. De Duitsers bleven dit jaar achter bij het Amerikaanse UPS en de bredere markten. “Dat is te wijten aan de blootstelling aan Europa”, zegt analist Lee Klaskow van Bloomberg Intelligence in New York. Deutsche Post DHL genereert ongeveer de helft van z’n inkomsten in Europa. “De economische situatie is moeilijker dan in de VS, waar UPS ongeveer 75 procent van zijn inkomsten haalt.” Op basis van analistenramingen zegt Klaskow dat de kans dat de VS in een recessie terechtkomt 60 procent bedraagt, tegenover 80 procent voor de eurozone. “Bovendien denken de meeste analisten dat een recessie in de VS kort en oppervlakkig zal zijn.”  

Consumentenuitgaven 
De aandelenkoersen van alle vervoerders staan onder druk door de bezorgdheid over het terugvallen van de consumentenuitgaven. Veel huishoudens zien momenteel liever af van grote online bestellingen die verder gaan dan hun dagelijkse behoeften. Maar J.P. Morgan-analisten Samuel Bland en Harry Gowers, die het aandeel vanuit Londen volgen, noemen de correctie voor Deutsche Post DHL “overdreven”, aangezien de onderneming ook sterk is in de zakelijke sector die ondanks de onzekere tijden behoorlijk draaiende blijft. De analisten geloven net als het bedrijf dat de hoge winsten uit de pandemietijd weleens structureel van karakter zouden kunnen zijn.  

Duurzaam vervoer per boot, fiets en vliegtuig


Pakketbezorgers zoeken naar alternatieven voor de dure fossiele brandstoffen. In oktober lanceerde Deutsche Post DHL in Berlijn een nieuwtje: pakketvervoer over de 
Spree met een knalgele boot met zonnepanelen op het dak.
 

Dat is niet alleen om duurzaamheidspunten te scoren. Het is voor de pakketreus de eerste proef met “duurzame pakketlogistiek” over water in Duitsland. De bedoeling is dat het scheepje “honderden ladingen” per dag vervoert, stil en zonder enige uitstoot. Maar vooralsnog kost het vervoer met dit Berlijnse bootje meer dan het opbrengt.
 

Deutsche Post DHL heeft als voormalig staatsbedrijf een voorbeeldfunctie. Het bedrijf zegt koploper in Duitsland te zijn met de investeringen in elektrisch vervoer en innovatieve leveringsoplossingen. Alleen al dit jaar gaat het om ongeveer 600 miljoen euro.  

In 2050 wil het Duitse bedrijf de netto-uitstoot die voortkomt uit de logistiek reduceren tot nul. Dat is ambitieus voor een bedrijf dat zo sterk van de uitstootrijke luchtvaart afhankelijk is. 

Om dit te bereiken, heeft DHL aangekondigd zeven miljard euro te investeren in duurzame brandstoffen en schone technologieën. Het bedrijf is druk bezig om de vliegtuigen op een minder vervuilende mix van brandstof te laten vliegen, en heeft ook al de eerste elektrische vrachtvliegtuigen besteld.  

Op het terrein van duurzaamheid scoorde Deutsche Post DHL al langer punten. Neem opnieuw Berlijn. Het bezorgbedrijf claimt dat bijna de helft van de bezorgingen CO2-neutraal plaatsvindt. Dat gebeurt met duizend elektrische voertuigen en 1700 elektrische vrachtfietsen. De boot van tien meter lang en 2,5 meter breed komt daarbij. Ook als de zon verstopt is achter de Berlijnse grijze wolken, kan het bootje zes tot acht uur varen.


Kerstperiode 
Binnenkort breekt de belangrijkste periode van het jaar voor pakketbedrijven aan, de kersttijd. De zakelijke markt blijft groeien, ondanks onheilstijdingen over het zogenaamde einde van de globalisering. Deutsche Post DHL zegt daar weinig van te merken. 

Natuurlijk is Deutsche Post DHL niet recessie-proof, aldus de analisten van zakenbank Stifel die de logistieke sector volgen. Maar de volumes zijn niet ingestort zoals bij het Amerikaanse FedEx. Johannes Braun bejubelt in zijn analyse de onverwacht sterke derdekwartaalcijfers van Deutsche Post DHL als een indicatie dat de onderneming het vermogen heeft om te kunnen navigeren door een geleidelijk moeilijker wordende macro-economische situatie.  

“Wij zijn ons bewust van de macrozorgen voor 2023, maar blijven van mening dat het aandeel met een zeer veilig dividendrendement van 7 procent dicht bij de bodem is”, schrijft Braun in een recente analyse. De weg omhoog is volgens hem snel gevonden. “Elke mogelijke macro-economische stabilisatie zou leiden tot een aanzienlijke herwaardering van de huidige lage niveaus.” 

Prijsmacht 
Natuurlijk is de energiecrisis ook een punt van zorg. Maar de hogere brandstofprijzen worden door de pakketvervoerders grotendeels doorberekend aan klanten. Gasafhankelijk is Deutsche Post DHL naar eigen zeggen niet, op de opgelopen stookkosten na dan. 

Bedrijven als Deutsche Post DHL zijn door hun machtspositie in staat om hoge prijzen af te dwingen. “Aan een betrouwbare toeleveringsketen van hoge kwaliteit hangt een bepaald prijskaartje”, zei financieel bestuurder Melanie Kreis onlangs in een interview met persbureau Bloomberg. Ondanks de tegenwind verwacht het bedrijf de omzet van meer dan 81 miljard euro en het bedrijfsresultaat van 8 miljard euro over 2021 te verbeteren. 

De structurele groei van e-commerce blaast het bedrijf op lange termijn wind in de rug, menen de meeste analisten. Andy Chu en Jaime Rowbotham van Deutsche Bank loven Deutsche Post DHL als “hoogwaardig industrieel bedrijf” met een “sterke balans” en een leidende marktpositie in elk van zijn vijf divisies. Ondanks hun koopaanbeveling houden ze wel een slag om de arm. “Zelfs als fans moeten we erkennen dat het bedrijf cyclisch is en dat we geen kristallen bol hebben om de economische groei te voorspellen.”  

Recessie 
Het duo wijst er in hun analyse op dat terugkijken niet enorm helpt bij het inschatten van de toekomstige winst van Deutsche Post DHL in een recessie. Het verdienmodel is volgens hen aanzienlijk veranderd met meer nadruk op business to consumer-activiteiten. De recessie is een punt van zorg, maar op langere termijn rekenen ze op een stijgende beurskoers. Ook zij zeggen: “Wij verwachten dat Deutsche Post DHL nog sterker uit een eventuele recessie zal komen.” 

Deutsche Post DHL claimt het bedrijfsresultaat zelfs in het geval van een plotselinge en drastische afkoeling van de wereldeconomie op peil te kunnen houden. Het aandeel is daarom ook opgevallen in de Verenigde Staten, met positieve aandacht van onder meer Barron’s. Deutsche Post DHL wordt in het beleggersblad “goedkoop” genoemd, op nog geen acht keer de verwachte winst. Voor de concurrenten is dat cijfer gemiddeld een stuk hoger op een gemiddelde van elf keer de verwachte winst.  

Het heeft het aandeel nog geen vleugels gegeven. Logistiekbedrijven zijn ook hypergevoelig voor de stemming op de beurs. Dat bleek uit de winstwaarschuwing van het Amerikaanse FedEx eerder in 2022, die opmerkelijk genoeg volgde op een positief verhaal drie maanden eerder. De afstraffing was hard. FedEx maakte de zwaarste daling mee in de geschiedenis van het bedrijf op één beursdag.  

Cyclus 
De veranderende tijden waren voor Goldman Sachs-analist Patrick Creuset vorige maand reden om te waarschuwen voor een neerwaartse cyclus van enkele jaren voor de logistieke sector. Hij stelde ook zijn oordeel over Deutsche Post DHL naar beneden bij en werd zo de enige analist met een zuinige neutral-aanbeveling onder 24 analisten die het bedrijf volgen. Een telefonische toelichting wilde hij niet geven.  

Misschien was hij te negatief of te vroeg met zijn afwaardering. Met de derdekwartaalcijfers wisten de Duitsers de verwachtingen van de meeste analisten toch te overtreffen. Deutsche Post DHL kon een verbetering van de winst melden, met een toename van de vrije kasstroom. Lee Klaskow van Bloomberg Intelligence – dat geen koop- of verkoopadviezen geeft – onderstreept in zijn analyse de kracht van het gediversifieerde verdienmodel. Met de overname van het Amerikaanse DHL in 2002 en de overname van het Britse vrachtbedrijf Exel in 2005 transformeerde het bedrijf zich van een nationale post- en pakketdienstverlener tot een logistieke wereldspeler.  

Structuur Deutsche Post DHL 
Zoals de naam al aangeeft, bestaat het bedrijf uit twee takken. Deutsche Post is de grootste Europese aanbieder van post- en pakketdiensten. DHL is de motor van de onderneming met zijn divisies Express, Global Forwarding & Freight, Supply Chain en E-Commerce Solutions. Het leeuwendeel van de omzet komt van deze vier DHL-divisies. De divisie Express heeft een aandeel van ruim 40 procent in de markt voor hoogwaardige grensoverschrijdende snelle leveringen. Met zijn 320 vrachtvliegtuigen en 2300 vluchten per dag verbeterde deze divisie het resultaat in het derde kwartaal, ten opzichte van het voorgaande pandemiejaar.  

De divisie Global Forwarding & Freight – die routes plant en goederen vervoert per spoor, over de weg, door de lucht en over zee – deed het zelfs veel beter onderaan de streep. De expeditie was een ongelooflijk succesverhaal tijdens de pandemie, zegt Klaskow. Maar de hoge tarieven zijn van voorbijgaande aard, waarschuwt hij. “De luchtvrachttarieven beginnen zich te normaliseren en de lijnvaarttarieven liggen nog steeds boven het niveau van voor de pandemie, maar zijn aanzienlijk gedaald. Je kunt gerust zeggen dat deze divisie over het hoogtepunt heen is.” 

Personeelskosten 
Zakenbank UBS durft een koopaanbeveling voor beleggers aan op de huidige afgestrafte beurskoers. Maar daarbij wijst de bank wel op een reeks neerwaartse risico’s, waaronder de volatiliteit in de wereldeconomie, maar ook specifiek de postbezorging in Duitsland, de terugloop in het briefverkeer en de loononderhandelingen met de vakbonden. 

Het teruglopen van de postvolumes was voor DHL geen beletsel om aan te kondigen dat het in 2023 in Nederland naast pakketten ook de zwaardere brieven en poststukken zal gaan bezorgen. Maar vooral de personeelskosten en de stevige looneisen zijn een zorgenkindje voor de postdivisie, die wordt geleid door de toekomstige topman Tobias Meyer. Hij is komend voorjaar de opvolger van de huidige ceo Frank Appel, die vijftien jaar aan het roer heeft gestaan.  

Ook Deutsche Bank waarschuwt voor de verslechterende vooruitzichten en de impact van de loononderhandelingen. “Dat zou kunnen zorgen voor enige volatiliteit in de aandelenkoers de komende twaalf maanden”, schrijft Andy Chu in zijn analyse. “Maar wij zouden aanbevelen om bij eventuele dips te kopen.” 

Zoals met de meeste volksaandelen moeten beleggers niet te hoge verwachtingen hebben. In de eerste twee jaar na de beursgang in 2000 daalde het aandeel alleen maar. Het bedrijf zou helemaal worden geprivatiseerd. Maar nog altijd heeft de staat via de ontwikkelingsbank KfW een aandelenbelang van 20 procent dat boven de markt hangt. Dat is voor sommige beleggers geen aanbeveling. 

Postbezorging in Nederland


DHL gaat volgend jaar naast pakketten ook brieven (vanaf 50 gram) en poststukken bezorgen in Nederland. Deutsche Post-dochter DHL deed een haalbaarheidsstudie waaruit bleek dat er perspectief is voor het bedrijf op de Nederlandse markt voor postbezorging, nu PostNL de tarieven heeft verhoogd. 
 

PostNL is sinds de overname van postbezorger Sandd in 2019 alleenheerser op de Nederlandse postmarkt. DHL, dat tot 2010 al eens postbezorger was in Nederland, heeft geen vergunning nodig voor deze nieuwe activiteit. Er zijn ook geen grote investeringen nodig, omdat de poststukken straks ingeleverd kunnen worden bij een van de 4000 servicepunten van DHL in Nederland. De stukken worden vervolgens in sorteercentra verwerkt. [ABM Financial News] 

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap