VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Veel beleggers hebben etf’s in de portefeuille. Het aan- of verkoopproces is niet ingewikkeld en verloopt vrijwel hetzelfde als bij individuele aandelen. Toch spelen er op de achtergrond van deze etf’s nog een paar interessante processen rondom de prijs, de samenstelling van het mandje en de uitgave van participatiebewijzen in de etf. Een nadere blik op de handel in en de prijsbepaling van etf’s.

Door de vele beleggingsinstrumenten op de markt, is het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Voor langetermijnbeleggers kunnen exchange traded funds (etf’s, ook wel trackers genoemd) een mooie bouwsteen zijn voor het samenstellen van een portefeuille. Deze producten volgen een index en geven via één beursgenoteerd product toegang tot een mandje met onderliggende beleggingen.

Prijsbepaling
Het aanschaffen of verkopen van een etf is een fluitje van een cent en is volkomen vergelijkbaar met de aan- of verkoop van reguliere aandelen. Maar daarmee is lang niet alles gezegd, want op de achtergrond spelen er rond die etf nog verschillende interessante processen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de samenstelling van het mandje aandelen of de uitgifte van participatiebewijzen in die etf. Ook zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de prijs van de etf niet teveel afwijkt van de waarde van de vertegenwoordigde aandelen.

Leren over beleggen
In een helder en inzichtelijk artikel in de sectie Leren over Beleggen vindt u een beschrijving van deze processen en komt u meer te weten over de prijsvorming bij etf’s en de primaire en secundaire markten die daarbij een rol spelen.

U vindt het artikel over de prijsvorming bij etf’s hier.

Een basis uitleg over etf’s vindt u via deze link.

De Portefeuillehulp van de VEB is een hulpmiddel (tool) waarin u een grote selectie aan voorbeeldportefeuilles vindt die zijn opgebouwd uit maximaal zeven etf’s.