VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kerstdagen kunnen zelfs een atheïst inspireren, dus voor deze keer bestrijd ik de vijand niet, maar keer ik hem de andere wang toe.

Deze column gaat die enkele hebzuchtige bieder (soms grootaandeelhouder) concreet helpen een bedrijf voor een peulenschil van de beurs te halen.

Toegegeven, mijn bloed kookte telkens als weer een kansrijke onderneming van de beurs ging en minderheidsaandeelhouders met een fooi werden afgescheept. HES, Ten Cate, Hunter Douglas, Accell, Boskalis, Mediq, Wessanen; de lijst is lang. Wellicht komt B&S daarbij, of ooit TomTom. Maar met de kerstgedachte in het achterhoofd vergeet ik even dat de VEB opkomt voor uw belangen en strijdt voor integere en efficiënte markten. Daarom hierbij het stappenplan voor de grote jongens om weerbarstige aandeelhouders te wurgen:

Probeer zo veel mogelijk (s)pionnen in de raad van commissarissen te krijgen. Maak kritische commissarissen het leven zuur en vervang ze door ouderwetse beroepscommissarissen of familie.

Paai zittende bestuurders door voorwaardelijke variabele beloningen meteen na de beurs-exit te laten vrijvallen en toekomstige beloningspakketten nog wat goudgerander te maken. Laat ze profiteren van een lage overnameprijs door participatie in het overnamevehikel.

Verklaar vrijblijvend dat er niets gaat veranderen qua fabriekslocaties, hoofdkantoor of werknemers.

Druk de beurskoers door alle vuile was – ook die van de buren – buiten te hangen en schroom niet om naast een nucleair armageddon een buitenaardse invasie te verwerken in de prognoses.

Koop fairness-opinies van gerenommeerde zakenbanken die onderbouwen dat minderheidsaandeelhouders dankbaar mogen zijn überhaupt nog iets te krijgen voor hun aandelen. Geef de kwaliteit een extra impuls en bepaal bij de opdracht dat die opinie een ton kost als de deal niet doorgaat, maar een miljoen bij slagen. Mocht een opinie toch onwelgevallig zijn, dan is de prullenbak nabij.

Verhoog, na de gebruikelijke weerstand van querulanten, het bod met 25 cent en dreig met de geweldige uitrookmaatregelen die de Nederlandse wet verschaft: de activa-passivatransactie of juridische fusie.

Ik haal diep adem en wens u prettige feestdagen.

Errol Keyner is adjunct-directeur van de VEB