VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Crypto-paniek door de val van FTX, een heimelijke connectie tussen B&S en Iraans marmer en de veerkracht van Philips. De ontwikkelingen rond beurs en beleggen gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van VEB-uitspraken en stellingnames in de afgelopen maand.

Het faillissement van cryptoplatform FTX dat medio november met donderend geraas omviel, stuurde de koersen van cryptovaluta nog verder de diepte in. Bitcoin, dat begin 2022 nog op een koers boven de 40.000 euro stond, noteert op het moment van schrijven onder de 15.600 euro.

In een uitzending van Nieuwsuur levert VEB-directeur Gerben Everts scherpe kritiek op het ontbreken van transparantie, toezicht en compliance in de cryptowereld: “Het is geen innovatie, het is gewoon malafide handel en daar moet je van wegblijven. Ze zijn op de Bahama’s aan het zwembad gaan liggen en hebben miljarden naar zichzelf toegesluisd die niet van hen waren. Zeer pijnlijk voor de mensen die wel hebben vertrouwd in het nieuwe systeem.”

De uitzending van Nieuwsuur is terug te kijken via deze link. Het onderdeel over de crypto-paniek begint op minuut 21.45

Iraans marmer
De VEB heeft op deze site meerdere artikelen gewijd aan de machtsstrijd bij B&S Group.

Oprichter, commissaris en meerderheidsaandeelhouder Willem Blijdorp probeerde in de zomermaanden van 2022 om met een “indicatief bod” B&S weer volledig in handen te krijgen. Zijn plan stuitte echter op verzet van de president-commissaris, die nu op de schopstoel zit.

Het FD bracht op 2 november naar buiten dat werknemers van B&S Group meewerkten aan investeringen die grootaandeelhouder Willem Blijdorp deed in Iraans marmer. Die samenwerking betekent een risico voor B&S, dat ook levert aan het Amerikaanse leger. B&S had eerder, op vragen van de VEB hierover, gesteld dat B&S “geen enkele betrokkenheid had” bij deze zaken.

In een reactie stelt de VEB dat de governance bij B&S beroerd is en dat de belangen van Blijdorp en van B&S door elkaar lopen.

Wapenleveranties
Door de oorlog in Oekraïne zijn de orderboeken van Europese en vooral Amerikaanse wapenfabrikanten snel volgelopen. RTL Nieuws raadpleegde verschillende defensie-experts en marktkenners over deze ontwikkeling, waaronder Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB. Keyner geeft aan dat de oorlog in Oekraïne nog niet direct zichtbaar is in de resultaten van wapenbedrijven: "Daar gaan jaren overheen. Productielijnen moeten worden opgestart of verdubbeld, er moet nieuw personeel geworven worden. Voordat je dat terugziet in de winst, ben je wel een tijdje verder"

Philips
De Telegraaf vraagt zich af Philips nog wel zelfstandig kan blijven. Recent maakte de FDA bekend dat bij de Amerikaanse toezichthouder 90.000 meldingen zijn binnengekomen van problemen met de apneu- en beademingsapparatuur. In 260 gevallen was daarbij een mogelijk verband tussen het gebruik van de Philips-apparatuur en het overlijden van de patiënt.

Hoewel het bedrijf dus kampt met flinke problemen stelt VEB-directeur Everts in De Telegraaf dat Philips niettemin veerkrachtig genoeg is om er weer bovenop te komen: “Philips is kapitaalkrachtig genoeg. Het eigen vermogen is sterk en onlangs heeft het een miljard aan kredietlijnen geopend bij banken om genoeg liquiditeiten te hebben voor de nabije toekomst. De toekomstige winstgevendheid van Philips is er. De andere activiteiten, zoals de mri- en ct-scans doen het goed en hebben geen last van de problemen met de apneu- en beademingsapparaten.”

Groene bonus
Ook in de Telegraaf: een column van Gerben Everts over het first mover advantage van duurzame bedrijven: “Bedrijven die duidelijk op het transitiepad naar net-zero zijn, krijgen een groene bonus. Onder meer Alfen, actief in opladers en energieopslag, offshore-windbedrijf Ørsted en natuurlijk Tesla hebben kunnen profiteren van een first mover-voordeel. Zolang veel duurzaam investeringsgeld op zoek is naar weinig mogelijkheden, is de groene bonus er voor diegenen die snel uit de startblokken komen. Die bedrijven kunnen groeien, vroege investeerders maken een mooie rit, waarna concurrenten de gaten dichtlopen met nieuwe innovaties.”