VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor beginnende, maar ook voor ervaren beleggers kan het geen kwaad om het hele proces rondom het plaatsen van een order eens goed onder de loep te nemen. Welke verschillende soorten orders zijn er? En wat zijn de mogelijkheden om met geavanceerde ordertypes het rendement te verbeteren of verliezen te beperken?

Het inleggen van een aan- of verkooporder is op zich eenvoudig. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om beleggingsorders slimmer in te zetten. Naast standaardorders zijn er allerlei geavanceerde ordertypes. Als voorbeeld twee orders die gericht zijn op verliesbeperking of juist het veiligstellen van een bepaalde koerswinst. Deze werken met een koers die moeten worden aangetikt om de order daadwerkelijk te ‘triggeren’ en (mogelijk) te laten uitvoeren.

Stoplossorder
Bij een stoplossorder gaat de order niet direct naar de beurs, zoals bij een marketorder of limietorder. De belegger geeft daarentegen een bepaald koersniveau op en bij het bereiken van dat punt wordt er een marketorder gegenereerd. Dit kan zowel een aankoop- als een verkooporder zijn.

Stoplimietorder
Een stoplimietorder wordt pas geactiveerd wanneer een vooraf opgegeven stopprijs wordt bereikt door de markt. Bij het bereiken van dat prijsniveau wordt de order automatisch omgezet in een limietorder. Het betekent wel dat de kans bestaat dat deze limietorder niet wordt uitgevoerd

Leren over beleggen
In een helder en inzichtelijk artikel in de sectie Leren over Beleggen vindt u een uitgebreid overzicht met de belangrijkste kenmerken van stop- en limietorders. Ook komen de voor- en nadelen van beide orders aan bod. U vindt het artikel over stop- en limietorders hier.