VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Leden van de VEB kunnen kosteloos contact opnemen met het team van ervaren professionals van de VEB. Vragen gaan onder meer over VEB-acties, ontwikkelingen op de beurs, beleggingsproducten en financieel dienstverleners. Iedere maand selecteert de Beleggersservice enkele veelgestelde vragen om in deze rubriek te beantwoorden.

Hunter Douglas

Wat staat er te gebeuren voor beleggers in Hunter Douglas die hun aandelen niet hebben aangemeld voor het bod?

Niet alle beleggers in het aandeel Hunter Douglas zijn ingegaan op het laatste bod van 175 euro per aandeel. De beursnotering is beëindigd en de uitkoopprocedure voor de rechtbank van Curaçao is inmiddels afgerond. De uitkoopprijs is vastgesteld op 175 euro per aandeel en daar komt vanaf 25 februari 2022 nog wettelijke rente bij.

Over het algemeen worden de aandelen na een afgeronde uitkoopprocedure (automatisch) door de bank uit de portefeuille gelicht in ruil voor de verschuldigde overnameprijs (met rente). Mocht dat nog niet zijn gebeurd, dan doet u er – om te voorkomen dat u in een zeer complexe situatie terechtkomt voor wat betreft de afwikkeling – goed aan uw bank of broker over deze zaak te contacteren. Zij kunnen u vertellen of van u nog actie wordt verwacht; zo voorkomt u onaangename verrassingen.

Meer informatie over de afwikkeling van het bod is op de website van Hunter Douglas na te lezen: investor.hunterdouglasgroup.com.

Kerncijfers

Bij de kerncijfers in Effect staan de analistenaanbevelingen. Daarbij staat ook een gemiddelde waarde. Kunt u uitleggen hoe die tot stand komt en hoe ik die kan interpreteren?

In het overzicht in Effect worden bij ieder beursfonds Buy (koop-), Hold (houd-) of Sell (verkoop-) adviezen vermeld. Deze aanbevelingen worden door allerlei financiële instellingen afgegeven; die heeft de VEB via dataleverancier Bloomberg verkregen.

In de kolom ernaast (Gem.) staat een gemiddelde van de analistenaanbevelingen. Dit komt tot stand op basis van de scores die horen bij de drie verschillende adviezen: Buy = 3, Hold = 2 en Sell = 1. Het gemiddelde loopt uiteen van 1 (alleen verkoopadviezen) tot 3 (alleen koopadviezen). Hoe hoger deze score, hoe beter de verhouding tussen de positieve, neutrale en negatieve analisten.

Een voorbeeld ter illustratie. In het overzicht hieronder staan de aanbevelingen voor het fictieve fonds XYZ.


Om tot het gemiddelde te komen van 2,5 is een bepaalde formule van toepassing. De uitwerking staat in de tabel hieronder.

Op deze wijze wordt per bedrijf dat in de kerncijfers in Effect staat vermeld een gemiddelde waarde berekend.

Naast het advies (koop, houd, of verkoop) publiceren analisten ook een koersdoel. Het gemiddelde koersdoel van de verschillende partijen staat naast de gemiddelde aanbeveling in Effect. Adviezen en koersdoelen kunnen erg van elkaar verschillen en zijn daarnaast een momentopname. Het betreft geen advies van de VEB, en het is goed om een eventuele beleggingsbeslissing niet alleen te baseren op deze criteria.

Vragen zijn welkom

De Beleggersservice is schriftelijk (bij voorkeur per e-mail, via vragen@veb.net) en telefonisch (op maandagen en donderdagen tussen 10:00 en 13:00 uur) voor VEB-leden te bereiken.
De Beleggersservice geeft geen concreet beleggings- of juridisch advies, maar kan wel ontwikkelingen op de beurs duiden en achtergrondinformatie geven.

Heeft u een vraag of suggestie? De redactie is te bereiken via effect@veb.net


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap