VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggen kan best hard werken zijn: cijfers vorsen, analistenrapporten en outlooks doorworstelen. Gelukkig zijn er ook infographics die in één klap een beeld geven van een sector of markt. De beste en slechtste Amerikaanse beursprestaties op een rij.

De infographics van Visual Capitalist zijn een lust voor het oog en waarschijnlijk ook een zegen voor uw portefeuille. Uren en uren aan research en stapels met rapporten komen tezamen in glasheldere infographics.

Een prachtig voorbeeld is de infographic over de prestaties van Amerikaanse aandelen in 2022. De winnaars en verliezers worden direct helder. De plaat geeft duidelijk weer dat er meer verliezers dan winnaars waren in 2022. Voor de S&P 500 was het afgelopen jaar het slechtste sinds de financiële crisis van 2008. Visual Capitalist noemt drie sectoren die er -positief of negatief- uitsprongen:

De winnaars:

1: Energie

Net als in Nederland deden de (fossiele)energiebedrijven het goed in de VS. Uitschieter: Exxon Mobil met een plus van 80 procent.

2: Farmaceuten

Grote farmaceuten als Novo Nordisk, Eli Lilly en Merck, presteerden goed met koersstijgingen tussen de 21 en 45 procent. Met Pfizer als uitzondering (-12 procent).

3: Defensie en ruimtevaart

Amerikaanse defensie- en ruimtevaartbedrijven profiteerden merkbaar van de toegenomen spanning op het wereldtoneel. Northrop Grumman (+41 procent) en Lockheed Martin (+38 procent) zagen de koersen flink stijgen.

De verliezers:

1: Tech

Vrijwel alle grote tech-namen deden het slecht in 2022. Amazon leverde 50 procent in en Paypal zelfs 62 procent. Ook bij de chipmakers waren er flinke koersverliezen zoals bijvoorbeeld Nvidia: -50 procent.

2: Communicatie/social media/entertainment

Ook de socialmedia- en communicatiereuzen als Meta (-64 procent) en Alphabet (-39 procent) zagen de koersen ineenzakken.

3: Autofabrikanten

Problemen met de aanvoer van onderdelen gecombineerd met de gebrekkige economische vooruitzichten leverden autofabrikanten wereldwijd flink wat kopzorgen op. Uitschieter in de VS was de Rivian, een fabrikant van elektrische auto’s: -82 procent. Maar ook Tesla kreeg een schrobbering: -65 procent.


The US Stock Market: best and worst performing sectors in 2022. www.visualcapitalist.com

Het overzicht van de koersprestaties per aandeel is lang niet de enige infographic van Visual Capitalist die interessant is voor beleggers. Zo is er bijvoorbeeld een overzicht met de 100 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld (Nederland telt er 3) of een bewegende grafiek met een jaaroverzicht van de koersbewegingen van S&P 500 aandelen per sector.

Kapitaalmarkten wereldwijd
Ook interessant: een overzicht van de kapitaalmarkten wereldwijd, waarbij direct duidelijk wordt dat de Amerikaanse beurzen NYSE en Nasdaq met kop en schouders boven de andere grote beurzen uitsteken. Ter illustratie: in marktgrootte legt de Euronext het -zelfs samen met de beurzen van Shanghai en van Japan- nog af tegen de Nasdaq (die op zijn beurt weer kleiner is dan de NYSE).

All of the world’s money and markets. www.visualcapitalist.com. 1 blokje is 100 miljard USD.

Ook op het gebied van individuele aandelen zijn er interessante graphics. Zoals bijvoorbeeld een vergelijking van de inkomsten en uitgaven van verschillende groeiaandelen ten tijde van de IPO en nu (cijfers uit 2021). Het voorbeeld hieronder komt van Alphabet (destijds Google)


From IPO to today. www.visualcapitalist.com

Mocht u meer behoefte hebben aan een vooruitblik dan een terugblik op het voorgaande jaar: op 11 januari aanstaande publiceert Visual Capitalist weer een nieuwe infographic met daarin een samenvatting van alle outlooks van banken en beursanalisten voor 2023.

Voor beleggers die het prettig vinden om met een paar muisklikken een goed overzicht te krijgen, biedt de VEB ook een aantal eigen tools:

- De Portefeuillehulp van de VEB is een tool waarin u een grote selectie aan voorbeeldportefeuilles vindt, die zijn opgebouwd uit maximaal zeven etf’s.
- Aandelen selecteren via een aantal vastgelegde methodes. Dat is Stijlbeleggen (exclusief voor VEB-leden). De VEB construeerde een aantal filters die kunnen helpen in de zoektocht naar kansrijke beleggingen: https://www.veb.net/stijlbeleggen
Gerelateerde artikelen