VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een onderzoek naar de heffing op rendement door de fiscus, een procedure tegen de verantwoordelijken voor de val van SNS en een pleidooi voor een nieuwe Corporate Governance Code. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen rondom beleggen en beleggers. Een overzicht van VEB-uitspraken en stellingnames in de afgelopen weken.

“Fictief rendement te hoog”
Veel aandacht in de media voor de overweging van de VEB om naar de rechter te stappen om een eerlijke behandeling van beleggers af te dwingen. Voor 2022 gaat de Belastingdienst ervan uit dat huishoudens ruim 5,5 procent rendement hebben behaald op hun beleggingen. Dat staat in schril contrast met cijfers van DNB waaruit blijkt dat beleggers in 2022 een gemiddeld vermogensverlies van 14 procent hebben moeten slikken. De VEB vindt die handelwijze in strijd met de uitgangspunten die de wetgever heeft gesteld voor vermogensrendementsheffing.

In een uitgebreid artikel gaat RTL Nieuws in op de overwegingen van de VEB voor deze actie: “Het is echt niet zo dat beleggers geen belasting willen betalen, maar als je een rendement vaststelt dat dusdanig afwijkt van de realiteit, dan is er iets mis."

“Heel wat poten om op te staan”
Volgens hoogleraar Arnoud Boot heeft de VEB daarmee in juridisch opzicht wel een punt. In een uitzending van BNR verwoordt hij dat als volgt: “Op een hoog niveau heeft Van Rij gelijk, maar op juridisch niveau niet. Je hebt het niet over één individu, maar over duizenden. Sommigen hebben het hoge rendement gemaakt, sommigen alleen de verliezen en sommigen allebei, maar een juridisch systeem kijkt nooit naar een gemiddelde. Omdat het gaat over het belasten van persoonlijke rendementen verwacht ik dat de VEB aardig wat poten heeft om op te staan in een proces.”

“Min 14 procent”
Ook NPO Radio 1 besteedt aandacht aan de vermogensrendementheffing. VEB-directeur Gerben Everts: “Dat veronderstelde rendement van 5,5 procent is een gemiddelde over 15 jaar, waarbij de laatste jaren wat zwaarder aantikken. Maar je betaalt niet belasting over een periode van tien jaar of vijftien jaar, maar over één jaar. Terwijl het daadwerkelijke rendement over het vorig jaar 14 procent verlies is. Dan kun je niet stellen dat je toch 5,5 procent positief hebt gedraaid. ”

NB: het item over de vermogensrendementheffing begint vanaf minuut 8.

Aansprakelijkstelling SNS Reaal
“Een nucleaire bom” en “een sluipmoordenaar”. Met deze woorden etaleerde financieel directeur Ference Lamp intern zijn zorgen over de vernietigende uitwerking van het vastgoedonderdeel Property Finance op bank-verzekeraar SNS Reaal. Naar buiten toe schetste de bank echter een heel ander beeld. Het gevolg is bekend: Property Finance bleek de molensteen die het SNS-concern steeds verder onderuit trok, tot SNS in 2013 werd genationaliseerd. De VEB heeft een formele aansprakelijkstelling verstuurd aan SRH, de Volksbank (opvolgers van SNS Reaal) en de voormalige bestuurders en commissarissen van de SNS Reaal. Ook accountant KPMG, die de boeken van SNS Reaal jarenlang controleerde, wordt aangesproken. Bij BNR gaat VEB’s adjunct-directeur Errol Keyner in op het hoe en waarom van deze procedure.

“Retail-belegger neemt het voortouw”
Voor Change Inc, een online platform voor duurzame en innovatieve bedrijven, interviewt Paul Van Liempt VEB-directeur Gerben Everts. Die neemt de gelegenheid te baat om te benadrukken dat de rol van de retail-belegger niet onderschat moet worden. Neem bijvoorbeeld Tesla: “Het is klein, maar wel het meest waardevolle bedrijf in de auto-industrie. Omdat alle retail-beleggers het prachtig vinden. Een mooi concept met een character in het bestuur. Wat gebeurt er? De pensioenfondsen moeten mee, de koersen gaan omhoog, het wordt groter in de index, het krijgt rugdekking en de mogelijkheid om nieuwe fabrieken te bouwen. Dit soort ‘gekken’ met een wild idee, waarvan iedereen aanvankelijk zegt dat het niet kan, bewijst dat het wél kan. Zo zullen er meer ondernemers met wilde ideeën komen, die uiteindelijk revolutionair blijken en de transitie in werking zetten. Daar heb je wél de retail-belegger voor nodig.”

“Deutsche Bank is al jaren kwetsbaar”
Bij BNR gaat VEB’s adjunct-directeur Errol Keyner in op de positie van Deutsche Bank. Na de crisis bij een aantal Amerikaanse banken en de strubbelingen bij Credit Suisse, daalde ook de koers van Deutsche Bank scherp: “Beleggers zoeken na de val van SVB naar andere risicobanken. Men is wakker geschrokken en kijkt naar de zwakke broeders. Deutsche Bank is er daar één van. Het gaat bovendien al jaren slecht met Deutsche Bank. Beleggers realiseren zich weer dat beleggen in banken toch een riskante zaak is.”

“We willen bestuurders in de ogen kijken”
VEB-directeur Gerben Everts wordt in EW (Elseviers Weekblad) geportretteerd naar aanleiding van de start van het ‘seizoen’ van de aandeelhoudersvergaderingen: “Wij gaan naar alle grote bedrijven en veel middelgrote bedrijven, dit jaar zeventig tot tachtig (…) We willen bestuurders en commissarissen in de ogen kijken (…) Bonussen staan dit jaar hoog op de prioriteitenlijst. Aandeelhouders moeten het beloningsbeleid – inclusief het bonusbeleid – goedkeuren. Maar over de uitvoering hebben ze niet veel te zeggen. En daar loopt het vaak spaak.”

“Holle frasen”
De Nederlandse Corporate Governance Code regelt de verhoudingen tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de (algemene vergadering van) aandeelhouders. Beursgenoteerde vennootschappen gebruiken de code als handvat voor de inrichting van hun governance. De code bestaat inmiddels een kleine twintig jaar, maar het wordt tijd deze verder aan te scherpen aldus Gerben Everts in zijn column in de Telegraaf: “Reden om genoegzaam achterover te leunen is er niet. Periodiek zijn aanscherpingen en verduidelijkingen nodig om de code relevant en toekomstgericht te houden. De bedoeling is vooruitgang, maar helaas verzandde vooruitgang de afgelopen vier jaar vooral in marginale stapjes (…) Werkgevers blijven hangen in grote woorden zonder inhoud. Maar het moet klaar zijn met holle frasen en inwisselbare teksten. Het bedrijfsleven laat kansen liggen.”