VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De horrorjaren van Fugro lijken nu echt voorbij. Met een versterkte balans en een beperktere afhankelijkheid van de volatiele olie- en gassector is de bodemonderzoeker veel minder kwetsbaar. De onderneming gaat voor gecontroleerde groei in kansrijke markten met goede rendementen.

De aandeelhoudersvergadering (ava) van 26 april zal door het bestuur van Fugro als een feest zijn ervaren. Complimenten alom. Geen existentiële zorgen meer over de financiële positie, geen slecht nieuws over omzet en winstmarges, geen geruzie over maatregelen gericht op beperking van aandeelhoudersrechten. Ook de beurskoers heeft eindelijk de weg naar boven gevonden.

Terwijl vroeger zo’n twee derde van de omzet kwam uit de cyclische olie- en gassector, was dat in 2022 gedaald naar een derde. Fugro’s diensten voor windmolens op zee, infrastructuur en watermanagement worden steeds bepalender. De balans is versterkt – mede door een aandelenuitgifte van 250 miljoen euro – en de bleeders zijn afgestoten. Ook de financiële resultaten waren hoopgevend (zie kader). De groei zit er goed in en de marges verbeteren.

Bestuursvoorzitter Mark Heine deed weinig moeite om zijn optimisme te verbergen in de ava.

Toegegeven, de kern van de strategie was al jaren eerder onder zijn voorganger Paul van Riel ingezet (als we zijn directe Noorse voorganger - die vlak na aankomst weer vertrok - even buiten beschouwing laten). Een goede strategie bepalen is een ding, maar uiteindelijk komt het aan op de implementatie. En jawel, een beetje geluk helpt natuurlijk ook, nadat Fugro jarenlang tegenwind had.

Gecontroleerde groei
Fugro lijkt te hebben geleerd van de moeilijke jaren. Heine maakte desgevraagd duidelijk dat Fugro diverse kansrijke markten wil bedienen, maar dat de groei gecontroleerd moet zijn, met marktleiderschap als streven. Concreet: de eigen kasstromen zullen de groei financieren en dat betekent dat alle regio’s de operationele marges (ebit) moeten opkrikken richting de bandbreedte 8 tot 12 procent.

Cfo Barbara Geelen vulde aan dat ook de kapitaalefficiëntie (return on capital employed, roce) niet alleen binnen de eerder gecommuniceerde 10 tot 15 procent uit zou moeten komen, maar dat gezien de hogere rente eigenlijk 12 procent het minimum is.

Er is geen spreadsheet voor nodig: als Fugro erin slaagt het groeipad vast te houden in combinatie met hogere marges, zou de opmars van het aandeel nog wel een tijd kunnen voortduren. Spelbreker is wellicht een mogelijke aansprakelijkheid inzake de Braziliaanse dambreuk uit 2019. Hierover was Heine echter stellig: Fugro viel niets te verwijten. Ook controlerend accountant EY bevestigde die zienswijze.

Fugro's jaarcijfers

De totale omzet van Fugro steeg in 2022 met 14,8 procent en de order backlog met maar liefst 37,5 procent. Bovendien steeg de operationele winstmarge (ebit) van 4,3 naar 6,1 procent en streeft de onderneming ernaar deze binnenkort naar 8 tot 12 procent op te trekken. De operationele cashflow (voor werkkapitaal) steeg met de helft. Door de voor de omzetgroei benodigde investeringen nam de vrije kasstroom tijdelijk af. Dat gold ook voor de kapitaalefficiëntie: de roce (return on capital employed) daalde van 8,8 naar 8,4 procent.

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap