VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waarschijnlijk als gevolg van de stijgende rente zakten tech-aandelen het afgelopen jaar flink in. Maar daar is recent verandering in gekomen. Vier tech-bedrijven die hoog scoren onder analisten.

Deze week gaf het Amerikaanse Nvidia aan een stevige omzetstijging te verwachten voor zijn grafische chips die worden gebruikt in systemen voor kunstmatige intelligentie (AI), zoals Bard van Google en ChatGPT van OpenAI. De beurswaarde van Nvidia nam met een kwart toe en nadert de 1 biljoen dollar.  

Tech-analisten op Wall Street rolden over elkaar heen met opwaarderingen van het aandeel Nvidia. Wat maakt Nvidia zo bijzonder en bij welke andere koopwaardige bedrijven in de technologie-index Nasdaq zien analisten verder opwaarts potentieel de komende twaalf maanden? 

1. Amazon: Prime-klanten kopen meer
Koersdoel: 136 dollar (+19 procent)  

De Amerikaanse retailgigant Amazon domineert in twee markten: e-commerce en clouddiensten.
 

Amazon heeft zich ontpopt tot de grootste online marktplaats ter wereld met een ongeëvenaarde selectie van laaggeprijsde producten. Ondanks de enorme omvang - Amazon boekt naar verwachting 560 miljard dollar omzet in 2023 - blijft het concern in staat jaar in jaar uit met meer dan 10 procent te groeien. 
 
Met het bezorgabonnement Prime wil Amazon klanten verder aan zich binden. Tegen betaling van 139 dollar per jaar krijgen klanten bestellingen binnen twee dagen gratis thuisbezorgd (en korting voor levering binnen 24 uur). Ook krijgen Prime-klanten toegang tot  het videoplatform, de muziekdienst en de online boekenbibliotheek van Amazon. 

Volgens analist Ross Sandler van de Britse zakenbank Barclays, heeft Amazon met Prime een significant duurzaam concurrentievoordeel. Voor Amazon is het voordeel dat Prime-klanten veel meer winkelen bij Amazon dan reguliere klanten. Door steeds meer Prime-abonnees te verwelkomen, ontstaat een zichzelf versterkend effect waarbij meer aankopen ertoe leiden dat weer meer verkopers zich aansluiten op het platform enzovoorts.  

Ook levert het Prime-model terugkerende inkomsten op. Wereldwijd zijn er momenteel meer dan 200 miljoen Prime-klanten, voornamelijk in de Verenigde Staten. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat het abonnement verder wordt uitgerold in andere landen. 
 
Via Amazon Web Services (AWS) is het concern daarnaast wereldwijd marktleider op het gebied van clouddiensten (externe computerservers voor bedrijfssoftware en opslag van data). De snelgroeiende clouddienst heeft inmiddels circa 35 procent marktaandeel.

2. Nvidia: meeliften op de AI-hype
Koersdoel: 434 dollar (+14 procent) 

Het Amerikaanse Nvidia (omzet: 27 miljard dollar) is marktleider op het gebied van videokaarten en grafische chips. De videokaarten van Nvidia worden al jaren gebruikt in desktop-pc’s die precies zijn afgestemd op de behoeftes van serieuze gamers. De markt voor gaming-chips was de afgelopen jaren booming en Nvidia heeft hier een marktaandeel van meer dan 80 procent. 

Het hart van de videokaart is de GPU, wat staat voor Graphics Processing Unit. De GPU is een processor die de beeldopbouw berekent en de weergave van 3D-beelden versnelt. 

De afgelopen jaren is ook duidelijk geworden dat GPU’s succesvol kunnen worden ingezet voor kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (algoritmen en technieken waarmee computers kunnen leren) in datacenters. Hiervoor zijn enorme gegevensberekeningen vereist en de geavanceerde processors van Nvidia kunnen hierbij helpen. Deze week gaf Nvidia aan dat het verwacht dat de verkoop aan datacenters zal verdubbelen. 

“We verwachten dat het datacentersegment van Nvidia sterk zal groeien dankzij zogenoemde hyperscale klanten”, aldus JP Morgan-analist Harlan Sur. Het gaat dan bijvoorbeeld om grote bedrijven als Amazon, Google en Microsoft. Nvidia beschikt over duurzame concurrentievoordelen zoals schaalgrootte en overstapdrempels in een groot deel van de markten die het bedient.  

Een goed voorbeeld daarvan is een technologie die Nvidia heeft ontwikkeld om GPU’s breder in te zetten. Het bedrijf heeft zijn GPU’s geschikt gemaakt voor datawetenschappers en ingenieurs, door een programmeertaal genaamd CUDA te maken. Deze Nvidia-software wordt gebruikt als een belangrijke component voor het uitvoeren van berekeningen en algoritmes op de GPU’s. 

Dankzij CUDA is een ecosysteem ontstaan rond Nvidia. Wie eenmaal bekend is met deze programmeertaal, zal niet snel overstappen naar een concurrent. Nvidia garandeert dat programma’s die vandaag worden ontwikkeld met CUDA ook werken op alle toekomstige processors die het ontwikkelt.

3. Intuit: trouwe klanten
Koersdoel: 488 dollar (+18 procent) 

Het Amerikaanse Intuit (omzet: 13 miljard dollar) is de gigant achter boekhoudsoftware voor kleine bedrijven (
QuickBooks) en software voor belastingaangifte (TurboTax). 

Het is voor de gemiddelde Amerikaan niet makkelijk online aangifte te doen. Waar in Nederland de meeste mensen niet veel meer hoeven te doen dan de gegevens te controleren die de Belastingdienst zelf invoert, is dat in de Verenigde Staten niet het geval. De Amerikaanse belastingdienst (Internal Revenue Service, IRS) raadt zelfs af de aangifte zelf in te vullen en verwijst burgers naar commerciële partijen voor hulp. 

Het Amerikaanse Intuit is met het aangiftesoftwarepakket TurboTax de grootste speler met meer dan 70 procent marktaandeel in de zogenoemde doe-het-zelf markt. Als burgers eenmaal gewend zijn aan de aangiftesoftware stappen ze niet snel over, zo blijkt uit de retentieratio van 80 procent.  

“We denken dat, van de bedrijven die wij volgen, Intuit een van de best gepositioneerde partijen is om tegenvallende macro-economische ontwikkelingen te doorstaan, vanwege de zekerheid van het invullen van de belastingaangifte”, aldus Michael Turrin van Wells Fargo. 

Daarnaast ontwikkelt Intuit ook een boekhoudprogramma voor kleine en middelgrote ondernemingen. QuickBooks heeft ongeveer 80 procent van het Amerikaanse marktaandeel voor kleine bedrijven die financiële software gebruiken. Ook deze gebruikers stappen zelden over naar de concurrent.  

De afgelopen jaren hebben zowel TurboTax als QuickBooks hun desktopverkopen zien verschuiven naar de cloud (online gebruik van software en opslag van bestanden).  

“De verschuiving naar clouddiensten heeft zijn vruchten afgeworpen en deze activiteiten leveren de grootste bijdrage aan de omzet. Dat zal blijven doorgaan waardoor de totale omzetgroei zal versnellen”, aldus Barclays-analist Raimo Lenschow. 

4. ASML: orderboek blijft goed gevuld
Koersdoel: 795 dollar (+12 procent) 

Grote chipmakers als Intel en TSMC zijn van plan de komende jaren tientallen miljarden euro’s te investeren in nieuwe fabrieken om de enorme vraag naar chips te kunnen bijbenen. Daarbij is één ding duidelijk: in die fabrieken zullen machines van ASML komen te staan. 

Chipmachinemaker ASML, met een tweede notering aan de Nasdaq, heeft een monopolie op de nieuwste generatie zogeheten EUV-technologie (extreem ultraviolet licht). De veelgevraagde EUV-machines kunnen chips fijnmazig opbouwen, waardoor de rekenkracht en snelheid toenemen. 

Volgens JP Morgan-analist Sandeep Deshpande bevindt ASML zich in de sweet spot bij de belangrijkste overgang in halfgeleiderapparatuur, namelijk de verschuiving naar EUV-technologie. “ASML is de enige leverancier van EUV-machines, waardoor het marktaandeel in lithografie verder zal toenemen.” 

ASML maakt daarnaast ook de wat oudere variant machines (in jargon: DUV, wat staat voor diep ultraviolet) voor bijvoorbeeld chips in elektrische auto’s. Ook op het gebied van de nieuwste DUV domineert het bedrijf uit Veldhoven met een marktaandeel van 90 procent. 

Het afgelopen jaar was er sprake van toenemende onzekerheid bij consumenten, gierende inflatie en angst voor een stevige recessie. Ook klanten van ASML ontkomen niet aan dit krachtenveld. Zo maken volgens bestuursvoorzitter Peter Wennink sommige chipfabrikanten minder gebruik van hun huidige chipmachines en zijn investeringsplannen wat naar beneden bijgesteld. 

En dat merkt ASML. Voor het eerst in lange tijd heeft zich een klant op het hoofdkantoor in Veldhoven gemeld die zijn machines later geleverd wil krijgen. Tegelijkertijd wil het leeuwendeel van de klanten nog altijd niets liever dan zo snel mogelijk de nieuwste chipmachines in huis halen. 

Sterker nog: andere klanten laten ASML weten het plekje op de wachtlijst te willen overnemen van klanten die hun order uitstellen. Wie bewijs hiervan wil zien, hoeft alleen maar naar de ontwikkeling van het orderboek te kijken. 

Volgens ASML zit er voor 39 miljard euro aan orders in de portefeuille (2,5 keer de omzet uit chipmachines over het afgelopen jaar). “Geruststellend”, zo schrijft Barclays-analist Simon Coles in zijn laatste rapport. 

Vier Nasdaq-bedrijven die populair zijn bij analisten


Gemiddeld oordeel: score op basis van adviezen van analisten (zie kader). Koersdatum: 25 mei. Bron: Bloomberg 

Analistenadviezen en koersdoelen in Effect

- In het magazine Effect publiceert de VEB de kerncijfers (analistenaanbevelingen, waardering en taxaties) van de grootste Amerikaanse en Europese bedrijven. 

- Analisten geven voor aandelen in de regel het advies kopen, houden of verkopen. Aan de hand van de verhouding tussen deze adviezen wordt door de VEB een score berekend. Deze score loopt uiteen van 1 (alleen verkoopadviezen) tot 3 (alleen koopadviezen). De in dit artikel genoemde vier Nasdaq-bedrijven hebben met een score van minstens 2,7 voornamelijk koopaanbevelingen.  

- Behalve het advies (koop, houd, of verkoop) publiceren analisten ook een koersdoel. Het koersdoel geeft aan op welk niveau het aandeel over 12 maanden zou moeten staan als de projecties van de analist daadwerkelijk uitkomen. De hier vermelde koersdoelen zijn een gemiddelde van deze koersdoelen.  

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap