VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Als het gaat om aandelen buiten de Euronext Amsterdam, richten veel beleggers de blik eerst op Amerikaanse bedrijven. Maar ook in Europa is er genoeg moois te vinden. Op basis van analistenrapporten: vier Europese bedrijven met een goede marktpositie én een mooi koerspotentieel.

Analisten zijn positief over de vooruitzichten van Capgemini, Merck, Siemens en Mercedes-Benz, zo blijkt uit de rapporten van grote partijen zoals J.P. Morgan en Barclays. Wat maakt deze vier aandelen zo geliefd? 

Capgemini 
Koersdoel: 216,95 euro 
Potentieel: +28 procent 

Het Franse technologiebedrijf Capgemini levert cloudopslag, ICT-consultancy en bedrijfssoftware. Ook is het actief op het gebied van artificial intelligence (AI), een zeer veelbelovende benadering om onder andere door het gebruik van algoritmes en taalmodellen, nieuwe data-analyses te ontwikkelen.   

Kunstmatige intelligentie heeft volgens Capgemini de potentie om processen te optimaliseren en de kosten te verlagen. Het past in het plaatje van een dienstverlener die de kracht van technologie wil inzetten om de processen bij andere bedrijven te verbeteren. Ook wordt daarbij samengewerkt met experts bij overheidsorganisaties. Zo heeft Capgemini in samenwerking met het universiteitsziekenhuis Bonn een AI-model ontwikkeld om klinisch onderzoek naar de tropische ziekte rivierblindheid te versnellen. 

De resultaten van Capgemini over het eerste kwartaal van 2023 waren solide: ten opzichte van het jaar ervoor steeg de omzet organisch (afgezien van overnames en wisselkoersen) met 10,1 procent. Over het hele jaar wil het bedrijf een groei behalen van 4 tot 7 procent, met een operationele marge van rond de 13 procent. 

Volgens de analisten van Deutsche Bank is AI een grote kans voor Capgemini, omdat het bedrijf goed geïntegreerd is in de IT-infrastructuur van zijn klanten. Dat betekent dat het oplossingen kan bieden die beter aansluiten bij de bedrijfsvoering dan die van een concurrent die niet zo verweven is met de afnemer. Bovendien is Capgemini al een aantal jaar bezig met deze technologie. 

IT-analist Toby Ogg van J.P. Morgan ziet in Capgemini een ondergewaardeerd IT-servicebedrijf. In vergelijking met wereldwijd opererende sectorgenoten uit de Verenigde Staten en India is de korting op basis van ondernemingswaarde/bedrijfsresultaat flink en die zou nog steeds zo’n 15 procent zijn als het aandeel richting het koersdoel van 215 euro stijgt. Ogg tekent aan dat Capgemini een goede uitgangspositie heeft om te profiteren van de “duizenden miljarden aan investeringen” in de digitale en duurzame economie. 

Siemens 
Koersdoel: 180,79 euro 
Potentieel: +14 procent 

Het Duitse elektronicaconcern Siemens is bekend van de vaatwassers en andere keukenapparatuur. Maar het conglomeraat is op nog veel meer fronten actief. Het opereert op het gebied van Digital Industries, Smart Infrastructure, Mobility en Financial Services. Zes procent van de aandelen is nog in bezit van de oprichtersfamilie Siemens. 

In de afgelopen jaren is Siemens een aantal keer van gezicht veranderd. In 2013 werd de lichtdivisie afgesplitst. Deze kreeg een eigen beursnotering: Osram Licht. De energietak ging op 28 september 2020 zelfstandig naar de beurs. Siemens-beleggers ontvingen een aandeel Siemens Energy voor iedere twee aandelen die zij bezaten in het moederbedrijf. Verder is de medische technologie-divisie verzelfstandigd, al houdt Siemens nog een 75-procentsbelang in het beursgenoteerde Siemens Healthineers.

Zelfs na deze afsplitsingen is Siemens nog steeds een conglomeraat. Dat zijn complexe ondernemingen met veel verschillende activiteiten die op het oog geen duidelijke synergievoordelen bieden. De som der delen is vaak meer waard dan het geheel. Conglomeraten hebben daardoor nog wel eens een zogenoemde discount (korting) waartegen zij op de beurs worden verhandeld. Bij Siemens valt dat overigens wel mee: de koers-winstverhouding (op basis van de over 2023 verwachte winst) is 15,7. Het bedrijf is dus al afgeslankt en meer gefocust.  

Over de eerste helft van het boekjaar 2023 (dat loopt tot 30 september) was het resultaat van Siemens 72 procent hoger dan het jaar ervoor. Volgens het concern is er de komende vijf jaar een mooie groei mogelijk door de sterke vraag naar duurzaamheidsoplossingen, een goedgevuld orderboek en tal van verwachte infrastructuurinvesteringen in de VS, de EU en China.    

Aandelenanalist Andrew Wilson van JP Morgan constateert dat de verschillende afdelingen binnen Siemens meer autonomie hebben gekregen, wat de operationele prestaties kan verbeteren en extra waarde kan ontsluiten. Zelfs nadat de analisten een conglomeraatskorting toepassen, komt hun koersdoel behoorlijk boven de huidige koers uit. Daarmee is Siemens volgens de Amerikaanse zakenbank een van de weinige largecap-aandelen met een wezenlijk opwaarts potentieel. 

Merck KGaA 
Koersdoel: 202,32 euro 
Potentieel: +21% 

Merck KGaA – niet te verwarren met het Amerikaanse Merck & Co. – is onderdeel van de Duitse hoofdindex DAX. Het bedrijf opereert met drie divisies: Life Science, Healthcare en Electronics. Vorig jaar behaalde het een omzet van 18,2 miljard euro, waarmee het op plek 19 staat van farmaceutische bedrijven wereldwijd. 

Op het gebied van Life Science doet Merck aan farmaceutisch onderzoek en begeeft het zich op het vlak van biotechnologie. Het bedrijf wil zijn positie versterken als een zogeheten CDMO (contract development and manufacturing organisation), een organisatie die de ontwikkeling van een nieuw medicijn vanaf het begin kan faciliteren. Hiervoor is vorig jaar bijvoorbeeld Exelead overgenomen, een biofarmaceut die is gespecialiseerd in mRNA-vaccinaties en -behandelingen. 

Analisten van Barclays zijn vooral lovend over de Healthcare-divisie. In maart maakte Merck bekend dat het de exclusieve rechten heeft verkregen op de productie en het in de markt zetten van het kankermedicijn Bavencio. Voorheen bracht het dit middel samen met Pfizer op de markt en werden de winsten gedeeld. Vanaf nu gaat nog maar 15 procent van de Bavencio-omzet van Merck naar de concurrent. 

In de elektronica-tak houdt Merck zich vooral bezig met het leveren van materialen en diensten voor de halfgeleiderindustrie. Deze markt zit in een moeilijke fase, maar volgens de Duitsers zal de markt in het derde kwartaal stabiliseren en daarna weer herstellen. 

Inmiddels is Merck begonnen aan de bouw van een nieuwe productiefaciliteit van chipmateriaal in Taiwan en van een fabriek in Pennsylvania voor speciale gassen die bij de productie van chips een belangrijke rol spelen. Die laatste is volgens het concern de grootste in haar soort ter wereld. 

De analisten van JP Morgan zien wel degelijk de neergang in de conjunctuur in de chipsector, maar in 2024 verwachten zij een sterkere opleving dan eerder werd ingeschat. Hier kan Merck van profiteren. 

Mercedes-Benz Group 
Koersdoel: 90,06 euro 
Potentieel: +25 procent 

Voor Mercedes-Benz, een grootmacht in de Duitse auto-industrie, worden de voertuigen in het hogere luxesegment steeds belangrijker. Tot december 2021 was het bedrijf op de beurs bekend als Daimler AG. De truck- en busdivisie werd toen afgesplitst via een eigen beursgang. Mercedes-Benz Group concentreert zich sindsdien volledig op de premium personenwagens en bestelwagens. Daarnaast zet het concern in op elektromobiliteit en software voor auto’s.  

Het bedrijf wist in het eerste kwartaal een operationele winstmarge te behalen van 15,6 procent. Binnen de sector geldt dat als een zeer solide percentage. Ook heeft Mercedes een netto-kaspositie van 29 miljard euro, waarmee het een goede uitgangspositie heeft in de transformatie naar elektrische voertuigen. In de eerste drie maanden van 2023 zijn de verkopen van volledig elektrische voertuigen met 24 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het flagship-model is de Mercedes-Benz EQS, waarvan het nieuwe SUV-model vorige maand is gepresenteerd.  

Mercedes-Benz Vans, de tak die busjes zoals de Sprinter en de Vito produceert, heeft medio mei een strategie-update gepresenteerd. In 2030 moet de helft van de productie bestaan uit elektrisch aangedreven bestelwagens en busjes. Jose Asumendi, auto-analist bij JP Morgan, ziet groeipotentieel vooral in de Verenigde Staten voor de bedrijfsbusjes en in China voor de luxe particuliere busjes.  

Volgens Deutsche Bank houdt het bedrijf vast aan een value-over-volume-benadering (toegevoegde waarde per voertuig is belangrijker dan hoge volumes), waarin de Vans-divisie een belangrijke rol speelt.  

Mercedes is, in lijn met andere autobouwers, behoorlijk goedkoop op de beurs. De koers-winstverhouding op basis van de over 2023 verwachte winst is 5,1. Mede daardoor biedt de autobouwer ook een mooi dividendrendement van 7,23 procent. Voor waardebeleggers een interessant aandeel dus. 

Bedrijf ISIN Koers Gemiddeld oordeel Gemiddeld koersdoel Potentieel
Capgemini SE FR0000125338 € 169.05  2.9 € 216.95  28%
Siemens AG DE0007236101 € 158.80  2.8 € 180.79  14%
Merck KGaA DE0006599905 € 167.65  2.8 € 202.32  21%
Mercedes-Benz Group DE0007100000 € 72.10  2.8 € 90.06  25%

Gemiddeld oordeel: score op basis van adviezen van analisten (zie kader). Koersdatum: 5 juni. Bron: Bloomberg  

Analistenadviezen en koersdoelen in Effect 
  •  In het magazine Effect publiceert de VEB de kerncijfers (analistenaanbevelingen, waardering en taxaties) van de grootste beursgenoteerde Europese bedrijven.  
     
  • Analisten geven aandelen in de regel het advies kopen, houden of verkopen. Aan de hand van de verhouding tussen deze adviezen wordt door de VEB een score berekend. Deze score loopt uiteen van 1 (alleen verkoopadviezen) tot 3 (alleen koopadviezen). De in dit artikel genoemde vier bedrijven hebben met een score van 2,8 tot 2,9 voornamelijk koopaanbevelingen. 

  • Naast het advies (koop, houd, of verkoop) publiceren analisten ook een koersdoel. Het koersdoel geeft aan op welk niveau het aandeel over 12 maanden moet staan als de projecties van de analist daadwerkelijk uitkomen. De in dit artikel gemelde koersdoelen zijn hier een gemiddelde van.  

 

 

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap