VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders van Prosus uitten deze week opnieuw hun onvrede over de beloningen. De riante vergoeding voor topman Bob van Dijk past niet bij de matige prestaties en opgelopen korting sinds de beursgang. Een ruime meerderheid van de onafhankelijke beleggers stemde tegen het beloningsverslag.

Aan de stemuitslagen die Prosus na afloop van de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders (ava) bekendmaakte was het ongenoegen van aandeelhouders op het eerste gezicht niet af te lezen. Woensdag werden de meeste agendapunten met Noord-Koreaanse percentages aangenomen.

Met uitzondering van de adviserende stem over het beloningsverslag dan: daar stemde 15 procent van het aandelenkapitaal tegen. Dat lijkt op het oog een klein verzet, maar in werkelijkheid is een substantieel deel van het aandeelhoudersbestand ontevreden. Dat zit zo.

Het moederbedrijf van Prosus, het Zuid-Afrikaanse Naspers, bezit de stemrechten van 72 procent van de aandelen. Het bestuur de twee bedrijven is bovendien identiek. Hierdoor stemmen de bestuurders in de rol van aandeelhouders over hun eigen beloning. De grote stem uit Zuid-Afrika verbloemt dat van de externe aandeelhouders 75 procent een tegenstem uitgebracht.

Het riante beloningspakket van topman Bob van Dijk was ook dit jaar de steen des aanstoots voor deze aandeelhouders. Al enkele jaren zijn het beloningsbeleid van Prosus en het gebrek aan openheid een doorn in het oog. Van Dijk behoort al jaren tot de bestbetaalde bestuurders op het Damrak (zie grafiek).

Riante beloningen Bob van Dijk

Bron: jaarverslagen Prosus. Bedragen in miljoenen euro’s. 2024 bedrag obv at-target prestaties.

Stemadviesbureaus Glass Lewis en ISS adviseerden aandeelhouders dan ook om tegen het beloningsverslag te stemmen. Dat was niet aan dovemansoren gericht. Zo gaven bijvoorbeeld de twee grootste Amerikaanse pensioenfondsen, Calpers (ambtenaren) en Calstrs (leraren), gehoor aan die oproep, zo blijkt uit hun rapportage richting deelnemers. Ook de grootste pensioenbelegger van Nederland, APG, stemde tegen.

De beloning van ceo Bob van Dijk is opgebouwd uit verschillende delen. In 2023 is de langetermijnbonus tijdelijk geschrapt door de beloningscommissie van Prosus. Volgens Craig Enenstein, voorzitter van de beloningscommissie, omdat de korting in het aandeel Prosus vorig jaar tot een onacceptabel niveau was opgelopen (boven de 50 procent). Een speciale kortetermijnbonus van maximaal 3,2 miljoen euro voor het wegwerken van (een deel van) de korting kwam echter voor de langetermijnbeloning in de plaats.

Naast het feit dat de omvang van het reguliere beloningspakket buitensporig is, zat het aandeelhouders dwars dat Van Dijk nu het extraatje van 3,2 miljoen euro kreeg uitgekeerd zonder dat daar een bijzondere prestatie tegenover stond.

Afslag
De korting die Prosus al sinds de beursgang van 2019 achtervolgt, gaat over het verschil tussen de beurskoers van het aandeel en de nettovermogenswaarde (net asset value, NAV) van de belangen die de investeerder bezit in een waaier aan bedrijven.

Tijdens de deze week gehouden jaarvergadering (23 augustus) was die vermogenswaarde volgens berekeningen van Prosus zelf 103 euro per aandeel. Het belang in het Chinese techbedrijf Tencent (circa 80 euro) vertegenwoordigt veruit het grootste deel van die waarde. Behalve in Tencent heeft Prosus ook geïnvesteerd in enkele andere beursgenoteerde bedrijven, waaronder Delivery Hero, Meituan en Trip.com.

Verder heeft de investeringsmaatschappij belangen in niet-beursgenoteerde bedrijven als maaltijdbezorger iFood, betaaldienst PayU en de marktplaats OLX.

Het aandeel Prosus was woensdag zo’n 64 euro waard op de beurs. Een korting van 38 procent op de nettovermogenswaarde.

Het enige wat Bob van Dijk in feite heeft gedaan om de kortetermijnbonus volledig binnen te hengelen, is het aankondigen van het plan om eigen aandelen in te kopen met de opbrengst van de regelmatige verkoop van plukjes Tencent. Na aankondiging van dat inkoopplan op 27 juni vorig jaar liep de korting terug van 55 naar 38 procent, maar sindsdien is deze onveranderd en op een nog altijd onaanvaardbaar hoog niveau gebleven (zie grafiek).

Hardnekkige korting in aandeel Prosus

Bron: website Prosus, Bloomberg, waardering niet-beursgenoteerde belangen in periode voor 31 maart 2022 o.b.v. analistenrapporten JP Morgan en berekeningen VEB. Prosus kent een gebroken boekjaar dat loopt tot 31 maart. *In grijs de IPO-koers van 58,70 euro op 11 september 2019.

Enenstein gaat er prat op dat Prosus op basis van prestaties beloont (“we pay for performance”) en daarom stevige bedragen uitkeert. Maar juist die prestaties vallen sinds de Amsterdamse beursgang (IPO) in september 2019 vies tegen. Zo is de nettovermogenswaarde van de belangen die Prosus bezit jaar-op-jaar slechts mondjesmaat toegenomen. Tegelijk is de korting ten opzichte van die intrinsieke waarde juist toegenomen, waardoor beleggers in het aandeel aankijken tegen een zeer mager - en voor velen zelfs negatief - rendement sinds de IPO.

De massale tegenstem van de minderheid blijft vanwege de invloed van Naspers zonder directe gevolgen. Toch moeten de niet-uitvoerende bestuurders die over de beloning van het management gaan het signaal van beleggers serieus nemen. Belonen voor middelmaat zal ook al niet helpen om de korting weg te werken.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap