VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Deze week verschijnt in Effect 9 het brokeronderzoek 2023 van de VEB: een overzicht van het dienstenpakket, de kosten en de plussen en minnen van verschillende banken en brokers in Nederland. Nu alvast een online extraatje: de transactietarieven en de jaarlijkse kosten voor actieve beleggers.

In het brokeronderzoek in Effect hebben we ons vooral gericht op de transactietarieven en de kosten voor buy and hold-beleggers. Maar naast deze groep zijn er natuurlijk ook nog heel veel beleggers die juist actief handelen, met veel aan- en verkopen en frequente transacties in binnen- en buitenland. Deze beleggers stellen soms andere eisen aan hun broker en uiteraard ziet ook het kostenplaatje er anders uit dan bij buy and hold-beleggers.

Om dat te illustreren, heeft de VEB een voorbeeldprofiel samengesteld van een actieve belegger, met gemiddeld 400.000 euro belegd vermogen. Daarbovenop staat er 25.000 euro cash op de beleggingsrekening, waarover rente kan worden ontvangen.

Het profiel

  • De posities worden gehouden op 8 beurzen en er worden in een jaar totaal 55 aandelentransacties gedaan in vijf landen: Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (transacties in het kader onderaan dit artikel)
  • Daarnaast verhandelt de belegger 20 optiecontracten op Nederlandse aandelen
  • Ook koopt de belegger 4 obligaties op Euronext Amsterdam, van ieder 10.000 euro
  • De belegger ontvangt 25 dividenduitkeringen van (bruto) 500 euro per uitkering.
  • De belegger heeft een vreemdevaluta-rekening indien mogelijk en koopt daar voor € 20.000 aan dollars en € 10.000 aan ponden. Indien het houden van vreemde valuta niet mogelijk is, worden de kosten van automatische omwisseling gerekend
  • De belegger bezoekt ook vijf aandeelhoudersvergaderingen (ava’s) van Nederlandse bedrijven

Aannames
Op een eventuele vreemdevaluta-rekening koopt de belegger dollars en ponden met als doel daarmee beleggingstransacties te gaan doen in die valuta.

De hierboven beschreven actieve belegger handelt vervolgens via deze vreemdevaluta-rekening door de opbrengst uit verkopen van effecten in buitenlandse valuta te gebruiken voor eventuele nieuwe aankopen. In de tussentijd kan een belegger in de praktijk wel extra wisselkoersrisico hebben.

Bij twee partijen is er standaard een multivalutarekening (Easybroker en LYNX). Bij de meeste andere partijen kan deze worden aangevraagd (DeGiro, ABN Amro, Rabobank en Saxo Bank). Op de vreemdevalutarekening worden dollars en ponden gekocht en komen de opbrengsten uit verkochte effecten terecht.

Valutakosten
Bij DeGiro moet hiervoor de optie handmatige valuta-afhandeling worden ingeschakeld, waarbij de kosten 10 euro per valutatransactie hoger zijn dan bij automatische omwisseling – een op- of afslag in de wisselkoers van 0,25 procent wordt in beide varianten in rekening gebracht. Wie handmatig valuta converteert, betaalt dus zowel 10 euro als de 0,25 procent die in de wisselkoers is verwerkt. Doordat de opbrengst uit een verkoop van in vreemde valuta noterende effecten niet direct hoeft te worden geconverteerd naar euro, kunnen toch kosten worden bespaard.

Het openen van een vreemdevaluta-rekening bij ABN Amro kost 60 euro, deze kosten zijn opgeteld in het totaal aan valutakosten. ABN Amro en Rabobank rekenen een op- of afslag op de wisselkoers bij het converteren van euro naar een vreemde valuta.

Bij Saxo Bank betaalt een belegger 0,25 procent over het omgewisselde bedrag. Bij LYNX zijn de kosten een halve basispunt (0,005 procent) om valuta aan te kopen, maar wel met minimumbedragen. Bij Easybroker gaat het om 5 basispunten, ook met een minimumtarief per valuta.

Kosten per jaar voor actieve belegger (van laagste naar hoogste kosten)

Broker

Transactiekosten

Valutakosten

Servicefee

Overige kosten

Totale jaarlijkse kosten

DeGiro

€ 230

€ 95

-

€ 65

€ 390

Easybroker

€ 376

€ 15

-

-

€ 391

LYNX

€ 479

€ 9

-

-

€ 488

ABN Amro

€ 467

€ 315

€ 608

-

€ 1.390

Rabobank

€ 660

€ 256

€ 400

€ 75

€ 1.391

Saxo Green

€ 756

€ 75

€ 522

€ 55

€ 1.408

Saxo Blue

€ 515

€ 75

€ 819

€ 55

€ 1.464

ING

€ 569

€ 313

€ 620

-

€ 1.502

Saxo Black

€ 494

€ 75

€ 1.020

€ 55

€ 1.644

Afgerond op hele bedragen. Wisselkoersen € 1 = $ 1,1085   € 1 = £ 0,8633

 Drie partijen komen duidelijk uit de bus als het voordeligst voor de actieve belegger: DeGiro, Easybroker en LYNX. Zij zitten aan de onderkant wat betreft transactiekosten en weten ook de valutakosten beperkt te houden. Bovendien rekenen zij geen servicefees.

Hoe zijn de kosten opgebouwd?

Bijzonderheden 

  • Bij Rabobank kan een belegger transactiekorting krijgen, op basis van de gemaakte transactiekosten in de vorige vier kwartalen. Bij 500 tot 1000 euro in rekening gebrachte transactiekosten is de korting 5 procent. Dit zou de transactiekosten verlagen naar 627 euro
  • Overige kosten bij Rabobank bestaan uit kosten over uitbetaald dividend (0,25 euro + 0,5 procent) en een abonnement Stemmen op afstand voor het aanmelden voor ava’s
  • Bij DeGiro zijn er aansluitingskosten van 2,50 euro per beurs, uitgezonderd Euronext Amsterdam en Brussel. Dat levert 15 euro kosten op. Ook zijn er kosten voor het aanmelden voor de ava’s van 10 euro per vergadering
  • Ook bij Saxo Bank betreffen de overige kosten de aanmeldingen voor ava’s: 30 euro voor een abonnement en 5 euro per vergadering


Creditrentes

Rente kan ook verschil maken. De rentevergoeding is berekend op basis van het tarief op 4 september; over een heel jaar gezien kan dit behoorlijk hoger of lager uitvallen. Dat is afhankelijk van ontwikkeling van marktrentes en de besluiten van centrale banken.

De partijen werken met variabele rentetarieven, die bij Easybroker, LYNX en Saxo Bank dagelijks kunnen wijzigen. Bij de grootbanken en bij BUX vindt een periodieke aanpassing van de rente plaats.

Rentevergoeding op 25.000 euro


Wordt de rente meegerekend in het hierboven beschreven kostenoverzicht dan komt DeGiro er (op dit moment) een stuk minder goed uit. Die partij vergoedt geen rente op het kassaldo. Easybroker springt er dan echt positief uit, gevolgd door LYNX.

Overstappen in de praktijk
Misschien wilt u naar aanleiding van het onderzoek en de kostenvergelijkingen een overstap maken naar een andere broker? Dat is goed mogelijk.

Een overboeking is doorgaans te starten bij de ontvangende bank of broker, waar u een formulier kunt invullen voor het overzetten van alle of een deel van de effecten. Let er wel op dat de tenaamstelling van de rekeningen overeenkomt; dat kan vereist zijn.

Het is interessant om te kijken of de ‘verhuiskosten’ bij de oude partij door de nieuwe broker worden vergoed. Hieronder een overzicht:

Broker

Worden de ‘verhuiskosten’ bij de oude partij vergoed?

ABN Amro

ABN Amro vergoedt het totale bedrag van de overboekingskosten en/of verkoopkosten die u aan een andere broker voor de overboeking moet betalen, tot maximaal €1.500

BUX

BUX vergoedt de kosten niet

DeGiro

DeGiro vergoedt de kosten niet

Easybroker

Easybroker vergoedt de kosten niet

ING

ING vergoedt de kosten van de oude broker bij overboeking van portefeuilles van € 100.000 of meer, tot een maximum van € 1.000.

Verkoopkosten kunnen ook worden vergoed, tot 0,40% van het overgeboekte bedrag. De maximale vergoeding bedraagt ook dan € 1.000

LYNX

LYNX vergoedt de kosten niet

Rabobank

Rabobank vergoedt de kosten niet, rekent wel € 22,50 per ontvangst van een binnenlands beleggingsproduct (incl. Euronext Parijs en Brussel) en € 55 per buitenlands beleggingsproduct (behalve bij automatische afhandeling voor bijvoorbeeld aandelen op Euronext Amsterdam)

Saxo Bank

Saxo Bank vergoedt de overboekingskosten in de vorm van transactietegoed tot € 25 per fondsregel en tot maximaal € 500 per portefeuille. Het tegoed is drie maanden geldig


Bij een overboeking is er een - per effect verschillende - termijn waarbinnen de belegger niet kan handelen. En dat is geen minutenwerk. ING rekent voor effecten verhandelbaar op een gereguleerde beurs binnen de EU op gemiddeld 10 werkdagen en bij Easybroker kan het zelfs 6 tot 8 weken duren.

Soms kan de nieuwe broker niet alle portefeuilleregels overnemen, omdat deze niet in het beleggingsaanbod zitten. U kunt dit eerst navragen bij de nieuwe broker.

Transacties in aandelen van actieve belegger
Transacties aandelen
Aandelen Nederland (Euronext Amsterdam)
20 transacties van € 10.000

Aandelen Duitsland (XETRA, Börse Frankfurt)
10 transacties van € 5.000

Aandelen Frankrijk (Euronext Paris)
10 transacties van € 5.000

Aandelen Verenigd Koninkrijk (London Stock Exchange)
5 transacties van € 5.000

Aandelen Verenigde Staten (NASDAQ, NYSE)
10 transacties van € 10.000 (250 aandelen per transactie)

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap