VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zonder het exacte product of de aanbieder te kennen, zijn er wel verschillende punten om rekening mee te houden.

Helaas komt het nog altijd regelmatig voor dat een voorstel met fenomenale rendementen uiteindelijk zijn ware aard toont en toch weer de boeken in gaat als een geval van fraude. En doorgaans zijn de beleggers daarbij hun inleg kwijt.

Crypto 
De VEB heeft eerder al aandacht besteed aan vormen van beleggingsfraude. Ook crypto's (waar de VEB zeer kritisch over is) worden vaak en op steeds geraffineerdere wijze gebruikt als middel voor de zwendel. Daarom een voorbeeld van een vorm van fraude die recentelijk is voorgekomen. 

  • De (onbekende) fraudeurs schermen – ongevraagd – met lucratieve beleggingen; vaak alleen voor snelle beslissers. Daarbij wordt gebruikgemaakt van flitsende folders/websites en promotiefilmpjes om vertrouwen te winnen.  
  • Via agressief telefonisch en e-mailcontact proberen ze beleggers daarna te overtuigen om een bedrag te storten.  
  • De belegger wordt daarna gevraagd doorlopend geld bij te storten om een zogenaamd gerealiseerd rendement te kunnen verzilveren of om ‘kosten’ te betalen. Zomaar geld opnemen is niet mogelijk, of alleen een klein bedrag (om vertrouwen te winnen). 
  • Wanneer de gedupeerde later toch argwaan krijgt en veel of al het geld wil opnemen, en merkt dat het niet lukt, wordt duidelijk dat er sprake is van fraude.  
  • Het slotakkoord van de zwendel kan zijn dat de gedupeerde nog een keer wordt benaderd om te ‘helpen’ het geld terug te halen. Hiervoor moet wel eerst betaald worden. Maar die hulp gaat er nooit komen. Zo maken de fraudeurs alsnog een bedrag afhandig.  


Zeer listig 

Wie ooit gedupeerd is door oplichters, blijft vervolgens een potentieel slachtoffer. Er gaan namelijk lijsten rond met gegevens van gedupeerden. Fraudes worden tegenwoordig zeer listig opgezet. De belegger kan het risico er ooit in te trappen wel verkleinen. Hier een aantal aandachtspunten: 

  • Ga nooit in op aanbiedingen over beleggingen per telefoon of e-mail.  
  • Laat geen gegevens achter en scan geen onbekende QR-codes op websites die horen bij de ‘beleggingsaanbieding’.  
  • Als u het product niet goed begrijpt, begin er dan niet aan.  
  • Vertrouw niet zomaar op promotiemateriaal en de namen of foto’s die daarin worden gebruikt; de fraudeur kan gebruikmaken van een gestolen identiteit om geloofwaardiger over te komen.  
  • Wees argwanend wanneer iemand u gouden bergen belooft; gratis geld bestaat bij deze aanbiedingen niet.  
  • Neem geen overhaaste beslissingen. Veelal voeren fraudeurs de druk hoog op of dreigen dat de ‘kans’ anders aan uw neus voorbijgaat.  
  • Zoek bij twijfel contact met de toezichthouder AFM. 

De AFM heeft een waarschuwingslijst met kantoren die argeloze beleggers waardeloze of niet-bestaande instrumenten aanpraten. Die lijst is nuttig, maar oplichters, die vaak vanuit het buitenland opereren, veranderen snel en makkelijk van naam als de AFM voor ze waarschuwt. Houd daar rekening mee.  


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap