VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opluchting alom. De beursintroductie van chipontwikkelaar Arm was een succes. Terwijl velen meenden dat de beoogde bandbreedte van de introductieprijs al veel te optimistisch was, durfde Arm het zelfs aan om op het maximum van 51 dollar te gaan zitten.

De pessimisten hadden ongelijk, want de koers spoot desondanks nog met een kwart omhoog op de dag van introductie. 

Ik moet erkennen dat de adviseurs en zakenbankiers van Arm knap werk hebben geleverd. Een geweldige promotie in combinatie met schaarste – er werd slechts 10 procent van de aandelen geplaatst – zorgde voor blije gezichten. Bij de zakenbankiers (die tientallen miljoenen dollars aan provisies konden bijschrijven), bij Arm en bovenal bij de verkoper Softbank. Die laatste zal peentjes hebben gezweet. Na een reeks aan missers snakte deze Japanse investeringsfirma naar een broodnodig succes. De markt zegt dat het resterende belang in Arm van 90 procent rond de vijftig miljard dollar waard is, zodat Softbank (iets) geloofwaardiger kan beweren dat ze niet uitsluitend in gebakken lucht belegt. 

Opmerkelijk hoeveel ervaren beleggers hoopten op een terugkeer van de periode vlak voor de eeuwwisseling, toen talloze nieuwe beursfondsen tientallen procenten stegen bij de beursintroductie. Ongeacht de vraag of de nieuwkomer winstgevend was, of zelfs al omzet had geboekt. Het optimisme infecteerde toen ook serieuze ondernemingen. Zowel moderne winstgevende groeibedrijven zoals Cisco, als oldtimers als General Electric of Aegon werden torenhoog gewaardeerd. 

Die ervaren beleggers zijn blijkbaar vergeten dat veel nieuwkomers flutbedrijven bleken te zijn, en dat de waarderingen van de gevestigde namen fors kelderden. Arm is gelukkig geen flutbedrijf. Het ontwikkelt veelgevraagde chips, die in vrijwel iedere mobiele telefoon zitten. Maar met tegen de 99 procent marktaandeel in een volwassen markt is daar niet veel meer te winnen, terwijl Arm op de kansrijke AI-markt nog geen potjes heeft kunnen breken. Ook is Arm kwetsbaar in China, waar het slechts beperkt controle heeft op de eigen dochter. 

Aandeelhouders zijn iets armer geworden, want op moment van schrijven is Arm teruggevallen naar de introductiekoers van 51 dollar. Opgelucht dat het niet verder is gezakt? Ik herinner u aan de koers-winstverhouding van boven de honderd. 

Errol Keyner is adjunct-directeur van de VEB